Stort gruvprojekt blockerat i Brasilien!

I en dom som meddelades måndagen den 25 april, fastställde den första regionala federala domstolen i Brasilien (TRF-1) upphävandet av en miljölicens för Volta Grande Project (VGP), ett massivt guldgruveprojekt som det kanadensiska företaget Belo Sun Mining Corporation har som mål att skära in i hjärtat av brasilianska Amazonas. VGP beräknas bli den största dagbrottsgruvan i brasiliansk historia, belägen bara mil bort från megadammen Belo Monte. Om den genomförs skulle VGP inte bara främja ekociden i Volta Grande do Xingu-regionen, ett unikt och ömtåligt ekosystem i Xinguflodens område, utan skulle också öppna dörrarna till en ny guldgruvegräns i Amazonas för företagens intressen.

Foto: Cícero Pedrosa Neto / Amazon Watch

TRF-1-domen är resultatet av uthålliga ansträngningar från det civila samhället och institutionella allierade såsom den allmänna åklagarmyndigheten och den allmänna försvarsmyndigheten för att förhindra installationen av Belo Suns massiva guldgruva och att söka upprättelse för de olagliga handlingar som begåtts under VGP:s miljötillståndsprocess. Projektets miljölicens har tillfälligt upphävts sedan 2017 när en tidigare dom från samma regionala domstol såg att Belo Sun och den brasilianska regeringen hade misslyckats med att respektera rätten till fri, tidigare och informerad konsultation och samtycke för urfolken som skulle påverkas av guldgruvan. Belo Sun har försökt bestrida detta beslut genom att hävda att nödvändiga samråd genomfördes under det senaste året. Domen i april bekräftar dock att de åtgärder som vidtagits av Belo Sun och statliga myndigheter fortfarande inte uppfyller kraven i nationell lagstiftning och internationella standarder.

Som denna seger visar är juridiska strategier bara en del av de bredare ansträngningar som gjorts av det brasilianska och internationella civila samhället för att motstå industriell gruvdrift i Amazonas. Med stöd från Amazon Watch och andra partners som utgör Alliance for Life i Volta Grande, har lokala samhällen stärkt sin politiska organisation och insisterat på deras rätt att säga nej till gruvdrift på deras territorier. I början av maj organiserade alliansen en delegation av samhällsrepresentanter, advokater och forskare som kommer att gå ihop med ledare från Tapajós-regionen och med representanter från Association of Brazil's Indigenous Peoples (APIB) för att fördöma förstörelsen som orsakats av gruvdrift, lantbruksnäring, och extrema utvecklingsprojekt i Amazonas och kräver att europeiska myndigheter och institutioner vidtar brådskande åtgärder mot de massiva kränkningar av mänskliga rättigheter som äger rum i dessa territorier.

Domstolsbeslutet är en avgörande seger för civilsamhället och Amazonas traditionella samhällen i en tid då Belo Sun och andra internationella företag tar aggressiva steg för att utöka gruvdriften i Brasilien. Den politiska styrkan hos företagsgruvor kan ses på Brasiliens kongress, där lagförslag 191/2020, som öppnar upp urfolksmarker för gruvdrift och annan industriell verksamhet, påskyndas i samordning med Bolsonaro-regimen, som konsekvent har drivit på för industriell gruvdrift i Amazonas. Att gruvindustrin samarbetar med brasilianska institutioner gör motståndet mot industriell gruvdrift svårt och farligt. Mark- och miljöförsvarare som talar emot gruvprojekt är ofta kriminaliserade och hotade, vilket dokumenteras i rapporten Complicity In Destruction IV, nyligen publicerad av Amazon Watch och Association of Brazil’s Indigenous Peoples (APIB).

Frågan om samråd och samtycke från urfolken har stått i centrum för kontroverserna kring Belo Suns gruvprojekt. Ända sedan miljölicensieringsprocessen för VGP började 2012 har företaget systematiskt försökt tysta oliktänkande genom att anta två strategier: genom att utesluta påverkade samhällen från samrådsprocesser och genom att inte informera dem om att de deltog i en tidigare samrådsprocess. Även om Volta Grande do Xingu är bebodd av otaliga urfolksgrupper och traditionella samhällen, rådfrågades endast två urfolk – Juruna från Paquiçambas urfolksområde och Arara i Arara da Volta Grandes urfolksområde – av företaget.

Andra urfolk  – Kuruaya och Xipaia – och de traditionella samhällena i regionen, som inkluderar små markägare, flod- och fiskesamhällen och familjer som lever av småskalig verksamhet – ignorerades eller informerades bara om projektet. En nyligen genomförd teknisk rapport från Brazilian Observatory of Consultation Protocols and Free, Prior, and Informed Consent fann att den konsultation som genomfördes av Belo Sun systematiskt misslyckades med att konsultera dessa samhällem och respektera nationella och internationella prejudikat och lagstiftning i frågan.

Utöver de hot som Volta Grande-projektet utgör, sträcker sig Belo Suns effekter och risker långt utanför de lokala samhällena. Totalt täcker VGP 2 400 hektar Amazonas mark, men Belo Suns gruvintressen täcker mycket mer – upp till 170 000 hektar inom grönstensbältet "Três Palmeiras". Dessutom är Volta Grande do Xingu-regionen redan hårt påverkad av Belo Monte-dammen, som har djupt påverkat regionens ekosystem. Belo Monte leder bort vattnet från Volta Grande till en massiv konstgjord kanal och vidare till dammens kraftverk, och den drastiska minskningen av vattenflödet anstränger vattenförsörjningen för dricksvatten och bevattning, utarmar hälsosamma nivåer av fisk och annat vattenlevande liv och blockerar regionala arters migration, bland andra effekter. Allt detta leder till en systematisk miljökollaps, eller ekocid, som gör livet allt mer outhärdligt för lokalsamhällen som förlitar sig på Xingufloden. Som officiella uttalanden från Åklagarmyndigheten under de senaste åren har visat, kan detta nu bräckliga ekosystem inte klara några andra megaprojekt, särskilt om den socio-miljömässiga nedbrytningen påskyndas. Belo Monte själv varnade för den ökande risknivån för detta gruvprojekt. Genom att ytterligare sänka vattennivåerna, dämma upp Xingu-flodens bifloder och driva en farlig avfallsdamm i hjärtat av Xingufloden, kan Belo Suns guldgruva bli droppen för att i slutändan förstöra regionens redan sårbara ekologiska balans.

Under tiden har Belo Sun arbetat illegalt på andra fronter utan samråd. Som nyligen genomförda undersökningar utförda av forskare från University of Pará visar, har Belo Sun olagligt förvärvat allmän mark inom en jordbruksreformbosättning – PA Ressaca – för att installera guldgruvan. Brazilian Land Reform Agency (INCRA) har varit delaktig i detta, och överföringen av denna offentliga mark till Belo Sun är föremål för en stämningsansökan som lämnades den 26 april 2022 av den offentliga försvarsmyndigheten.

Denna viktiga seger möjliggjordes genom ihållande påtryckningar och motstånd från urfolken och traditionella samhällen. Vi måste förena våra röster för att förstärka de stora riskerna för Amazonas och utanför, inte bara för de människor som påverkas av detta projekt, utan för hela mänskligheten. Låt oss börja med att ta bort gruvor ur Amazonas och stoppa denna Belo Sun-gruva innan den tar ytterligare ett steg framåt!