Morden på Bruno Pereira och Dom Philips visar på straffriheten som råder under Bolsonaro

Det hjärtskärande försvinnandet av den brasilianska urfolksförespråkaren Bruno Pereira och den brittiske journalisten Dom Phillips har återigen avslöjat att Amazonas under Bolsonaro har överlämnats till olagliga nätverk och industrier. Olagligt landrövande, timmerstölder, förbjuden jakt och fiske samt narkotika- och vapenhandel ökar inte bara utan går djupt in i skogen. Urfolken, miljöaktivister, förespråkare för urfolks rättigheter och journalister har blivit hyllade motståndare i brasilianska samhället, men också måltavlor för dem som uppmuntrats av Bolsonaro sedan hans kampanj för presidentposten.

Det kriminella nätverket har bara växt sig starkare under hans administration och hotar skogsförsvarare på alla sätt. Brotten förblir ostraffade och de som försöker skapa ett sken av rättvisa blir avskräckta. Under 2019 dödades en tjänsteman som ansvarar för skydd av urfolk, Maxciel Pereira dos Santos, som arbetade på Brasiliens National Indigenous Foundation (FUNAI) med Bruno Pereira i Javaridalen, inför sin familj. Mördarna ställdes aldrig till svars. Efteråt fortsatte brottslingarna att hota Pereira mitt på ljusa dagen inför andra människor. De som bevittnar hot mot Earth Defenders i Bolsonaros Brasilien har ingenstans att vända sig.

Bruno Pereira togs bort från sin position i FUNAI som samordnare för avdelningen för isolerade och nyligen kontaktade urfolk, i vad som sågs som ett "politiskt motiverat" drag strax efter att den högerextrema presidenten Bolsonaro kom till makten. Hans avskedande i slutet av 2019 kom kort efter att hans team hjälpt till att förstöra över 60 illegala gruvpråmar som verkar i Amazonasregionen, en av de största miljöprestationerna mot illegala gruvarbetare. Pereira lämnade FUNAI för att fortsätta uppfylla sitt uppdrag att försvara urfolks rättigheter och att förespråka en policy för icke-kontakt med isolerade urfolksgrupper. "Bruno var en stor krigare, han var en man som slog sig för bröstet och sa: 'Jag ska försvara dig, jag kommer att förbli'", bekräftade urfolksledaren Koká Matis, ledare för byn Paraíso i Javaridalen.

Det som hände med Bruno Pereira och Dom Phillips är toppen av isberget av den brasilianska regeringens svar på brott i Amazonas och våld som begåtts mot urfolk. Sedan Bolsonaro tillträdde har Bolsonaro militariserat nyckelpositioner i FUNAI, rensat bort anställda som är engagerade i att skydda skogen och minskat verkställigheten. Bristen på brådskande svar på Bruno och Doms försvinnande handlar inte om brist på resurser, det handlar om en systematisk nedmontering av alla mänskliga rättigheter och miljöskyddsprogram över tid.

Bolsonaro har intensifierat en tickande bomb sedan han blev president, och håller sina löften om att inte avgränsa eller ge juridisk rätt till en enda centimeter mer av urfolks mark. Urfolk och organisationer har varnat för de brott som äger rum i Amazonas under mycket lång tid, men många av oss håller fast vid illusionen att de som kommer utifrån är säkra. Men nu är Bruno och Dom offer, kanske inte direkt i händerna på Bolsonaro, men definitivt som ett resultat av hans ord och politik. Tyvärr är de inte de enda. Vi behöver bara se till Amazonas, till skogens väktare, och se vikten av våld och kränkningar av rättigheter de har burit på under de senaste åren.

På frågan om försvinnandet var Bolsonaro känslokall och avvisande. Han skyllde på Phillips och Pereira och sa att de inte borde ha varit där på ett "äventyr". Men att rapportera i fält är inget äventyr. Att förespråka urfolks rättigheter är inget äventyr. Som journalisten Lucy Jordan sa i Guardian i fredags: "Det är en public service. Det är ett moraliskt krav. En som denna regering har gjort desto mer nödvändig och desto farligare. Och det är därför förespråkare och reportrar – modiga, vänliga människor som Phillips och Pereira – kommer att fortsätta att ta dessa risker. Och varför vi måste fortsätta ställa regeringen till svars.”

Vi måste alla fortsätta deras arbete och uppmana till återställandet av de system och institutioner som ansvarar för vård och skydd av Amazonas. Amazonas tillhör sig själv, och det är vårt ansvar att försvara dess beskyddare.

- Ana Carolina Alfinito och Camila Rossi