Ny rapport: Amazonía Against the Clock

Amazonía Against the Clock: A Regional Assessment on Where and How to Protect 80% by 2025

Läs hela rapporten här: Amazonía Against the Clock (pdf)

Urfolksinitiativet Amazonia for life 80% by 2025 beskriver i denna rapport hur och varför vi måste skydda 80% av Amazonas innan 2025. Forskningen tar upp problemen på nationell nivå i de nio länderna i Amazonasområdet och visar att 34% av brasilianska Amazonas har gått in i en omvandlingsprocess. Detta gäller för 24% av bolivianska Amazonas, 16 % i Ecuador, 14 % i Colombia och 10 % i Peru, som är de länder med högst andel.

Savannifiering är redan en realitet i den sydöstra delen av regionen, främst i Brasilien och Bolivia, länder som koncentrerar 90% av all kombinerad avskogning och förstöring i regionen. Data visar att båda länderna är ansvariga för 90% av avskogningen och förstörelsen av hela regionen och att invasioner eller förtryck är den främsta orsaken till avskogningen. Detta problem sätter staterna och deras rättsliga ramar i centrum för lösningarna.

“…Indigenous peoples have fulfilled our role of living in harmony for millennia, in reciprocity and symbiosis, thus protecting the forests, rivers and animals, but we cannot continue to do so without the effective recognition of our collective and territorial rights.”

Michaell McGarrel Coordinator de Derechos Humanos y Politicas de COICA, Guyana