Valet 2022: Vad säger partierna om klimat och urfolk?

På söndag är det dags för svenska folket att välja hur framtiden kommer se ut. Resultatet av valet kommer påverka klimat, miljö och mänskliga rättigheter - både här i Sverige men också globalt. Det är därför viktigt att veta vad de olika partierna vill driva för åtgärder inom just klimat, biologisk mångfald och urfolks rättigheter.

Klimatfrågan har varit ett hett ämne under debatter och uttalanden, men i valrörelsen är det lätt att göra svepande löften som kan vara svåra att hålla. Därför rekommenderar vi att läsa de olika partiprogrammen och utvärderingar av expertorganisationer. Nedan finns tips och resurser för dig som vill veta vad partierna säger och hur de har agerat hittills inom klimat, miljö och mänskliga rättigheter.

Klimat och Miljö

För bakgrund om hur partierna agerat under senaste mandatperioden finns Naturskyddsföreningens utvärdering av svensk miljöpolitik 2018 – 2022: Kastvindar i miljöpolitiken. I rapporten beskrivs hur vallöften och ambitioner inför förra valet inte återspeglades i den faktiska politiken under mandatperioden. För sammanfattning av partiernas miljölöften inför detta val finns flera rapporter och analyser:

Gällande frågor som berör global utveckling, bistånd och mänskliga rättigheter finns CONCORD Sveriges rapport Världen i Politiken: Kartläggning av riksdagspartiernas politik för en global hållbar utveckling. I denna partikartläggningen finns både övergripande tematisk jämförelse av partiernas politik, och en ingående granskning av varje riksdagspartis utrikes- och biståndspolitik.


Urfolksrättigheter

Urfolksrätten i Sverige är en viktig fråga för oss på Amazon Watch Sverige. Tyvärr har valrörelsen inneburit ökade attacker mot samer och spridning av desinformation, enligt ett uttalande från Sáminuorra. Även Amnesty Sápmi har reagerat på partiernas bristande engagemang för urfolksrättigheter. För en kort sammanfattning av partiernas inställning till urfolksrätten i Sverige finns Tova-Liza Willenfeldts instagrampost.

AP-fondernas investeringar

“Trots att den nya lagen för Första–Fjärde AP-fonderna funnits på plats i tre år så har fonderna fortfarande en mängd investeringar som kränker mänskliga rättigheter och förstör miljön.” Detta skrev vi och 12 andra civilsamhällesorganisationer i en debattartikel under början av 2022.

Källa: ForumCiv

De statliga pensionsfonderna, AP-fonderna, styrs av regering och riksdag. Det är därför viktigt att veta vad de olika partierna tycker om hur AP-fondernas investeringar och hållbarhetskrav ska se ut. Genom kampanjen #SchysstaPensioner och Vi Anmäler AP-fonderna upplyser vi om den skada som AP-fondernas investeringar har för Amazonas regnskog. ForumCiv har genom enkätsvar fått reda på hur partierna tänker agera gällande AP-fondernas hållbarhetskrav.

Foto: Linnéa Frändå, ForumCiv

Internationellt bistånd

Sverige ger sedan flera decennier tillbaka en procent av vår bruttonationalinkomst (BNI) i bistånd. Det är ett stöd som är erkänt effektivt och som är avgörande för miljontals människor. Det kan innebära skillnaden mellan liv och död, utbildning och fattigdom, frihet och våld.

Det finns partier i Sveriges riksdag som vill ta tillbaka vårt löfte till världen. Regeringen har i vårbudgeten redan skurit ner på biståndet med närmare en femtedel. Andra partier går till val på att skära ner ännu mer och alltså ta pengar från de som har allra minst.

ForumCiv har dessutom undersökt vad partierna vill att biståndet ska gå till.

Inför valet 2022 är det internationella biståndet och Sveriges engagemang för jämställdhet, klimaträttvisa, demokrati och internationellt bistånd hotat. Med uppropet Rädda Biståndet kämpar nästan 60 organisationer, inklusive Amazon Watch Sverige, för att Sverige ska fortsätta stödja världens mest utsatta människor.

Årets val är viktigt. Det kommer avgöra om vi når Parisavtalets mål och kan undvika totalt klimatkaos. Stå upp för mänskliga rättigheter och en levande planet när du röstar på söndag!