Brasiliens president Lula skyddar urfolkens rättigheter och miljön med ett partiellt veto mot lagförslag 2903

@joseruigaviao / Ya Gavião

Efter en två veckor lång kampanj ledd av urfolksrörelsen och deltagare från miljö- och urfolksrättsorganisationer, utfärdade Brasiliens president Luiz Inácio Lula da Silva (“Lula”) äntligen sin officiella ståndpunkt genom att ge sitt veto mot viktiga delar av lagförslaget 2903. Ett lagförslag som dramatiskt skulle ha begränsat urfolkens möjlighet att få formellt erkännande av sina förfäders territorier. Detta lagförslag är en del av den högerorienterade motreaktionen mot den ökande makten hos urfolken i Brasilien och de många viktiga segrar som de uppnått för att få sina marker och rättigheter erkända. 

Det officiella tillkännagivandet av Lulas partiella veto mot lagförslaget har just släppts och vi kan bekräfta att han la in sitt veto mot artikeln som försökte återinföra Marco Temporal-tesen, trots att den bedömts strida mot grundlagen av Brasiliens högsta domstol samma dag som lagförslaget antogs i kongressen. Han har också lagt sitt veto mot bland annat sektioner som tillåter gruvdrift, vägbyggen och GMO inom jordbruk på urfolksmark. 

Sonia Guajajara, Brasiliens urfolksminister, sa: 

“Det är viktigt att säga att artikel 4, som hänvisar till Marco Temporal-tesen, helt lades ner på veto. Lula lade också in sitt veto mot försöket att avskaffa urfolkens rätt till fritt och informerat förhandssamtycke, den delen av lagförslaget som gjorde det lättare att inkräkta på isolerade urfolks territorier, liksom artikeln som skulle ha förbjudit utvidgning av de territorier som urfolken redan fått erkända. Men det väsentliga är att presidentens veto garanterar ett skydd av urfolkens markrättigheter.”

Célia Xakriabá, medlem i Brasiliens Chamber of Deputies, sa: 

“Lula lade in sitt veto mot viktiga delar av PL 2903, som den som handlar om Marco Temporal för urfolkens mark. En seger för vårt folks kamp!” 

“Vår kamp har alltid varit för det totala vetot mot lagförslaget, som vi betraktar som ett angrepp på urfolken, men ändå anser vi att detta är en viktig seger.” 

“Vi kommer att fortsätta mobilisera nästa vecka för att samordna bevarandet av dessa veton, som återvänder till kongressen för omröstning. Vi måste fortsätta med stöd från alla - av de nästan en miljon människor som skrev under vårt upprop - och stå bakom skogarna!” 

“Nej till Marco Temporal! Avgränsning nu! Territorium betyder liv!” 

Amazon Watch Brazil programchef Paula Vargas sa: 

Detta veto är en anledning till att fira. Naturligtvis noterar vi att det är en delseger och att riskerna för urfolkens rättigheter i Brasilien fortfarande är enorma. President Lula uttalade sin ståndpunkt mot århundranden av folkmordsförtryck som tvingade många folk att fly från sina förfäders hem. Men genom att inte lägga in sitt veto mot hela lagförslaget gynnar han ena sidan av detta krig: den destruktiva, miljöfientliga och anti-urfolk, eftersom kärnan i tvisten är jordbruk- och gruvsektorn, i motsättning med urfolksrättigheter och skyddet av Amazonas och miljön. Det är klart att striden fortsätter. Framtiden för Brasiliens urfolk och deras territorier (de största platserna för biologisk mångfald i världen) och för själva livet på planeten Jorden står fortfarande på spel efter denna attack orkestrerad av jordbruk- och gruvsektorn i kongressen.” 

“Artiklarna som inte lagts ned i veto har nu status som lag och kan öppna många möjligheter för attacker mot miljön och urfolkens rättigheter. De två mest oroande artiklarna som återstår är artikel 20 (som säger att urfolkens rätt till exklusiv nyttjanderätt till sin mark inte åsidosätter intressena i nationell försvars- och suveränitetspolitik) och artikel 26 (som möjliggör ekonomisk utvinning på urfolksterritorier i partnerskap med icke-urfolk och organisationer). Vi behöver fortfarande tid för att bedöma de totala effekterna, men konsekvenserna för urfolken, Amazonas och klimatet kommer säkerligen bli katastrofala, eftersom dessa artiklar underminerar urfolkens suveränitet och autonomi och fortsätter att hota regnskogen med möjligheten till samarbete med gruvdrift och lantbruksprojekt av olika omfattning.” 

“Kampen för urfolkens markrättigheter fortsätter i den lagstiftande grenen. Presidentens veto kommer nu att analyseras av National Congress som har en månad på sig att godkänna eller åsidosätta dess villkor. Förkastandet av Lulas veto kräver en omröstning med en absolut majoritet av de federala deputerade och senatorer, 257 respektive 41 röster. Om kongressen försöker upphäva vetot kan lagförslaget tas till högsta domstolen för en rättslig granskning av de politiska partierna, åklagarmyndigheten, urfolksorganisationen eller andra aktörer. Urfolk från Brasilien måste tillsammans med nationella och internationella allierade fortsätta kämpa för att försvara sina rättigheter och vårt globala klimat.”  

Bakgrund

Den 27 september avvisade den brasilianska högsta domstolen (STF) Marco Temporal-tesen, en vilseledande juridisk teori som skulle ogiltigförklara markanspråken från alla urfolksgrupper som inte fysiskt ockuperade deras territorier 1988, och fann att den stred mot konstitutionen. Men samma dag, i en akt av trots mot den högsta domstolen, godkände den jordbruksdominerade nationella kongressen lagförslaget 2903, som inte bara inrättar Marco Temporal utan också försöker öppna upp urfolkens mark för industriell exploatering inklusive gruvdrift, infrastruktur, och energiprojekt som dammar, motorvägar, hamnar och järnvägar. Det skulle också ha gjort skyddet av urfolk som befinner sig i frivillig isolering underordnade för det “nationella intresset”, äventyrat den biologiska mångfalden och återupprättat den koloniala logiken för urfolkens assimilering i det nationella samhället. Andra delar av lagförslaget skulle ha drivit på juridiska utmaningar mot alla befintliga urfolksterritorier i Brasilien.  

Efter lagstiftningsprocessen skickades lagförslaget sedan till president Lula, som hade två veckor på sig att godkänna eller lägga in sitt veto mot innehållet. Det civila samhället mobiliserade runt en kampanj som krävde att Lula “veto allt” och förkastade hela lagförslaget. Den sista dagen utfärdade Lula ett partiellt veto, vilket tillät en del av lagförslaget att bli lag men lade in sitt veto mot de farligaste bestämmelserna.

Den lagstiftande församlingen kommer att se över hans veton nästa vecka, och det kan åsidosätta dem med en majoritetsröst i båda kamrarna. I det fall kommer frågorna sannolikt slutligen att avgöras av Brasiliens högsta domstol, som redan slagit fast att Marco Temporal-tesen strider mot konstitutionen.