Sju utmaningar för den nya ecuadorianska regeringen att skydda Amazonas och urfolksrättigheter

Ecuadors inflytelserika affärsklass är återigen vid makten efter valet av Daniel Noboa

Photo credit: Carlos Noriega / Amazon Watch

Den 15 oktober valdes Daniel Noboa till Ecuador's nya president efter en turbulent och våldsam valprocess. Som son till bananmagnaten och återkommande presidentkandidat representerar han tydligt intressen för den ecuadorianska affärsklassen och närmast ansluter sig till den nyliberala politiken från den avgående administrationen under Guillermo Lasso, som tidigare var VD för en stor bank.

Noboas tid vid makten kommer att vara en övergångsregering som varar endast i 18 månader, på grund av Lassos deklaration om "muerte cruzada" som upplöser kongressen och utlyser nya val. Han står inför sju akuta utmaningar när det gäller ecuadorianska Amazonas och landet som helhet. Vi ifrågasätter om han kommer att prioritera skyddet av naturen och rättigheterna för urfolk, såsom han lovade under sin kampanj, eller om han – mer sannolikt – kommer att fortsätta med den tidigare administrationens utvinningsagenda och ignorera urfolkens rättigheter.

Bland Noboas många omedelbara och kritiska utmaningar anser vi följande vara de mest brådskande:

  • Genomförande av "Ja till livet, Ja till Yasuní" efter folkomröstningen: Efter den historiska folkomröstningen den 22 augusti, där 60% av ecuadorianerna röstade emot oljeutvinning i Blocks 31 och 43 i Yasuní National Park, står president Noboa inför den betydande uppgiften att genomföra detta beslut, vilket innefattar nedmontering av all befintlig oljeinfrastruktur i området och att åtgärda den skada som redan har skett. Under kampanjen lovade Noboa att respektera resultatet av folkomröstningen, men endast därför att han inte var övertygad om att oljan i Yasuní kunde utvinnas med vinst. Att sanera den befintliga föroreningen kommer att bli dyrt, så det är osannolikt att han prioriterar det utan påtryckningar.

  • Påbörja en energiomställning bort från olja: Även om Noboa håller sitt löfte från kampanjen att stänga Yasuní-blocken, kan han fortfarande främja nya oljeutvinningstillstånd, som han har sagt offentligt, till exempel i södra Amazonas. Istället bör han påbörja en kraftfull och omfattande energiomställning genom att inte öppna nya oljeblock och börja avveckla alla befintliga utvinningsprojekt.

  • Säkerställa rätten till konsultation för urfolk: Den avgående regeringen mötte betydande motstånd mot sina försök att underminera rätten till fritt och informerat förhandssamråd.  De ecuadorianska urfolken har varit högljudd i sin efterfrågan på en omfattande nationell lag som erkänner denna rätt och lever upp till kraven i den ecuadorianska konstitutionen och internationella avtal, vilket står i skarp kontrast till utgående president Lassos exekutiva dekret 754, som utmanas som grundlagsvidrigt av urfolksorganisationer.

  • Erbjuda effektivt skydd för mänskliga rättigheter och miljöförsvarare: Trots att Ecuador är ett av de 15 länder som ratificerat Escazú-avtalet, ger verkligheten på plats för miljöförsvarare en annan bild. Landet har blivit en betydligt farligare plats för dem som försvarar mark och mänskliga rättigheter, som mordet på Eduardo Mendua tidigare i år visar. Den nya regeringen bör genomföra effektiva skyddsåtgärder och avsluta straffriheten för brott begångna mot miljöförsvarare.

  • Stoppa gruvverksamheten i enlighet med CONAIE:s krav på ett gruvfritt Ecuador: Med fallande oljepriser under de senaste åren har det funnits en växande strävan från ecuadorianska eliter efter storskalig gruvverksamhet. Samtidigt ökar illegal guldgruvdrift. Detta har lett till ökade spänningar, motstånd och konflikter över dess potentiella och faktiska påverkan på miljön och urfolksrättigheter. I enlighet med CONAIE:s krav bör den ecuadorianska regeringen stoppa all gruvverksamhet i Amazonas, vare sig den är legal eller illegal.

  • Skydda kvinnors rättigheter: Under valkampanjen gjorde både president Daniel Noboa och hans vicepresidentkandidat, Verónica Abad, flera misogynistiska och diskriminerande uttalanden mot jämställdhetspolitik på arbetsplatsen. Med tanke på Ecuadors höga nivåer av genusrelaterat våld, särskilt mot kvinnor och flickor på landsbygden och urfolk, måste landet akut prioritera dessa realiteter.

  • Genomförande av omfattande politik mot organiserad brottslighet i samarbete med urfolk: Under de senaste åren har Ecuador bevittnat en betydande ökning av våld och brottslighet. Denna ökning innebär många risker, särskilt eftersom mäktiga illegala aktörer ofta stöds av regeringen och affärsintressen i sina attacker mot dem som försvarar rättigheter och territorier. De repressiva åtgärder som regeringen genomför idag för att bekämpa organiserad brottslighet är sannolikt att användas för att kriminalisera och förtrycka människorättsförsvarare senare.

Sammanfattningsvis utgör dessa utmaningar ett enormt uppdrag för vilken regering som helst, och många av dem är uppenbarligen inte Noboas prioriteringar eller så kan han aktivt motsätta sig dem. Organisationer för urfolk, miljö, mänskliga rättigheter, kvinnors rättigheter och social rättvisa förbereder sig för att utöva påtryckningar så att landet kan göra framsteg inom dessa brådskande prioriteringar under de kommande 18 månaderna. Som alltid kommer Amazon Watch att stödja våra partners i både deras omedelbara och långsiktiga strider, oavsett vem som innehar makten för tillfället.

October 26, 2023 | Sofia Jarrín and Raphael Hoetmer, translated into Swedish by Rasmus Hansson