Autonoma urfolksnationer kämpar för att stoppa flödet av pengar till Petroperú

När Petroperú ökar ansträngningarna för att utvinna olja i Block 64 så lanserar urfolksnationerna, i samarbete Amazon Watch och Sacred Headwaters Initiative, en offentlig kampanj för att pressa affärsbanker att inte åta sig någon ny finansiering av Petroperú. 

Som en del av vår End Amazon Crude - kampanj lanserar Amazon Watch en ny offentlig aktion i samarbete med Sacred Headwaters Initiativ och urfolksnationerna i Peru. Detta initiativ syftar till att hålla finansiella institutioner ansvariga för sin finansiering av den grova förorenaren Petroperú och de efterföljande effekterna av dess verksamhet som tar enormt hårt på urfolkens liv och Amazonas välbefinnande. Gå med i Autonomous Indigenous Wampís, Achuar and Cahpra Nations i solidaritet och fortsätt att hålla finansinstitutioner ansvariga! 

Finansiella institutioner fortsätter att hälla miljarder dollar i oljebolag som bortser från urfolkens rättigheter och klimatet - som Petroperú. Vi står med urfolken i Wampís-, Achuar- och Chapra-nationerna i peruanska Amazonas som kräver av finansiärer att Stoppa Flödet med Pengar till Oljeföretaget Petroperú!

Petroperú granskas av ledamöter i det italienska parlamentet och media 

Urfolksnationerna i peruanska Amazonas fortsätter att kämpa mot Petroperús planer på att utöka fossilbränsleprojekt i deras territorier. Nationerna försöker förhindra finansiering från affärsbanker och andra finansinstitutioner, inklusive en potentiell affär på 500 miljoner dollar från den italienska exportkredit-byrån SACE, en av de största finansiärerna av fossila bränslen bland offentliga finansinstitutioner. Denna affär är till för att finansiera Petroperús Talara raffinaderi och kan ge utrymme till mer oljeprospektering och utvinning i Amazonas

Konsekvenserna av Petroperús föreslagna oljeaktiviteter dök upp i Italien i juli 2023 kort efter offentliggörandet av ett brev från Peruvian Federation of the Achuar Nationality (FENEP), Autonomous Territorial Government of the Wampís Nation (GTANW), Cabo Blanco Fishing Association och Amazon Watch som fördömde SACEs potentiella finansiering av Petroperús Talara raffinaderi. 

Med stöd från den italiensk-baserade icke-statliga organisationen ReCommon konfronterade ledamöter från det italienska parlamentet de italienska ministerier som representerade SACE, för att de stöttade en problematisk finansiering som skulle kunna påskynda förstörelsen av Amazonas och klimatet. Sådana åtgärder skulle strida mot Italiens klimatåtagande där de lovat att anpassa sitt offentliga finansieringsinitiativ för att fasa ut fossila bränslen genom Glasgow Statement

Detta offentliga förhör, tillsammans med påtryckningar från AW-anhängare, ledde till ännu mer påtryckningar från italiensk media såsom bevakning av II Manifesto och bara förra månaden i II Fatto Quotidiano - en av Italiens mest framstående nyhetskanaler. Dessa ansträngingar satte effektivt mångmiljonaffären i ett dödläge och hindrade Petroperú från att uppnå ny långsiktig finansiering för Talara raffinaderiet under de senaste sex månaderna. Företaget nekades också nyligen finansiering av den peruanska regeringen vilket skapade fler ekonomiska utmaningar. 

Petroperús förnyade ansträngningar för att borra i Block 64: Urfolksnationer säger “kommersiella banker måste säga nej till ny finansiering!” 

Mitt i sina fortsatta ekonomiska svårigheter försöker Petroperú fortfarande att påskynda ansträngningarna att exploatera Block 64, vilket sannolikt kommer att kräva ytterligare finansiering och kapital. Detta offentliga tillkännagivandet kommer kort efter ett enat uttalande från sju urfolksnationer som fördömer oljeprospektering och exploatering i blocket och som kräver att ingen ny Petroperú-finansiering sker, särskilt med företagets tidigare finansiärer, såsom amerikanska och europeiska affärsbanker som är de främsta kandidaterna för även ny finansiering. 

Dessa banker inkluderar: Citibank, Bank of America, JPMorgan Chase, Goldman Sachs, Deutsche Bank och HSBC - de första fem av vilka den peruanska delegationen personligen träffade representanter från i slutet av 2022 för att bestrida anspråk från Petroperú. I slutet av november gjordes dessa banker medvetna om urfolkens krav

För att stödja urfolkssamhällen kommer Amazon Watch med hjälp av våra supportrar, att förstärka kraven från samhället och har även för avsikt att bryta pipelinen av pengar till detta företag genom att pressa finansinstitutioner för att inte åta sig ny finansiering för Petroperú.