COP28: Nödläget i Amazonas är ett klimatnödläge

Urfolksledare på COP28 kräver omedelbara åtgärder för att respektera urfolkens markrättigheter för att skydda Amazonas och klimatet på vägen mot COP30 i Brasilien

Samtidigt som över 70 000 människor samlas i Dubai för UNFCCC:s 28:e partskonferens (COP28) står Amazonas regnskog i brand och är drabbad av svår torka på grund av skogsskövling, utvinningsindustri, industriellt jordbruk, klimatförändringar och andra hot. Ledare för urfolk i Amazonas har förklarat att "Amazonasnödläget är ett klimatnödläge" och kräver omedelbara åtgärder för att respektera urfolkens markrättigheter för att skydda Amazonas och klimatet på vägen mot COP 30 2025 i Brasilien.

Under COP28 kommer Amazon Watch att följa med och stödja urfolks delegationer - inklusive den största urfolksdelegationen till COP hittills - för att förstärka deras krav på permanent skydd av urfolks territorier för att skydda Amazonas och klimatet. I delegationen ingår Association of Indigenous Peoples of Brazil (APIB) och Coordination of Indigenous Organizations of the Brazilian Amazon (COIAB), som planerar att lansera en klimatfond ledd av urfolk, National Association of Ancestral Indigenous Women Warriors (ANMIGA) och Union of Indigenous Women from the Brazilian Amazon (UMIAB). Vi kommer också att ansluta oss till andra allierade för urfolk och klimaträttvisa från Amazonas och världen över för att fortsätta den globala uppmaningen att fasa ut fossila bränslen och stödja en rättvis energiomställning utan industriell gruvdrift.

Brasilianska kvinnliga urfolksledare, däribland Sonia Guajajara, minister för urfolksfrågor, Celia Xakriabá och Puyr Tembé, sekreterare för urfolken i Para, planerar att lansera innovativa initiativ - däribland "Indigenous Women Lead" och "The Planet Caucus" - för att ena globala beslutsfattare, urfolksledare och allierade på vägen mot COP30 i Brasilien för att säkerställa fullt deltagande och ledarskap från urfolk och kvinnor i klimatförhandlingarna.

Se vårt pressmeddelande för mer information och en lista över talespersoner. Om du befinner dig i Dubai kan du ansluta dig till oss och våra allierade vid offentliga sidoevenemang i och utanför den blå zonen.

Se alla events som Amazon Watch deltar i eller rekommenderar här: https://amazonwatch.org/get-involved/events

För Amazonas, biologisk mångfald, urfolks rättigheter, kvinnors klimatledarskap och klimaträttvisa!