Det växande hotet från organiserad brottslighet i Amazonas

Att stödja urfolksrättigheter och territorier är ett väsentligt element i varje strategi för att bekämpa denna utmaning.

Wampís urfolksvakt demonterar och bränner mudderverk som används av olagliga gruvarbetare för att utvinna guld från flodbädden. Bild: Radio Kanús

Även om organiserad brottslighet har funnits i regionen i många år har den nyligen blivit ett stort hot mot Amazonas och urfolksrättigheter samt territorier. Vår nya rapport, Amazon Underworld, (baserad på arbetet med Amazon Underworld-undersökande journalistikprojekt och utvecklad tillsammans med Global Initiative against Transnational Organized Crime), presenterar en chockerande analys av effekterna av illegala ekonomier och en serie rekommendationer om hur man ska reagera.

Amazon Underworld visar hur urfolks territoriella kontroll och styrelse har visat sig vara en skyddsvall mot illegala ekonomier, men ledare och samhällen står inför hot och våld från organiserad brottslighet. Samtidigt koncentrerar sig statliga tillvägagångssätt nästan uteslutande på repression och militarisering. Att stödja urfolksrättigheter, ekonomier och territoriell kontroll har visat sig vara mycket effektivare och bör vara centralt i alla lokala och nationella regeringspolitiker, såväl som hållbara metoder för internationellt samarbete och institutioner.

Amazonas har blivit en av de viktigaste källorna och knutpunkterna för kriminella ekonomier i Latinamerika. Från transporter av kokain, guld och timmer som flyter nerför dess hundratals floder, till provisoriska landningsbanor som underlättar den nattliga rörelsen av små flygplan fulla av kontraband, är Amazonas nu hem för en komplex underjordisk ekonomi som driver på våld och avskogning. De okontrollerade handlingarna hos alltmer kraftfulla kriminella organisationer utgör ett existentiellt hot mot planetens mest biologiskt mångfaldiga region och de samhällen den skyddar.

När efterfrågan på illegala varor, särskilt kokain, har stigit till historiskt höga nivåer och priset på guld har ökat dramatiskt sedan början av 2000-talet, har även de kriminella möjligheterna ökat. Detta, i kombination med en frånvaro av statlig auktoritet, hög korruption, årtionden av sviktande offentliga politiker och bristande samordning mellan länder, har skapat den perfekta miljön för några av Latinamerikas mest produktiva kriminella grupper att omorganisera sig och ta över. Den globala pandemin 2020 gjorde det möjligt att utöka brottsligheten ytterligare när regeringar flyttade sitt fokus och sina utgifter till att bekämpa COVID-19.

Inverkan av organiserad brottslighet och motstånd

Rapporten Amazon Underworld visar hur kriminella organisationer och väpnade grupper har utvidgat sin närvaro, ökat sin politiska kontroll och diversifierat sin ekonomi i Amazonas med katastrofala effekter på urfolk. Cocaproduktion, småskalig guldsbrytning och illegal avverkning är några av de främsta orsakerna till avskogning och en primär källa till föroreningar och miljöförstörelse i några av Amazonas mest orörda delar. Ekosystem som urfolkssamhällen är beroende av för att försörja sig själva förstörs, och samhällena själva är ofta splittrade och deras barn rekryteras till olagliga aktiviteter. Fenomenet med illegalitet kan spridas mycket snabbt, vilket placerar urfolk i en situation av stor sårbarhet och ständig risk, vilket så småningom leder till att lokalsamhällen splittras.

Samtidigt försvarar många urfolk och samhällen sina territorier och försörjningsmedel i hela Amazonas. I Peru organiserar sig Wampis-folket för att skydda sina territorier och utvisa guldgrävare. I Ecuador mobiliserar urfolksfederationen av Napo sitt folk och pressar regeringen att agera mot olaglig gruvdrift. I Brasilien har Munduruku, Yanomami och Kayapó bildat en historisk allians för att motstå garimpo (småskalig illegal gruvdrift) i sina territorier. Inför invasionen av cocagrödor har Kakataibo- och Shipibo-Konibo-folket i Peru organiserat urfolksvakter för att skydda sina territorier. Men priset som urfolksorganisationer och ledare betalar är ofta mycket högt. De hotas till livet och familjerna och blir alltmer utsatta för våld och till och med mord.

Urfolksområden är nyckeln till att lösa denna kris

Dessa exempel visar att där urfolk har större kontroll över sina territorier kan olagliga ekonomier kontrolleras, eller åtminstone minskas, av samhällens egna sociala och politiska strukturer, samtidigt som det möjliggör en mer flexibel samordning med statliga myndigheter. Precis som urfolk har visat sig vara en buffert mot avskogning, kan de vara en central komponent i kampen mot olagliga aktiviteter i Amazonas om deras egna styrelsesystem och system för territoriellt skydd stöds.

Amazon Watch har arbetat tillsammans med samhällena och organisationerna som motstår effekterna av organiserad brottslighet i åratal, och har stöttat försvarare och samhällen i risk med säkerhetsåtgärder, arbetat för erkännande av kollektiva markäganderätter, gjort frågan synlig i media, förespråkat på nationell och internationell nivå för politiska svar och riktat in sig på internationella marknader för illegala ekonomier, med särskilt fokus på illegalt guld från Brasilien.

Denna nya rapport tar lärdomarna från vårt arbete med drabbade samhällen och ger en regional titt på frågan för att förespråka effektiva och holistiska policys som centrerar urfolksrättigheter i ansträngningarna att begränsa organiserad brottslighet. De viktigaste slutsatserna och rekommendationerna utarbetades i samarbete med våra urfolkspartners i Ecuador, Peru, Brasilien och Colombia.

Rapporten föreslår behovet av "omfattande offentliga policys som går utöver förenklade repressiva och sporadiska brottsbekämpningsinsatser och istället syftar till att omvandla de strukturella förhållanden som driver kriminella aktiviteter samtidigt som de stärker kapaciteten och samarbetet mellan olika aktörer för att begränsa organiserad brottslighet." Sådana strategier kan bara vara framgångsrika om de centrerar urfolks territoriella kontroll, rättigheter och styrelse. Specifika förslag inkluderar:

  1. Utveckla gränsöverskridande och samarbetsinriktade säkerhetsstrategier: Miljöbrott respekterar inte politiska gränser. Förutom internationella förordningar krävs en regional säkerhetsstrategi för förbättrad brottsbekämpningssamarbete, miljösäkerhet och Amazonasdiplomati.

  2. Stärka urfolks landrättigheter och kontroll: För att utnyttja urfolksgruppers fulla potential för att bekämpa organiserad brottslighet bör den offentliga politiken riktas mot att stärka urfolksgruppers strategier för territoriell kontroll och styrelse, vilket kan bidra till att begränsa den organiserade brottslighetens ytterligare expansion och motverka nuvarande kriminella operationer. I stället för att framställa urfolk som enbart offer är det avgörande att erkänna dem som politiska aktörer.

  3. Stödja urfolks ekonomier: Urfolks- och samhällsekonomier, baserade på varje samhälles livsplaner och "ekonomier med stående skogar", som är ekonomiska aktiviteter och modeller som är centrerade kring hållbart utnyttjande och bevarande av skogar, behövs som alternativ till olagliga ekonomier.

  4. Skydda de som står upp mot organiserad brottslighet: Organiserad brottslighet kommer endast att stoppas om de som tar ställning mot dess aktiviteter, antingen genom att försvara sina territorier, rapportera i media, anmäla från inom regeringar eller arbeta med politiska svar, stöds och skyddas. Befintliga skyddsprogram tenderar att ha otillräckliga resurser och saknar nödvändig hänsyn till Amazonas kontext.

  5. Adressera korruption och statlig medbrottslighet: Många statliga åtgärder kommer inte att ge några resultat om inte korruption och djupt rotat statligt engagemang i olagliga ekonomier effektivt åtgärdas.

  6. Gränsöverskridande kommunikation om finansiering av miljöbrott: Med tanke på de suddiga gränserna mellan legala och illegala ekonomier måste det finnas en ökad rättslig granskning av dem som finansierar miljöbrott. Delning av underrättelser, kapacitet och gränsöverskridande kommunikation mellan Amazonas regeringar och brottsbekämpande myndigheter är av största vikt.

  7. Öka transparensen för illegala marknader och leveranskedjor: Att upprätta hinder för att förhindra att Amazonas-råvaror når internationella marknader har visat sig vara dramatiskt otillräckligt. Istället skulle tilltäppning av policyluckor och ökad transparens och spårbarhet bidra mycket till att begränsa räckvidden för illegala marknader.

Amazon Watch och det globala initiativet mot gränsöverskridande organiserad brottslighet lanserade rapporten i Lima, Peru den 22 november, varefter de deltagande organisationerna kommer att leda en serie påverkanssinitiativ i Peru, Ecuador, Brasilien och USA.

Publicerad 16:e november av Raphael Hoetmer, svensk översättning av Rasmus Hansson.