Amazonas unika djur- och växtliv: jättenäckrosen

Jättenäckrosen återfinns bara i Amazonas och är världens största näckros. Bladen kan bli tre meter i diameter och kan bära en vikt på hela 70 kg! Jättenäckrosens blad är alltså så robusta att vi människor i många fall kan sitta på dem. Bladen är tjocka, gröna och vaxliknande med en upphöjd kant. Undersidan är fårad och har en djupt lilaröd färg. De är förankrade i botten med en tjock stam, som kan bli hela 8 meter lång. 

Foto: Shutterstock

 Jättenäckrosens blomma är vit och lila, och blommar bara på natten. Gamla legender berättar om en ung flicka som blev kär i månen och stjärnorna, lutade sig över vattnet för att nå månens spegelbild men föll i och försvann. I sin sorg förvandlade en gudinna henne till den vackraste av alla blommor: jättenäckrosens.

Så sent som i juli 2022 fastslog man att man hittat en ny art av jättenäckros, den bolivianska jättenäckrosen. Den har fått sitt namn efter sitt ursprung: den finns bara i ett enda av Amazonas sötvattensområden, och det ligger i Bolivia. Den bolivianska jättenäckrosens blad kan till och med överstiga 3 meter i diameter, vilket gör den bolivianska jättenäckrosen till den allra största. Fallet om den bolivianska jättenäckrosen utgör ett skolboksexempel på hur viktigt det är att vi skyddar inte bara Amazonas i stort, utan alla delar av regnskogen: går vi miste av detta enda sötvattensområde som den bolivianska jättenäckrosen finns i så går vi miste om dess enda habitat på hela jorden. Det är med både nyfikenhet och förskräckelse som vi tänker på alla de andra superspecialiserade arterna i Amazonas, men vars enda habitat, där arten utvecklats och levt under årtusenden, redan förstörts eller är påväg att förstöras.

-Isabella Hjorth

Källa: Kew, BBC