Amazonas unika djur- och växtliv: Blue Morpho Butterfly

Blue Morpho Butterfly, eller Morpho Peleides som är dess latinska namn, är en fjäril som inte har något namn på svenska. Det är en av de största fjärilarna i världen, vingspannet på en blue morpho kan bli hela 20 cm stort! Fjärilen trivs i den täta regnskogen och återfinns ofta nära marken. Den har däremot ett mycket kort livsspann, den lever bara i som mest 115 dagar, med tiden som larv och puppa inkluderad. Därför lever den ett hektiskt liv: det är av högsta prioritet att så fort som möjligt para och föröka sig innan den hunnit bli ”för gammal”.

Foto: Fotostudio - All Eyes on You

Men särskilt spännande är blue morpho-fjärilen för sin fantastiska blå färg. Fjärilen har bländande intensivt blå vingar, som ser metalliska och skimrande ut i ljuset. Egentligen är fjärilen däremot inte blå i sig själv, utan det är miljoner små ”speglar” på vingarna som reflekterar omgivningens ljus. Vingarnas undersida däremot är betydligt mer blygsamma. De är bruna med mönster som efterliknar ögon, men de ger fjärilen ett effektivt kamouflage. Tillsammans blir de båda vingsidorna ett effektivt försvar mot rovdjur. När fjärilen är hotad flaxar den snabbt med vingarna, vilket förvirrar och skrämmer rovdjur, och fjärilen verkar försvinna för att sedan dyka upp igen.

Fjärilen hotas, precis som många andra arter, av avskogningen i Amazonas, men också just för att den har en så spektakulär färg. Det gör den attraktiv för oss människor, som vill fånga, spara och visa upp den häftiga fjärilen.

Foto: Michael Hodgins

-Isabella Hjorth

Källa: Rainforest Alliance