Amazonas unika djur- och växtliv: ozeloten

Foto: Shutterstock

Den här fina katten är inte lika stor och känd som Amazonas andra kattdjur jaguaren, men just därför vill vi skriva om den! Ozeloter blir som mest 1 meter lång och väger högst 15 kg, den blir ungefär dubbelt så stor som en vanlig huskatt. Så den är kanske inte lika skräckinjagande som sina större släktingar och befinner sig inte likt dem på toppen av näringskedjan. Faktum är att ozeloten själv är byte för jaguaren, boaormar och örnar. Själv äter ozeloten allt ifrån gnagare, fåglar, ormar, ödlor, fiskar och skaldjur. Ozeloten har däremot, som sina släktingar, stark syn, hörsel och luktsinne som hjälper den i jakten, och stora, vassar hörntänder.

Ozeloten är svårstuderad och mystisk, och det är mycket svårt att få syn på den. Ozeloten är nämligen mycket skygg för oss människor och håller sig gärna på avstånd. De är också nattaktiva djur, och spenderar dagarna sovandes, gömda i vegetation eller i trädhåligheter. Ozeloten håller också gärna till där regnskogen är som allra tätast: den är beroende av en snårig, svårgenomtränglig skog. Glesnar regnskogen kan inte ozeloten överleva, utan den kommer att söka nya revir, och den blir därför extra sårbar för avskogning. Ozeloten trivs alltså som bäst i de förhållanden som vi människor har allra svårast att ta oss fram i: långt bort från mänsklig aktivitet, i totalt beckmörker och i djup regnskog. Du måste alltså vara mycket enveten om du vill ha chansen att få syn på en. Men ozeloten är både en enastående klättrare och, tvärtemot de flesta kattdjur, en van simmare, så den är i sitt esse i Amazonas täta växtlighet och floder.

Foto: Frida Lannerström

Precis som många kattdjur har ozeloten väckt mest uppståndelse för sin päls. Varje ozelot har ett unikt pälsmönster, ungefär som våra fingeravtryck, och till och med vänster och höger sida av katten ser olika ut. Pälsen gynnar katten i det vilda för att den ger ett bra kamouflage, både under jakt och när den gömmer sig för större rovdjur, men tyvärr har ozeloten jagats hänsynslöst på grund av den. Historiskt har pälsen ansetts vara mycket vacker och dyrbar, perfekt för kläder och inredning, och även fast det inte skjuts lika många ozeloter idag så har den tidigare jakten gjort avtryck i populationen. Ozeloten saknas eller har markant minskat på platser där den tidigare varit livskraftig. I de områden där ozeloten fortfarande finns i stort antal minskar populationen på grund av avskogning och urbanisering. Många ozeloter blir påkörda på nya motorvägar som anlagts i tidigare orörda regnskogsområden.

Ännu ett fantastiskt djur som hotas av vår girighet och respektlöshet för naturen, och ännu en anledning till att göra allt vi kan för att skydda regnskogen!

- Isabella Hjorth

Källor: National Geographic, San Diego Zoo