Amazonas unika djur- och växtliv: arapaiman

Foto: Shutterstock

Arapaiman är en av världens största sötvattensfiskar. Den kan bli hela 4,5 meter lång och väga upp till 200 kg, så här pratar vi verkligen om en av Amazonas jättar. Den är kopparfärgad och röd baktill, vilket har gett den dess brasilianska namn pirarucu, som betyder röd fisk. Arapaimans fjäll är mycket hårda och under fjällen finns lager av kollagenfiber, vilket ger ett bra skydd mot rovdjur. Arapaiman kan till exempel, tack var sin tjocka ”rustning”, bo i vattendrag där det finns pirayor. Andra fiskar, som inte har samma skydd, tar sig bort från vattendrag där pirayorna lever.

Arapaiman äter mestadels andra fiskar, som den fångar upp med en sorts dammsugarmetod: den öppnar sin enorma mun och skapar ett sorts vakuum som suger i fiskar i närheten. Men arapaiman är trots sin storlek också mycket snabb, och kan hoppa upp ur vattnet för att fånga fåglar, ödlor eller till och med mindre apor som finns på lågt hängande grenar nära vattenytan.

Foto: Joshua J Cotten

Arapaiman är också speciell för att den kan andas på två sätt: både via gälar under vattnet, men den kan också andas luft. Att kunna andas luft kommer väl till användning i Amazonas: vattnet är grumligt och syrefattigt i många av Amazonas floder. Det gör att arapaiman ofta återfinns nära vattenytan: den kommer upp för att ta ett nytt andetag var 10:e till 20:e minut.

Samtidigt som möjligheten att kunna andas luft kan vara en fördel, så har det också gjort arapaiman sårbar. Att den håller sig nära vattenytan och kommer upp till ytan för att andas gör att den lätt avslöjar vart den befinner sig, och det gör den lättfångad. Arapaiman kallas för Amazonas torskfisk, och anses av många vara en mycket god matfisk. Dess storlek gör den också eftertraktad av oss människor: en enda fisk ger mycket kött som kan säljas eller ätas. Urfolken i Amazonas har alltid fiskat arapaiman, men nu hotas den av överfiskning i många delar av Amazonas. Med nya projekt och metoder tillsammans med lokala fiskare hoppas man kunna vända trenden för denna häftiga jättefisk.

- Isabella Hjorth

Källa: National Geographic