Urfolksledaren Alessandra Munduruku från brasilianska Amazonas tilldelas Goldmans miljöpris

Alessandra Korap Munduruku, ledare för Mundurukufolket från brasilianska Amazonas, har tilldelats det prestigefyllda Goldman Environmental Prize som ett erkännande för hennes långvariga och extraordinära aktivism för att försvara Amazonas regnskog och urfolks rättigheter i Brasilien och internationellt.

Foto: Goldman Environmental Prize

Alessandra föddes och växte upp i byn Praia do Índio, ett Mundurukuterritorium som ligger på stranden av floden Tapajós i staden Itaituba, delstaten Pará. Tapajós är en av Amazonas viktigaste floder – och en av Amazonas sista stora bifloder som inte har påverkats av en damm i syfte att generera energi. Tapajósflodens avrinningsområde är Munduruku-folkets traditionella territorium, men idag hotas det av en rad statligt sponsrade infrastrukturprojekt – från gruvdrift till virkesutvinning till markrofferi, med mera. Detta inkluderar även São Luís do Tapajós-dammen som hotar att översvämma Sawré Muybu Munduruku-territoriet och "Soy Railroad", en nästan 1 000 km lång järnväg som går tvärs över Pará i avsikt att sänka kostnaderna för att exportera soja genom Amazonas. Munduruku-folkets motstånd har varit avgörande för att skydda skogarna mot vart och ett av dessa projekt.

Under det senaste decenniet har Alessandra blivit en av de mest framstående och frispråkiga urfolksledarna i försvaret av Amazonas, urfolk och traditionella samhällen. Från och med 2014 deltog hon i kampen mot en rad vattenkraftsdammar som planerades att byggas i hennes region och 2016 anslöt hon sig till Munduruku-folket i deras framgångsrika opposition mot regeringens planer på att bygga vattenkraftverket São Luís do Tapajós. Även om projektet inte har gått framåt sedan 2016, fruktar Munduruku att det kan återaktiveras när som helst.

Alessandra är en del av den starka och organiserade Munduruku gräsrotsmotståndsrörelsen, som inkluderar traditionella byhövdingar, kvinnor och barn.

Allt jag gör i min aktivism görs med och för kollektivet. Munduruku-ledare agerar inte individuellt och de söker inte heller individuellt erkännande. Min kamp och min röst är en del av kollektiva processer, de finns på grund av och tillsammans med de traditionella hövdingarna och andra kvinnor som har stått upp för våra rättigheter.
— Alessandra Munduruku

Som en del av en framväxande rörelse av kvinnliga urdolksledare har Alessandra varit tvungen att förtjäna erkännandet av Munduruku-hövdingar och samhället. Hon har också varit tvungen att möta utmaningarna med att förena obotlig politisk aktivism med att vara mamma till två pojkar och en förebild för andra Munduruku-kvinnor och barn. 2018 bestämde hon sig för att studera juridik för att bättre representera Munduruku: "Min dröm är att en dag kunna försvara mitt folks rättigheter inför Högsta domstolen."

Under de senaste åren har skadan orsakad av illegal gruvdrift varit i centrum för Mundurukus kamp och organisation. Småskalig gruvdrift, kallad "garimpo", har lett till irreparabel skada på Tapajósfloden och Munduruku-folken. År 2019 krävde Alessandra och andra Munduruku-kvinnor att forskare skulle undersöka kvicksilverkontamination i Tapajós och hos Munduruku. En serie undersökningar utförda av Oswaldo Cruz Foundation (Fiocruz) avslöjade att alla Munduruku som bor i byarna Sawré Muybu, Poxo Muybu och Sawré Aboy lider av kvicksilverförgiftning och att kvinnor och barn är mest utsatta. Ursprunget till kvicksilvret är gruvdrift och Alessandra har ägnat de senaste åren åt att fördöma detta, och genomföra och organisera territoriella skyddsåtgärder mot illegal guldutvinning i Munduruku-territorier.

Alessandra Korap Munduruku och Cacique Juarez Saw. Foto: Goldman Environmental Prize

Att stoppa Anglo Americans plan att leta efter koppar i deras territorium var en av de många andra kamper som Alessandra och Munduruku tog sig an som ledde till att hon tilldelades Goldman Environmental Prize. I maj 2021 åtog sig det brittiska gruvföretaget formellt att dra in 27 tillstånd för gruvutforskning som var planerade att överlappa urfolks marker i Brasilien, inklusive Munduruku-territoriet Sawré Muybu. Dessa tillstånd var ett stort hot mot urfolk, såväl som deras territorier och försörjning. Denna seger var resultatet av vår ihållande kampanj med Munduruku och Association of Brazil’s Indigenous Peoples (APIB).

Goldman Environmental Prize tilldelas årligen miljöförsvarare från var och en av världens sex bebodda kontinentala regioner och hedrar prestationerna och ledarskapet av gräsrotsmiljöaktivister från hela världen. I år gav gräsrotspriset ett erkännande till aktivister från Zambia, Indonesien, Turkiet, Finland, USA och Alessandra från Brasilien.

Vi firar och hedrar motståndets liv och resa av den stora urfolksledaren Alessandra Munduruku. Må hennes exempel i att försvara sitt territorium och förespråka livet för Munduruku barn och kvinnor uppmärksammas av alla och vara en källa till inspiration och styrka för oss att fortsätta vårt arbete för att försvara Amazonas i solidaritet med alla urfolk.