Hur vi använder "aktieägarsäsongen" till Amazonas fördel

Den 19 mars 2023 beskrev en rapport från FN:s mellanstatliga panel för klimatförändringar (IPCC) att "det finns ett snabbt stängande fönster av möjligheter att säkra en beboelig och hållbar framtid för alla." Trots denna utsikt säger IPCC:s ordförande Hoesung Lee att de värsta klimatutfallen fortfarande kan begränsas, "om vi agerar nu."

Foto: André Dib / Amazon Watch

I april och maj kommer de största finansiärerna för företag som framkallar klimatförändringar och åsidosätter rättigheter att samlas till sina årsmöten, kända som årsstämman. När den här säsongen närmar sig går allierade från Stop the Money Pipeline (STMP)-koalitionen och Amazon Watch samman i årets Shareholder Showdown Campaign för att kräva ansvarsskyldighet från dessa företag genom att pressa Wall Street att sätta dessa frågor högst upp på deras agenda. Genom att delta i denna kampanj hoppas vi kunna driva institutionella investerare att rösta ja på viktiga resolutioner om klimat och urfolks rättigheter som presenteras för banker och försäkringsbolag.

En kort sammanfattning av terminologin:

Årsstämma: Stämmor ger en unik möjlighet att pressa finansiella institutioner att ta upp nyckelfrågor. Under en årsstämma samlas investerare i bolaget, även kallade aktieägare, för att granska ett bolags årliga finansiella resultat, rösta om viktiga beslut och ge möjlighet att ställa frågor direkt till VD, företagsledning och styrelse – men ibland sållar styrelsen bland frågorna.

Aktieägare äger "aktier", vilket möjliggör delägande i bolaget, där fler aktier i ett bolag innebär mer beslutskraft under bolagsstämmorna och makt att besluta om bolagets övergripande strategi.

Aktieägarbeslut är icke bindande förslag som läggs fram till ett bolags styrelse under bolagsstämmor som aktieägarna röstar om. Under årens lopp har inlämnare av aktieägarbeslut krävt att banker ska implementera starkare policyer för att minska klimatkaos, respektera mänskliga rättigheter och urfolks rättigheter och driva på för mer hållbara metoder.

Institutionella investerare: För att öka sannolikheten för stöd för viktiga resolutioner måste förespråkarna strategiskt utöva påtryckningar på nyckelinvesterare som har betydande inflytande under stämmor, så som institutionella investerare. Institutionella investerare är enheter som underhåller och samlar in pengar för kunders räkning, som offentliga pensionsfonder, statskassor och fonder som har stora investeringar i banker och kapitalförvaltningsföretag. På grund av deras jämförelsevis stora kontroll över aktier kan institutionella investerare ha stort inflytande över resultatet av dessa aktieägarbeslut, vilket gör dem till ett nyckelmål för dem som hoppas kunna öka trycket för klimaträttvisa.


Vilka är aktieägarbesluten 2023?

I år lämnades stora aktieägarbeslut om urfolks rättigheter och klimaträttvisa in till banker och försäkringsbolag.

Urfolksrättsligresolution: Denna resolution, skickad till banker, inklusive Citigroup och Royal Bank of Canada, och försäkringsbolag som Chubb, uppmanar styrelsen vid dessa institutioner att beskriva "effektiviteten av [företagets] policys, praxis och resultatindikatorer ” i förhållande till att upprätthålla internationellt erkända standarder för urfolks rättigheter. Dessa erkända standarder inkluderar FN:s deklaration om urfolks rättigheter och Internationella arbetsorganisationens konvention 169. De som lämnar resolutionen hävdar också att om man inte antar heltäckande policys kan det avsevärt påverka aktieägarvärdet genom att skada företagets rykte. I Amazon Watchs tidigare riskbedömningar, riskvarningar och kampanjer framför vi också liknande argument om att fortsatt finansiering av oljeutvinning, gas och gruvbolag kan leda till sociala, miljömässiga och ryktesrisker för finansinstitutioner.

Resolutioner om klimaträttvisa: Det finns tre resolutioner som syftar till att förbättra bankers och försäkringsbolags insatser och policyer för klimaträttvisa. Dessa resolutioner kräver att 1) ​​institutioner antar en tidsbestämd utfasning av utforskning och utveckling av nya fossila bränslen, 2) banker sätter upp absoluta mål för minskning av växthusgaser, och 3) banker tar fram övergripande planer som beskriver hur de kommer att uppfylla klimatmålen för 2030. Dessa resolutioner lämnades in till JPMorgan Chase, Goldman Sachs, Bank of America, Citigroup och andra större banker. Även om många av dessa banker har en handfull uttalade klimatåtaganden, som att vara en del av FN:s Net-Zero Banking Alliance, fortsätter många att finansiera miljarder dollar till miljömässigt och socialt destruktiva projekt.

Är denna strategi effektiv?

Om ett beslut når en majoritetströskel antas det. Resolutioner behöver dock inte antas för att anses vara effektiva av kampanjer. Till exempel, år 2022 fick en resolution som uppmanade företag att sluta finansiera utbyggnaden av fossila bränslen endast följande röstprocentsatser hos respektive bank:

  • Citigroup: 12.8%

  • Bank of America: 11%

  • Goldman Sachs: 11%

  • JPMorgan Chase: 10.9% 

Trots de till synes låga siffrorna är det också viktigt att komma ihåg att dessa procentsatser fortfarande representerar miljarder dollar av tillgångar under förvaltning i dessa företag, och varje resolution som får minst 5 % av rösterna är berättigad att lämnas in på nytt nästa år. Därför fortsätter vi att driva på för att de ska växa, i takt med att den globala rörelsen för klimaträttvisa växer sig större.

Shareholder Showdown Campaign strävar efter att öka dessa procentsatser genom att pressa institutionella investerare att rösta ja på dessa resolutioner. Om vi ​​lyckas kan vi driva banker och försäkringsbolag närmare att ta itu med deras delaktighet i klimatkrisen och fortsatt åsidosättande av rättigheter. Allt eftersom våra målinstitutioner fortsätter sin årsstämmassäsong, kommer vi att förbereda oss för att möta dem, och vi kommer att behöva dig för att höja din röst.

Håll kontakten med oss ​​på Facebook, Instagram och Twitter, och lär dig mer om hur du kan fördjupa ditt engagemang för Amazon och hålla företag och finansiella institutioner ansvariga för sin förstörelse av Amazonas!

-Mary Mijares