Brasiliansk domstol dömer till förmån för Murafolket mot gruvföretaget Potássio do Brasil

Potássio do Brasil bötfälldes och tvingades ta bort skyltar från Murafolkets by

Foto: Camila Rossi / Amazon Watch

Potássio do Brasil, det brasilianska dotterbolaget till det kanadensiska gruvföretaget Brazil Potash, som nämns i rapporten Complicity in Destruction III, bötfälldes med 20 000 USD (100 000 BR$) av en brasiliansk federal domstol för att ha vägrat att ta bort identifieringsskyltar från byn Soares, hem till urfolket Mura, i Autazes, Amazonas. De omtvistade skyltarna anger att området tillhör Potássio do Brasil när det i själva verket är ett urfolksterritorium, och därför får ingen gruvdrift ske på det. Företaget kommer också att dömas till böter på 10 000 US$ (50 000 BR$) per dag vid bristande efterlevnad.

Detta är ett viktigt steg mot rättvisa för samhället och rörelsen för att säkra urfolksterritorier fria från gruvdrift. Dessa segrar beror på Murafolkets gräsrotsorganisering och internationellt tryck som stöds av den gemensamma researchen ledd av Association of Brazil’s Indigenous People (APIB) och Amazon Watch genom vår Complicity in Destruction-serie.

Potássio do Brasils massiva projekt, som involverar utvinning och bearbetning av kalium i Autazes och transport via floder och vägar, väcker oro bland miljöaktivister. Kalium är ett av de väsentliga mineralerna för gödselindustrin, som används i stor utsträckning för att förbättra jordbrukets produktivitet. Utforskningen sker i en känslig region med stor biologisk mångfald. Kritiker hävdar att gruvan, precis som andra i Amazonas, kan leda till avskogning och förorening av floden, vilket hotar överlevnaden för Mura-folket, som är beroende av jakt, fiske och försörjningsjordbruk.

I februari 2023 försökte Mura ta bort skyltarna som Potássio do Brasil installerade i byn Soares men stoppades av Autazes-polisen, som agerade på företagets begäran. Polisen kom även med hot. Böterna som utdömts av den brasilianska federala domstolen innefattar inte bara skyltarna utan också företagets kränkande beteende mot Mura genom den lokala polisen och för att ha kränkt deras territorium.

I mars, med stöd av Amazon Watch, reste Muras ledare till Brasília för att träffa ordföranden för Brasiliens National Indigenous Foundation (FUNAI), Joenia Wapichana, som uppgav att institutionen kommer att återuppta avstannade gränsdragningsprocesser som involverar marktitel och formellt erkännande av regeringen av urfolksterritorier. Wapichana sa: "Vi är fast beslutna att se över de avstannade gränsdragningsprocesserna och FUNAI:s ställning i rättsliga beslut. Under Lulas regering återgår FUNAI till att prioritera försvaret av urfolks rättigheter”.

Muras ledare träffar ordföranden för Brasiliens National Indigenous Foundation (FUNAI), Joenia Wapichana.

Murafolket försöker lösa den stillastående gränsdragningssituationen. Avgränsningen av byn Soares är akut och nödvändig för att förhindra gruvdrift för kaliumutvinning på deras territorium. Den sista veckan i mars besökte FUNAI byn och samlade in information för att bättre informera samhällena om gränsdragningsprocessen.

Potássio do Brasil är ett exempel på hur gruvbolag kränker urfolks rättigheter redan innan deras verksamhet börjar. Deras handlingar ökar avsiktligt trycket och konflikten i lokala samhällen.

Tack vare ert stöd till Amazon Watch kunde vi hjälpa Murafolket i deras resa till Brasília för att träffa FUNAI, tillhandahålla logistiskt stöd, tekniska förberedelser och finansiering för resan, som syftade till att kräva att FUNAI återupptar avgränsningen av deras landområden.

Ana Carolina Alfinito, Camila Rossi, och Gabriela Sarmet