Ny video: Skydda rätten att protestera

Företag som Resolute och Chevron fortsätter att använda juridisk mobbning för att attackera Earth Defenders och klimaträttsrörelsen.

Paul Paz y Miño på protest mot Chevron

Trots växande global medvetenhet om utvinningsindustrins roll i klimatkrisen är allmänhetens rätt att säga ifrån och utmana företag som skadar människor och planeten hotad i USA och runt om i världen.

Miljöförsvarare i Amazonas, över hela Latinamerika och i många andra länder hotas eller dödas rutinmässigt. Tider som dessa kräver solidaritet och handling för att skydda inte bara försvararnas liv, utan hela organisationers förmåga att fortsätta att göra sitt arbete.

En farlig och växande taktik för att tysta och skrämma aktivister – särskilt de som fokuserar på företags skadegörelse – är SLAPP-processen, eller "Strategic Lawsuit Against Public Participation."

I en SLAPP-process ställs en individ eller en organisation mot civila anspråk från industrier som motsätter sig vårt arbete för att hämma vår förmåga att tala ut om orättvisor. Stämningarna framställs som anklagelser om ärekränkning eller utpressning, men deras sanna syfte är att dämpa oliktänkande och tysta aktivister och journalister som utreder företagen, genom att rikta dyra och långa rättsliga åtgärder mot högljudda förespråkare.

För att bekämpa detta gick vi och andra icke-statliga organisationer för social rättvisa, mänskliga rättigheter och miljö samman och bildade en projektgrupp 2018 som heter Protect the Protest – eftersom en attack mot en individs rättigheter är en attack mot allas rättigheter.

Vi bildade denna projektgrupp för att skydda våra rättigheter – och dina – att tala ut, kritisera och protestera fredligt. Från SLAPP-processer till övervakning, vi är här för att försvara din protest. För demokrati behöver oliktänkande.
— Protect the Protest

Stats- och företagsaktörer tar till denna taktik eftersom de ser aktivister som ett verkligt hot mot deras plan att fortsätta som vanligt.

Våra allierade på Protect the Protest förklarar:

”Genom SLAPPs – Strategic Lawsuits Against Public Participation – använder de mäktigaste domstolar för att stämma demonstranter, journalister, advokater och andra som uttalar sig om offentliga frågor, i hopp om att binda dem i domstol tills de ger upp sin rätt till yttrandefrihet. Dessa stämningar, ofta inlämnade av mäktiga intressen, har påverkat människor från alla samhällsskikt, från journalister och bloggare, lärare och aktivister, till överlevande av våld i nära relationer. ”

Vad kan du göra? Utbilda först ditt personliga nätverk om detta hot. Med hjälp av Pulitzer-prisbelönade animatören Mark Fiore har Amazon Watch slagit sig ihop med Protect the Protest för att ge dig ett enkelt sätt att göra detta. Titta på och dela den här korta animationen som förklarar hotet av SLAPPs mot yttrandefriheten.

Amazon Watch känner mycket väl till riskerna med SLAPP-attacker. Vi drogs in i Chevrons falska SLAPP-process mot människorättsadvokaten Steven Donziger och ecuadorianer som förgiftats av Chevrons olje-dumpning i Amazonas. Vi gjorde inget annat än att stödja deras fredliga strävan efter rättvisa, och som hämnd stod vi inför flera stämningar som kränkte våra rättigheter till yttrandefrihet och var onödigt betungande och avsedda att trakassera oss till tystnad eller konkurs.

Under 2013, med hjälp av allierade från EarthRights International, besegrade vi den juridiska skrämseltaktiken av Chevrons ”fossil fuel mob lawyers” på Gibson, Dunn & Crutcher. Sedan dess har de inte kommit efter oss igen. Men alla organisationer eller individer har samma tur.

Sedan det fallet har många fler SLAPP-ärenden lämnats in mot miljörättsorganisationer. Senast firade Greenpeace USA en stor seger efter att ha kämpat i sju år för att besegra en oseriös rättegång från Resolute Forest Products, ett kanadensiskt skogsföretag.

Resolutes mål var att stoppa Greenpeace från att uppmärksamma ohållbara och skadliga avverkningsmetoder och skrämma bort andra som skulle göra detsamma. Avverkningsjätten misslyckades, men det är viktigt att förstärka denna seger för att göra det ännu dyrare för företag som Resolute att fortsätta använda denna taktik.

Istället för att tysta Greenpeace har Resolute uppmärksammat deras miljöskador mycket mer. På så sätt har deras SLAPP-attack slagit tillbaka.

-Paul Paz y Miño