Mundurukubyn Sawré Muybu i brasilianska Amazonas installerar solenergi

Tidigare i år installerade Amazon Watch och våra partners på GivePower ett solcellsmikronät i den avlägsna Munduruku-byn Sawré Muybu, ett viktigt regionalt nav som ligger på stranden av Tapajósfloden och vidsträckta bevarade urfolksskogar i brasilianska Amazonas. Tillsammans gjorde vi en video som tar dig bakom kulisserna i detta kraftfulla projekt.

Detta var Amazon Watchs första Power to the Protectors-solenergiinstallation sedan covid-19 pandemin och planerades i nära samarbete med våra långvariga partners i Brasiliens Munduruku-nation. Projektet ger stadig grön ström till byns hem och gemensamma byggnader som tidigare var beroende av dyra och förorenande dieselgeneratorer.

Sawré Muybu-territoriet saknar formellt statligt erkännande och är kärnan i Brasiliens rörelse för urfolkens markrättigheter och ekosystemskydd. Ökande olaglig gruvdrift, skogsavverkning och markrofferi hotar allvarligt Munduruku-samhällets mark och säkerhet. De behöver pålitlig ström för att övervaka Sawré Muybu och varna myndigheter och partners om landinvasioner och risker för deras välbefinnande.

Munduruku besegrade ett tidigare försök att bygga vattenkraftsdammar på Tapajós, vilket förhindrade förödelsen som Belo Monte-dammen förde med sig till Xingufloden och dess folk. Som Alessandra Korap och Chief Juarez Saw påminner oss om, visar dessa solenergiinstallationer på urfolks ledarskap när det gäller livskraftiga energialternativ till destruktiv infrastruktur för vattenkraft och fossila bränslen, vilket lyser upp en ljusare framtid för avlägsna Amazonassamhällen.

Vi visar den brasilianska regeringen och företagen att vi inte behöver en damm för att generera energi. Vi visar den brasilianska regeringen och företagen att vi är kapabla till vad som helst.
— Alessandra Korap Munduruku, vinnare av Goldman Environmental Prize