10:e årliga Global Anti-Chevron Day

Från Australien till Argentina, Kalifornien till Ecuador förblir Anti-Chevron-rörelsen enad

Varje år den 21 maj sedan 2014, har samhällen som påverkats av Chevrons verksamhet gått samman i solidaritet för att uttrycka sin oro över mänskliga rättigheter och det globala klimatet till pressen, till Chevrons ledning och aktieägare och till varandra. Det är en dag av verklig solidaritet i väntan på Chevrons årliga aktieägarmöte. Efter år av att ha behandlats med respektlöshet och rasism av Chevrons ledarskap, vägrar många samhällsledare att delta i Chevron-möten och vänder sig till samhällsaktioner istället.

I år, som vi har gjort i ett decennium, marscherade och samlades Amazon Watch i solidaritet med Richmond, CA, och kom med meddelanden från våra allierade i Ecuadorianska Amazonas, Union of People Affected by Chevron-Texaco (UDAPT). Tusentals har undertecknat en online-petition som uppmanar Inter-American Commission of Human Rights att insistera på att den ecuadorianska regeringen inte ska blanda sig i UDAPT:s ansträngningar att hålla Chevron ansvarig för sin avsiktliga förorening.

Invånare i både Richmond och ecuadorianska Amazonas vägrar att leva i skuggan av Chevrons föroreningar – vare sig det är mitt i 1 000 utomhusgropar för giftigt avfall som företaget lämnade i Amazonas regnskog, eller oljejättens regelbundna raffinaderi som flammar, bränder och giftigt avfall i San Francisco Bay.

Vårt decennium av protester är för långt för att bli ignorerat av Chevron-ledningen. Två olika VD:ar har övervakat Chevrons verksamhet under den tiden, men ingen av dem har brytt sig om att ta hänsyn till de mänskliga rättigheterna och miljöpåverkan som Chevrons verksamhet har på lokala samhällen. Faktum är att, som läsare av vår blogg vet ganska väl, har Chevron utmärkt sig genom att aggressivt jaga sina kritiker i försök att tysta dem med juridisk mobbning och PR-kampanjer.

Anti-Chevron Day 2023 höll live- och onlineaktiviteter hela veckan

Amazon Watch anslöt sig också till dussintals aktivistledare från olika organisationer – både Richmond-baserade och solidaritetsgrupper som Corporate Accountability och Friends of the Earth för att starta en vecka med onlineaktioner kring Anti-Chevron Day. Veckan av sociala medier höjer medvetenheten om den pågående strävan efter rättvisa för ecuadorianer som har drabbats av vad som sannolikt är den värsta oljerelaterade katastrofen i historien.

Corporate Accountability har delat videor skapade av drabbade samhällen om företagets agerande. Den första är från våra långvariga nära allierade på UDAPT om Chevrons fortsatta inverkan på deras liv.

En annan video från Confederación Mapuche de Neuquén beskriver att de påverkas av Chevrons fracking-verksamhet på deras territorium.

Samtidigt lanserade allierade från Conservation Council of Western Australia en aktion som uppmanade Chevron att stänga sin förorenande anläggning på Barrow Island, på grund av dess fortsatta misslyckande med att uppfylla miljövillkoren och dess massiva, ökande och undvikbara bidrag till Western Australiens koldioxidutsläpp.

Tillbaka i Richmond inkluderade kören av anti-Chevron-röster också talare från Richmonds Our Power Coalition, Asian Pacific Environmental Network, Burmese American Democratic Alliance, League of Filipino Students vid UC Berkeley och Protect the Protest Coalition. De fick sällskap av Richmonds borgmästare Eduardo Martinez för att ropa ut Chevrons övergrepp och kräva åtgärder.

Anti-Chevron Day Richmond Sponsorer:

Chevrons chefer under lupp

Förutom att ignorera lokala samhällen, fortsätter Chevron att vägra svara på frågor från U.S. House Oversight Committee om en fördömande rapport som beskriver över 50 miljarder dollar som företaget är skyldigt till samhällen och regeringar runt om i världen där Chevron har ödelagt biologisk mångfald, varit delaktig i brott mot mänskliga rättigheter, och påstås ha mutat och begått brott mot Foreign Corrupt Practices Act, bland annat.

Faktum är att dessa specifika farhågor tas upp igen vid företagets aktieägarmöte online den 31 maj. Ledningen har redan avfärdat oron från berörda samhällen i sitt officiella uttalande. Artister för Amazonia-medlemmen, skådespelaren, författaren och producenten Scottie Thompson kommer att presentera en resolution vid Chevrons möte på uppdrag av Newground Social Investment som uppmanar företaget att separera rollerna som styrelseordförande och VD för att få in välbehövlig tillsyn över företaget. Håll utkik för fler uppdateringar om detta initiativ.

Anti-Chevron Day handlar inte bara om att uppmärksamma Chevrons illgärningar, utan också att påpeka hur många drabbade samhällen och deras allierade fortsätter att stödja varandra i motstånd. Chevron försöker ökänt splittra och tysta dem som de har skadat mest när de slår tillbaka, men denna årliga dag av solidaritet och aktion visar att företaget inte lyckats.

- Paul Paz y Miño