Reflektioner från Piraruçu-Chamado do Raoni

Som svar på Cacique Raonis uppmaning till en "Great Global Gathering of Mother Earth Guardians", fick över 900 urfolksväktare från Xingu, Brasilien och över hela Amazonas, sällskap av allierade från hela världen. Tillsammans samlades vi i byn Piraruçu 24-28 juli 2023.

Det var en otrolig ära att ha blivit inbjuden och att få bevittna tillkännagivandet av den formella marktitelprocessen, känd som avgränsning, av Kapot Nhinore, det sista av Kayapos förfäders land som återlämnades till urfolkens händer. Detta har varit Raonis strävan i hela hans liv.

Vi grät och firade när detta tillkännagavs av Joenia Wapichana (@joeniawapichana), presidenten för Brasiliens Indigenous Foundation (FUNAI) och Sonia Guajajara (@guajajarasonia) Brasiliens urfolksminister.

Vi bevittnade också Raonis uppmaning till handling angående den förestående omröstningen Marco Temporal, känd som "Time Limit Trick", och sammankomsten resulterade i ett brev till Brasiliens president Lula da Silva och hans regering för att ta ställning till den juridiska tesen som hotar att dra tillbaka urfolks markrättigheter till före 1988 års konstitution. Brevet uppmanar till respekt för urfolkens rättigheter och gränsdragningen av alla urfolksterritorier. Den uppmanar också regeringen att utvisa illegala gruvarbetare, stoppa jordbruksexpansion och landgrabbing och avbryta kontrakt av koldioxidhandel, bland andra krav. 

Brevet avslutas såhär:

”Under många år har våra förfäder varnat för att jordens hälsa inte bara är vårt ansvar; det är allas ansvar. Om himlen faller, jorden brinner och vattnet stiger, kommer vi alla att dö, och inga pengar kan köpa en annan planet.

Jordens andar blir rasande. Hur många manifest, brev och protester behövs innan ni intar en mänsklig attityd och skyddar planeten och framtida generationer? Vi talar inte bara om våra folks liv utan också om era och era arvingars liv. Bryr du dig inte?

Cacique Raoni svarade på ert nödrop. När ska ni svara på vårt?"

-Leila Salazar-López