Från regnskogen till den interamerikanska kommissionen: Hur vi skyddar brasilianska Amazonas

Hur Amazon Watch och allierade främjar urfolks ledarskap och ställer krav på internationella beslutsfattare

Photo: @joseruigaviao / Ya Gavião

Under de senaste åren, i koalition med urfolk och allierade organisationer, har Amazon Watch ökat sitt arbete med internationellt påverkansarbete och juridiska strategier för att fördöma de hot som den brasilianska regeringen försöker bilda mot miljön och urfolk genom att driva på en uppsättning lagförslag. känt som "Destruction Package".

En av dessa lagstiftningsattacker är proposition 2903/2023 (tidigare proposition 490/2007). Känd som Marco Temporal eller "Time Limit"-teorin, som skulle förändra Brasiliens process för marktitulering för urfolk, känd som avgränsning, vilket skulle kunna tillåta tvångskontakt med folk i frivillig isolering och utveckling för industriell verksamhet i urfolksterritorier. Lagförslaget ignorerar också att Brasilien har undertecknat ILO-konventionen 169 som garanterar rätten till fritt, tidigare och informerat samråd och samtycke.

På grund av detta ökande hot, skickade Amazon Watch, tillsammans med en koalition av brasilianska urfolksorganisationer och icke-statliga organisationer, ett brev till FN:s särskilda rapportör om urfolks rättigheter och begärde ett offentligt uttalande. Några dagar senare utfärdade den särskilda rapportören ett pressmeddelande där han sade att "[jag] är särskilt oroad att lagförslag 490/07 uttryckligen anger att dess reglering skulle vara tillämplig på alla dessa pågående ärenden, vilket förvärrar situationen genom att ytterligare förlänga eller potentiellt hindra gränsdragningsprocessen och att utsätta urfolk för konflikter, gruvrelaterad kontaminering, eskalerande våld och hot mot deras sociala och kulturella rättigheter."

Efter uttalandet begärde vår internationella advocacy-koalitionsgruppen ett möte med Interamerican Commission on Human Rights (IACHR). Detta möte var en uppföljning av en tidigare offentlig utfrågning som ägde rum den 26 oktober 2022. Urfolksledare, så som de verkställande samordnaren för Brasiliens Association of Indigenous Peoples (APIB) Kleber Karipuna, urfolksadvokaten Mauricio Terena, Goldman Award-vinnare och koordinator för Pariri Indigenous Association Alessandra Munduruku och urfolksadvokaten från Union of Indigenous Peoples of the Javari Valley (UNIVAJA) Eliesio Marubo, tog detta mötestillfälle till att förstärka de juridiska förslagen som lades fram i utfrågningen i oktober 2022.

Alessandra Munduruku delade med IACHR att "'Marco Temporal'-teorin påverkar oss redan i territoriet. I mitt fall har vi inte vårt territorium avgränsat, staden växer och det är väldigt lätt för vita (markrövare, ranchägare, etc.) att kartlägga marken, köpa den och säga att den är deras. Under tiden har urfolk kämpat för att få sina landområden avgränsade i många år. Tidigare behövde vi inte be någon om mark, för den var vår. Nu måste vi fråga [regeringen]. Många delar av detta land förstörs för att utvinna trä, utvinna guld, bygga motorvägar, etc. Våra barn och kvinnor är sjuka av kvicksilver. Så ja, det är väldigt oroande. Föreställ dig mark som redan har avgränsats och som redan har en invasion inuti eftersom [regeringen] inte spelar sin roll för att avlägsna inkräktarna. Faktum är att de [markrövare, ranchägare, etc.] aldrig gillat urfolk och vill fördriva oss från landet.” IACHR bekräftade sedan sitt åtagande att övervaka och skydda urfolks rättigheter i Brasilien och i hela regionen.

IACHR är allmänt känt för sitt system med juridiska framställningar och ärenden. Den har också en övervakande roll, genom vilken den kan utfärda rapporter om den särskilda situationen i ett land eller ett ämne, samt genomföra landsbesök, som syftar till att observera människorättssituationen i landet på plats. Av denna anledning är det alltid viktigt att upprätthålla konstant kommunikation med den interamerikanska kommissionen, såväl som med FN:s speciella aktörer, såsom den särskilda rapportören för urfolks rättigheter, eftersom all information som tillhandahålls kommer att fungera som input för deras rapporter eller besöksplaner.

Amazon Watchs kollektiva arbete för internationell påverkan var möjligt tack vare samarbetet mellan urfolksorganisationer så som COAIB, APIB, UNIVAJA, Pariri Indigenous Association, Munduruku, Pataxó och icke-statliga organisationer så som Robert F. Kennedy Human Rights, Amnesty International, Washington Brazil Office, Avaaz och Greenpeace, med flera.

Den här nya fasen av vårt påverkansarbete behöver ditt stöd för snabba insatser mot hot och när vi bygger upp rättsliga prejudikat på nationell och internationell nivå. Våra ansträngningar kommer att fortsätta att resultera i omedelbart motstånd och ibland omedelbar effekt, tillsammans med implementering av långsiktiga strategier mot permanent erkännande och utvidgning av urfolks rättigheter. Med ditt stöd skapar vi ett starkt nationellt och internationellt nätverk som kommer att förstärka det globala narrativet för att försvara regnskogen!