Belo Sun är ett steg närmare till att få sitt tillstånd permanent nekat

Miljötillstånd flyttades till federal jurisdiktion under Brasiliens miljömyndighet efter att Belo Suns argument hade avslöjats som felaktiga

I en betydelsefull seger för Amazonas och urfolkens rättigheter har miljötillståndsprocessen för Belo Sun-gruvprojektet i Volta Grande-området vid Xingufloden framgångsrikt flyttats från delstats- till federalt ansvar enligt ett beslut som utfärdades på måndagen den 11 september. Projektet ligger nu under ansvar av den brasilianska miljömyndigheten, IBAMA.

Detta framsteg kommer efter rättsliga åtgärder och kampanjinsatser ledda av civilsamhällesorganisationer, lokalsamhällen, det federala allmänna åklagarämbetet och Volta Grande-alliansen, som har arbetat outtröttligt för att fördöma Belo Suns Volta Grande-projekt (VGP), en massiv guldgruva som det kanadensiska företaget Belo Sun Mining Corporation avser anlägga mitt i hjärtat av brasilianska Amazonas.

Nyligen presenterade Belo Suns juridiska team argument som är relaterade till gruvprojektets potentiella sysselsättningsfördelar och skattebidrag till lokalsamhällen. Dessa argument ifrågasattes dock av studier som indikerar att jobb inom gruvprojekt tenderar att vara kortvariga och pågå mellan två och fem år.

Två överväganden var avgörande i domstolens beslut.

För det första var de samverkande och ackumulerande effekterna mellan vattenkraftverket Belo Monte och Belo Sun-gruvdriften betydande. Norte Energia, som är ansvarig för Belo Montes drift, utmanade själva Secretaria de Meio Ambiente do Pará (delstated Parás miljödepartement) i deras tillvägagångssätt, eftersom de inte utvärderade potentiella skador på dammstrukturen som kan uppstå till följd av användningen av sprängämnen vid guldutvinningen.

För det andra, även om Belo Sun-projektet inte låg på urfolks marker och i vissa fall befann sig mer än 10 km bort från dessa områden, erkändes det att urfolkssamhällen skulle drabbas allvarligt av projektet.

Det kanadensiska gruvföretaget kan fortfarande överklaga till Brasiliens högsta domstol eftersom detta var ett beslut från en federal regional domstol.

Medlemmarna i Volta Grande-alliansen uttalar sig följande:

Denna seger belyser det akuta behovet av en rigorös bedömning av IBAMA för att förhindra en total social och miljömässig kollaps i regionen Volta Grande do Xingu. Även om detta representerar ett betydande framsteg är vår kamp långt ifrån över. Huvudmålet är att driva Belo Sun bort från Amazonas. Nu riktar vi våra ansträngningar mot IBAMA för att säkerställa att en omfattande och opartisk utvärdering av projektet äger rum, där de ackumulerade påverkningarna tillsammans med Belo Monte-dammen beaktas. Xingufloden kan inte hantera ytterligare en destruktiv utveckling. Det internationella samfundets stöd är avgörande i denna pågående kamp. Amazonas spelar en vital roll i regleringen av den globala klimatbalansen och påverkar vattenkretslopp och temperaturer bortom sina gränser. Medan vi firar denna delseger, bjuder vi in oroade medborgare över hela världen att ansluta sig till oss i våra fortsatta ansträngningar att skydda detta kritiska ekosystem och de urfolk som kallar det sitt hem
— Volta Grande Alliansen

Medlemmarna i Alliansen för Volta Grande do Xingu inkluderar Amazon Watch, Instituto Socioambiental – ISA, Movimento Xingu Vivo para Sempre, Föreningen för Brasiliens ursprungsbefolkning (APIB), Rede Xingu+, Comité pour les Droits Humains en Amérique Latine – CDHAL, Mining Watch Canada, Earthworks, Interamerican Association for Environmental Defense – AIDA Americas, International Rivers, Law and Development Research Group och Institute of Development Policy vid University of Antwerp, samt avdelningen för arbete, anställning och organisation vid University of Strathclyde och Salva La Selva.