Gruvan i Gállok hotar samers rättigheter och världsarvet Laponia

Under förra veckan tog Högsta förvaltningsdomstolen upp regeringens beslut om en gruva i Gállok – ett område med högt naturvärde och ovärderliga marker för rennäringen.

I mars förra året beviljade den tidigare regeringen att en gruva skulle få påbörjas på samisk mark och i anslutning till världsarvet Laponia. En gruva här skulle innebära förödande konsekvenser för berörda samebyar och för rennäringen i området, och beslutet har kritiserats av samiska organisationer, miljörörelsen, Länsstyrelsen och FN. Jåhkågasska tjiellde och Sirges sameby samt Naturskyddsföreningen överklagade beslutet som nu tagits upp i Högsta förvaltningsdomstolen.

Under förhandlingarna hördes samebyarna och Naturskyddsföreningen om hur gruvan kommer att påverka renskötsel och annan samisk markanvändning eller kulturutövning, samt den negativa miljöpåverkan.  

Denna rättsprövning är också principiellt viktigt för hur Sverige ska förhålla sig till urfolks rättigheter och fritt, informerat förhandssamtycke (FPIC-principen) när det kommer till gruvverksamhet.

De som är positiva till fler gruvor i Sverige lyfter ofta att det handlar om kritiska metaller som behövs för den gröna omställningen. Men gruvan i Gállok gäller endast järnmalm, vilket inte räknas som en av dessa kritiska metaller.

Dessutom uppskattas att gruvan endast kan vara aktiv kort tid i sammanhanget, men kommer förstöra området för alltid.

Det var viktiga och känslosamma vittnesmål som Högsta förvaltningsdomstolen fick höra under förra veckan. Flera renskötare förklarade hur gruvan kommer dela upp samebyn och blockera de naturliga vandringsvägarna. Artisten och aktivisten Maxida Märak höll presskonferens tillsammans med advokaterna för samebyn och skildrade processens gång i sociala medier och betonade hur viktig denna kamp är för hennes folk och vår gemensamma framtid.

I ryggen har samebyarna även Naturskyddsföreningen, Amnesty International Sverige och Amnesty Sápmi, samt flera FN-institutioner: Unesco, FN:s särskilda rapportör om urfolks rättigheter, José Francisco Cali Tzay, och FN:s särskilda rapportör om miljö och mänskliga rättigheter, David R. Boyd, samt FN:s rasdiskrimineringskommitté. Dessutom är Unesco världsarvskommitté nu på väg mot Gállok för en särskild övervakning av Laponia, eftersom området riskerar att mista sin status som världsarv om gruvan blir verklighet.

Vi står givetvis också bakom samebyarna och vill se att Högsta förvaltningsdomstolen upphäver regeringens beslut. #BackaSapmi