Kanadensiska Belo Sun hotar fortfarande Brasilianska Amazonas

Credit: Cícero Pedrosa Neto / Amazon Watch

Kanadensiska gruvföretaget Belo Sun fortsätter hota livet i Volta Grande do Xingu, och vår kampanj för att stoppa den föreslagna största öppna guldgruvan i Brasilien mitt i Amazonas regnskog är i full gång. Under de senaste månaderna har vårt team informerat världen om de negativa konsekvenserna av detta förödande gruvprojekt för det drabbade området och de människor som bor där, för att motverka Belo Suns felaktiga framställning.

I mars i år deltog vi i ett seminarium organiserat av Riksåklagarens kontor i Brasília, med titeln "Volta Grande do Xingus framtid." Under detta evenemang delade lokala ledare, inklusive flod nära ledare, fiskare och representanter för urfolk, sina perspektiv tillsammans med experter och betonade de befintliga konsekvenserna av Belo Monte-vattenkraftverket samt bristen på efterlevnad av överenskomna villkor för dess konstruktion.

Paulo Teixeira (vänster) Jordbruksminister and Elielson Silva (höger) Professor vid Federal University of Pará (UFPA)

I april deltog vi i Acampamento Terra Livre 2023, den största sammankomsten av urfolks-aktivister i Brasilien, där vi lanserade den portugisiska versionen av rapporten "Riskerna med att investera i Belo Sun". Vi fick mycket positiv feedback från urfolkens föreningar och allierade organisationer från det civila samhället som var närvarande, och de visade stort intresse för vår rapport. Vår programdirektör för Brasilien, Ana Paula Vargas, presenterade rapporten i en panel tillsammans med verkställande kommittén för Föreningen för Brasiliens urfolk (APIB), representanter från Miljöministeriet och Nationella stiftelsen för urfolk (FUNAI).

Vi träffade också FUNAI igen för att bättre förstå hur erfarenheterna för "icke-aldeados" (urfolk utan avgränsade marker) beaktas i licensieringsprocessen för Belo Sun. Vi fortsatte denna konversation genom att stödja denna grupp av urfolk att skicka en officiell begäran till Ministeriet för urfolk (MPI) och FUNAI, och uppmanade dem att genomföra en undersökning av urfolks familjer i Volta Grande, en långt försenad process som har varit pågående sedan 2009.

Idag saknar samhällen nära den planerade guldgruvan information om projektet och står inför intensifierad övervakning från gruvföretaget. Belo Sun har också ökat anställningar och orsakat ökad migration till en region där samhällstjänster inte längre tillfredsställer behoven hos den lokala befolkningen på ett adekvat sätt.

Kräver konkreta åtgärder

Initialt var inställningen hos Lulas nya federala regering, särskilt det Nationella institutet för kolonisering och jordreform (INCRA) och Ministeriet för jordbruksutveckling (MDA), positiv, och den nuvarande administrationen åtog sig att granska båda administrativa åtgärder för att säkerställa att INCRA uppfyller sitt konstitutionella uppdrag att tilldela mark för jordreform och inte för gruvdrift.

Efter fyra månaders intensiva möten och ihärdiga krav på en tydlig och offentlig ståndpunkt, så utfärdar vi, tillsammans med de andra organisationerna som bildar Volta Grande do Xingu Alliance, ett öppet återkopplingsbrev till regeringen där vi kräver konkreta åtgärder som uppfyller de löften som givits under dessa månader.

Som svar på detta intensifierar vi våra nationella påverkansinsatser gentemot Brasiliens ministerium för mänskliga rättigheter och medborgarskap, MDA och FUNAI. Vi har mobiliserat intensivt kring en specifik fråga: att ockuperad jordbruksmark i regionen överlämnas till privat industri enligt ett olagligt avtal mellan INCRA och Belo Sun, som ingicks under Bolsonaro-administrationen, samt en kontroversiell federal regel som kallas IN112. Vi deltog i möten med representanter från Xingu Vivo Movement, vår huvudsakliga lokala partner i regionen, med målet att ogiltigförklara båda administrativa åtgärderna. Medan avtalet tillåter överlåtelse av över 2 000 hektar offentlig mark till gruvföretaget utan någon medverkan från de 600 drabbade familjerna, såsom de som bor i jordreforms-bosättningen PA Ressaca, ger IN112 också möjlighet att utnyttja bosättningarna för gruvdrift, vattenkraft och infrastrukturprojekt.

Amazon Watch var också närvarande i deputeradekammaren under en offentlig utfrågning sammankallad av Mining Observatory och Sinal de Fumaça, i samband med lanseringen av rapporten "Ren dynamit: Hur Bolsonaros regerings (2019-2022) mineralspolitik skapade en klimat- och anti-urfolksbomb."

Under evenemanget ifrågasatte Amazon Watchs juridiska rådgivare för Brasilien, Ana Alfinito, och kampanjrådgivare Gabriela Sarmet, representanter från Brasiliens nationella gruvmyndighet den nationella gruvmodellen och anklagade det kanadensiska gruvföretaget Belo Sun. Vi betonade den fullständiga orimligheten i detta guldprojekt i en redan försvagad region på grund av Belo Monte-dammen och ifrågasatte gruvindustrins falska löften om att bli "hållbar".

Gabriela Sarmet bad agenturen att definera “sustainable mining”

Ana Carolina Alfinito fördömer Belo Sun

Nyligen publicerade vi en ny artikel där vi avslöjar Belo Suns agerande tillsammans med Volta Grande do Xingu Alliance i den kanadensiska tidskriften Caminando, baserad i Montreal, Quebec. Temat för detta nummer är den kanadensiska gruvindustrin i Latinamerika och det är betydelsefullt på grund av bristen på akademiskt skrivande om Belo Suns gruvprojekt.

Vi kommer fortsätta att varna världen om det ekocid hotet från detta gruvprojekt mot Xinguregionen. Riskerna med Belo Sun Volta Grande-projektet är alltför stora, både för Amazonas och för mänskligheten. Vårt mål är att starta diskussioner om de socio-miljömässiga påverkningarna och mobilisera insatser för att bevara Volta Grande do Xingu-regionen och Amazonas som helhet. Tillsammans kan vi bygga en framtid i försvar av livet, för miljö- och klimaträttvisa!

Gabriela Sarmet