Shuar Arutam folket ratificerar sitt motstånd mot kanadensiska och kinesiska gruvföretag

Credit: Lluvia Comunicaciones

I mars 2023 valde urfolket Shuar Arutam (PSHA) sin första regeringsfullmäktige under sin sjätte kongress där ledare från 47 Shuar-samhällen deltog. Jaime Palomino blev vald till ny ordförande av PSHA och därav efterträdare till Josefina Tunki som avslutade sitt mandat som den första kvinnliga presidenten efter att ha lett kampen att försvara Shuars territorium i fyra år. PSHA-kongressen belyste och firade prestationerna och det modiga ledarskapet av Josefina Tunki, som uppmärksammade PSHAs kamp både nationellt och internationellt, och vars ledarskap också hjälpte till att möta interna utmaningar i organisationen. 

Tack vare er solidaritet kunde Amazonas Watch skicka 3,011 meddelande av tacksamhet från hela världen för att tacka Josefina och hennes organisation för kampen i Amazonas. Amazon Watch har stått bakom PSHAs kamp mot gruvarbetet på deras mark i flera år och vi är fortsatt engagerade i att stötta dem i deras nästa steg. 

PSHAs nya ledarskap försvarar Amazonas från utvinningsföretag 

Den 13 juni anslöt sig Jamie till den nationella marschen organiserad av the Confederation of Indigenous Nationalities of Ecuador (CONAIE) och the National Anti-Mining Front för att offentligt presentera “Popular Mandate for a Mining-Free Ecuador” och kräva att nationella och lokala auktoriteter ser till att landet blir fritt av gruvindustrin. Samtidigt skedde mobiliseringar i 10 provinser i landet för att leverera detta mandat direkt till de lokala myndigheterna. 

"Femtiosju procent av vårt territorium används för gruvarbete och dess aktiviteter, vilket påverkar viktiga resurser för oss - vatten, träd, regnskog och fin miljö för turismen,” förklarar Jamie Palomino, President för PSHA. “Som Shuar lever vi i en ständig relation med dessa element. Men utan samråd eller hänsyn till våra rättigheter, som garanteras av konstitutionen, auktionerar regeringen ut vårt territorium. Dessa upplåtelser gynnar transnationella företag, inte medborgare i Ecuador och framför allt inte Shuar folket. I vår värld, som Shuar, är gruvarbetet döden. Det är gift”. 

Den 13 juni, i ett av hans första officiella uttalanden kommenterar Jamie på mandaten om anti-gruvindustrin:

För att vi blir hotade av utvinningsföretag, stora gruvföretag, upplåtelser av regeringar och ministrar i vårt territorium såsom företaget Lowell, kanadensiskt [beläget] i Shuar Warints centrum; och ett annat gruvbolag EXSA, Kina, från San Carlos Panantza projekt; och även ett stort vattenkraftprojekt vid Santiagofloden. Tre aktiviteter har pågått under upplåtelsen som skedde utan samråd med de som bor i territorierna; bryter mot föreskrifterna som står skrivna i konstitutionen, och observerar inte dessa mandat som motsvarar oss under skydd av alla rättigheter som vi har…” 

Det här är ett viktigt ögonblick att fira. Det är monumentalt att PSHA ratificerade sitt motstånd till gruvarbetet på sitt territorium eftersom samhället har ställts inför söndra och erövra-strategier från gruvindustrin och även Ecuadors regering. Jamie fördömde dessa strategier i hans senaste uttalande den 14 juli, i en stor församling av Shuar organisationer där han sa att gruvarbetet “har hotat oss i alla hörn av Shuar territoriet, brutit familjeband, sått fattigdom och skapat miljö- och sociala föroreningar.”

Denna övergång och förnyade av mandaten gällande anti-gruvarbete fortsätter där original mandaten som leddes av Josefina Tunki avslutades. I kongressen som hölls i mars, antog PSHA lösningar för att stärka deras egna styre och övervakning av territoriet, uppdatera deras livsplan, lyfta alternativa ekonomier och fördöma kränkningen av deras rättigheter genom att införa gruvupplåtelser på deras territorier. 

Vad kräver mandatet för ett Ecuador fritt av gruvarbete?  

Marschen som pågick 13 juni 2023 kom med en djup politisk kris i Ecuador. Ecuadors president Guillermo Lasso tvingades i maj att lösa upp kongressen och kalla till ett nytt val mitt i en riksrätt. Lasso valde, genom ett presidentdekret, att styra fram till ett snabbval den 20 augusti. Valsedeln innebar en folkomröstningsåtgärd som skulle förbjuda gruvarbete i Pichincha provinsen, som omfattar huvudstaden Quito och kringliggande områden. Det blev framgångsrikt, vilket gjorde det till den andra folkomröstningen för att förbjuda nya gruvprojekt på provinsnivå. Samtidigt har domstolsbeslutet gjort att projekt i bland annat Los Cedros, Rio Blanco och Loma Largo har pausats. 

Motståndet mot gruvarbete växer i Ecuador, som Leonidas Iza, presidenten av CONAIE, förklarar:

Warintza är ett territorium med Shuar nationalitet. Hade regeringen något samråd med oss under prospekteringsprocessen? Nej. Därför är hela denna process som kallas “lagligt” gruvarbete en process befläckad med illegalitet. Allt gruvarbete i Ecuador är olagligt för att det inte respekterar konstitutionen där regeringen är skyldig att garantera fritt, informerat förhandssamtycke. ‘Gruvutveckling’ är en myt. Det ödelägger samhällen och Ecuadors unika ekosystem. Folk har fått nog. Vi visar för företag och investerare att de inte är välkomna till våra territorier och vi försvarar våra rättigheter”. 

“Popular Mandate for a Mining-Free Ecuador” kräver också att myndigheter på alla regeringens nivåer förklarar deras territorier fria från metalliskt gruvarbete; att de stänger ner existerade gruvaktiviteter i alla urfolks territorier; att de utser zoner med skyddade områden och platser att fylla på vatten; att de avstår från att göra överenskommelser med gruvföretag eller individer; att de respekterar kollektiva rättigheter, speciellt rätten till samråd på förhand; och att de upprättar omfattande reparationsprocesser för skadorna orsakade av gruvarbetet. 

Urfolksrörelsen har dubblat sina krav på att presidentkandidaterna i det kommande omvalet offentligt ska tillkännage sina åtagande till att förklara landet fritt från gruvdrift, att avkriminalisera människor som försvarar mänskliga rättigheter, att utföra revisioner av alla gruvupplåtelser och lån från internationella finansinstitutioner för att fastställa illegaliteten av sådana upplåtelser och ansvaret för att fördriva urfolket från deras urfolksmark, och att inte använda denna kamp om anti-gruvdrift i valsyften. 

Nästa steg i Genève

Nästa vecka kommer Jamie troligtvis att gå med i en internationell delegation av urfolksledare från olika länder i Sydamerika och åka till huvudkvarteret för FN i Genève, Schweiz. Detta för att delta i ett sammanträde av Universal Periodic Review av den kanadensiska regeringen. Här kommer Jamie och resterande urfolksledare att försöka ge förstahandsinformation om effekterna som kanadensiska företag har orsakat i deras territorier. 

Jamie kommer att delta i processen att kritisera det kanadensiska företaget Solaris Resources som upplåtits 10 000 hektar av PSHA mark för att genomföra explorativ kopparbrytning. Deras territorium ligger sydöst i Ecuadorianska Amazonas i en unik och ömtålig korridor i gränslandet mellan Anderna och Amazonas, känd som Cordillera del Còndor. Solaris har använt en taktiken av att söndra och erövra för att skapa medgivande för projektet, handplockat två av de 47 direkt påverkade samhällena och tillhandahållit ekonomiska incitament och framhålla detta begränsade lokala stöd som intressentköp för hela projektet, samtidigt som man inte fått medgivande från PSHA. 

I mars detta år började vi belysa sociala och kulturella konsekvenser, samt konsekvenser för mänskliga rättigheter, som var relaterade till företagets gruvdrift i Ecuador och de politiska, miljörelaterade och företagande riskerna som Solaris, dess investerare och gruvsektorn står inför; Riskerna med att investera i Solaris Resources. 

I och med de viktiga stegen denna rörelse gör, räknar vi även med er röst och solidaritet för att ta oss an gruvindustrin. Vi står på sanningen och rättvisans sida. Tack vare er har tusentals redan haft möjlighet att förstärka sin kampanj, ” “Shuaererna har redan beslutat: Ingen gruvdrift på deras territorier!”. Nu fortsätter vi till nästa fas: att få hela Amazonas fritt från gruvdrift.

Nathaly Yepez och Raphael Hoetmer