Petroperú är desperata efter pengar, men vi kommer att sätta stopp för Amazonas råoljeutvinning!

Företaget Petroperú är nu i samtal med finansjättarna Citi och JPMorgan Chase, och urfolksnationer säger till dem igen: ingen ny finansiering för Petroperú!

År 2023 stod det peruanska oljebolaget Petroperú inför en av sina värsta finansiella kriser på grund av företagets skulder på upp mot 6,5 miljarder dollar för deras projekt “Talara Refinery Project”. Projektet kommer sannolikt att bidra till oljeprospektering och oljeexploatering i inhemska territorier i Amazonas, samt fiskeområden i den peruanska kusten.

På grund av lyckat motstånd mot oljeaktiviteter, finanskampanjer och anhängare som fortsätter att visa solidaritet med urfolks- och fiskesamhällen som påverkas av Petroperú, står företaget nu inför finansiella risker. Det här hindrar i sin tur företagets potentiella långsiktiga finansieringar utomlands. Petroperú kunde till exempel inte säkra en lånegaranti på 500 miljoner dollar under 2023 från Italiens exportkreditorgan (SACE), delvis på grund av intensiv granskning från urfolksnationer och stark motreaktion mot Petroperú i Italien.

För att betala av skulden från Talara-projektet, vände sig företaget till den peruanska regeringen. Trots tvekan om att ge ekonomiskt stöd, valde regeringen så småningom att tillhandahålla krediter och garantier för att stödja företaget. Eftersom Petroperú är desperata att samla in pengar för att försörja sig, importera råolja och utöka sin oljeproduktion, kommer företaget att vända sig till internationella finansmarknader under år 2024.

Världens största finansiärer av fossila bränslen, Citigroup och JPMorgan Chase, överväger att stödja företaget igen genom att arrangera Petroperús obligationsemission på 1 miljard dollar. Detta trots pågående krav från flera urfolksnationer i den peruanska Amazonas att stoppa ny finansiering för Petroperú.

Ett beslut om att ge ekonomiskt stöd till Petroperú kommer inte bara att leda landet längre bort från en rättvis energiomställning, utan också förvärra landets oljeskulder och ekonomiska beroende av olja. Om inte stödet för Petroperús obligationer dras tillbaka, kommer det även att strida mot bankernas klimatlöften eftersom företaget planerar att öppna upp nya oljepartier i känsliga ekosystem som är avgörande för jordens överlevnad!

Tillsammans med våra partners förbereder sig Amazon Watch Sverige för att lansera en rad kampanjåtgärder under 2024. Vi arbetar för att säkerställa att finansiärer, inklusive affärsbanker, investerare och försäkringsbolag förstår farorna med att ekonomiskt stödja Petroperú. Det är avgörande att finansjättar, som Citi och JPMorgan Chase, avstår från att finansiera Petroperú och bidra till ytterligare förstörelse av Amazonas.

Anslut dig till Amazon Watch Sverige i vårt uppdrag att skydda och bevara Amazonas och vår planet! Tillsammans kan vi göra en kraftfull inverkan på fossilbränsleindustrin.