Chevrons miljöbrott: 13 år av flykt och eskalering

På 13-årsdagen av den historiska domen på 9,5 miljarder dollar mot Chevron, kunde Ecuadors nuvarande regering förråda sitt eget folk till förmån för stora oljeintressen

Foto: Lou Dematteis

För tretton år sedan den 14 februari, skrev urfolken och andra invånare av Amazonas klimaträttvisa historia i Ecuador när de, efter 18 år av juridiska strider, vann en dom på 9,5 miljarder dollar mot Chevron Corporation.

Landmärkesmålet väcktes först under året 1993, och det var en av de första gångerna någonsin som drabbade samhällen tog sig an ett oljebolag och vann en domstolsdom av denna typ. Chevron förklarades skyldig i domstolen de valde och till stor del baserat på sina egna bevis för att ha medvetet släppt ut över 16 miljarder liter cancerframkallande giftigt avfall i norra Ecuadorianska Amazonas, vilket lämnat nästan 1 000 pooler av avfall som sammanlagt uppgår till ett område av storleken av ön Manhattan. Cirka 30 000 ecuadorianer drabbades (många fler sedan dess), och det anses allmänt vara en av de värsta oljerelaterade miljökatastroferna i historien.

Även om den 14 februari är en historisk dag på grund av den aldrig tidigare skådade segern, är frågan i sig inte "historia". För det första, eftersom avfallet fortfarande finns kvar till denna dag och kontinuerligt förgiftar vattendragen och dricks- och badvattnet för alla som bor där. För det andra, eftersom Chevron aldrig har betalat ett enda öre för saneringen. De är fortfarande "på flykt" och jagar en växande global rörelse som kräver rättvisa för Ecuador.

Vad har hänt sedan domen

Under de 13 år som gått sedan domen, gjorde Chevron över 200 miljarder dollar i vinst på sin fortsatta förstörelse av vårt globala klimat – 21 gånger det belopp som de är skyldiga. Trots detta sa de att det aldrig skulle löna sig att städa upp i Ecuador och skulle "kämpa tills helvetet fryser över och sedan slåss ut på isen." Istället har företagets chefer O'Reilly, Watson och nu Wirth spenderat över 2 miljarder dollar för att betala advokater och PR-företag att attackera sina offer. Deras advokatbyrå “Gibson, Dunn & Crutcher”, även kallad "Fossil Fuel Mob Lawyers", har förföljt advokaterna som hjälpte ecuadoriernanämligen Steven Donziger, och förtalade alla som stod upp för de ecuadorianska samhällena och kallade dem ”medkonspiratörer” i ett bedrägeri mot oljejätten.

Till stor del avslöjat och avfärdat av stora delar av det globala samfundet som ett Chevron-bedrägeri, har Chevrons RICO SLAPP-mål istället tjänat som ett samlingsrop mot företagsattacker på miljö- och människorättsaktivister i USA. FN, EU, ledamöter av Europaparlamentet, U.S.A. Kongressen och världens största miljö- och människorättsorganisationer har kallat det som sådant.

Vad händer nu i kampen för rättvisa

Ja, Chevron har avstått från att betala domen hittills, men nätet drar ihop sig. Detta jubileum är viktigt eftersom ett av Chevrons underliggande försök att undkomma rättvisan utgör ett överhängande hot. Chevron använder sitt stora oljeinflytande för att pressa Ecuador att ignorera domen från sin egen domstol, ta på sig företagets ansvar och skicka räkningen till landets skattebetalare. Något som Ecuadors högerregering med historiska Chevronanknytningar kanske lyssnar på.

För flera år sedan, medan Chevron fortsatte sin bedrägliga RICO SLAPP-attack i amerikanska domstolar, lämnade Chevron också in ett klagomål enligt ett bilateralt handelsavtal mellan USA och Ecuador, något som de vann en utmärkelse till i sin fördel. Tvärtemot Chevrons lögner är denna internationella skiljedomsprocess inte ett domstolssystem, utan en mekanism för att tillåta företag att stämma och sätta press på regeringar. Det är därför Union of People Affected by Chevron-Texaco (UDAPT) nyligen gick till Inter-American Commission of Human Rights för att be att deras ansträngningar att söka rättvisa från Chevron skulle skyddas från olämplig inblandning av den ecuadorianska regeringen. Regeringen har ett val: försvara sitt eget omdöme genom att erbjuda sina medborgare rättvisa, eller ge efter för företagens påtryckningar.

"Idag är en bitterljuv dag för oss. Vår historiska juridiska seger räcker inte om vi inte får den rättvisa vi akut behöver och förtjänar, säger Donald Moncayo, president för UDAPT.

"Chevron är en klimaträttsbrottsling, på flykt från lagen och måste ställas till svars. Tiden rinner ut. Vi behöver städning, hälsovård och rent vatten. Det här företaget förstörde Amazonas, förorenade folket, gick till rättegång och befanns skyldigt, men det har fortfarande inte städat upp eller betalat. Vi behöver vår regering att stå upp för oss. Och vi behöver att världen står med oss, för att se till att Chevron inte står över lagen – i Ecuador, eller var som helst där det här företaget är verksamt.” - Donald Moncayo

Vad som väntas komma

Idag står Ecuador på branten på många sätt. Den senaste tidens våld och intern oro har gett president Daniel Noboa en ursäkt att fortsätta att borra stora oljefält i Yasuní nationalpark – trots den senaste folkomröstningen där en klar majoritet av hela Ecuadors befolkning högljutt krävde att den skulle hållas fri från utvinning. Den oljan, liksom mycket av den olja som redan pumpas ut ur Ecuador, är avsedd att raffineras av ingen mindre än Chevron i Kalifornien. Varje dag förblir Chevrons skuld obetald, och för att lägga förolämpning till skada, fortsätter de att lägga till vinsten på 200 miljarder dollar på bekostnad av människor och planeten. Det måste stoppas.

Drabbade samhällen i flera länder har tillägnat maj månad som "Anti-Chevron Month." Chevron har förorenat, förgiftat och attackerat frontlinjesamhällen runt om i världen som sin affärsmodell, vilket ledde till att en rapport släpptes år 2021 med titeln "Chevron's Global Destruction", som beskriver över 50 miljarder dollar som de är skyldiga samhällen och nationer över hela världen för sina mänskliga rättigheter- och miljöbrott. Chevron, erkänd som en global företagsbrottsling, blir till och med stämd av delstaten Kalifornien för miljökränkningar och bidrag till klimatförändringar, vilket innebär betydande risker för folkhälsan och miljön.

Tretton år senare har Chevron kanske inte tvingats betala, men de är inte i närheten av att bli släppta. Vi kommer inte att glömma eller stoppa jakten.