En växande rörelse : Terra Livre

Förra månaden möttes tusentals brasilianare på huvudstaden Brasilias gator för att demonstrera deras styrka, sammanhållning och beslutsamhet inom The National Indigenous Movement, trots de hot och aggressiva attacker de fått utstå gällande deras rättigheter och territorier.  

”Vi har anlänt med över tre tusen urfolk för att färga brasilien med urucum och jenipapo, färgerna som representerar vår styrka”, säger Sônia Guajajara, ledare för rörelsen och refererar till de naturliga tatueringar och kroppsmålningar som prydde många av deltagarna i Terra Livre, vilket betyder Fri Mark.

 Foto: Brasiliens Nationella Urfolksrörelse (MNI).

 Foto: Brasiliens Nationella Urfolksrörelse (MNI).

Terra Livre är en växande rörelse som förenar representanter från Brasiliens diverse urfolk och skapar allianser med medlemmar från olika urfolkssamhällen, samt ingår partnerskap med diverse olika nationella och globala samarbetspartners. 

”Brasiliens urfolk lever i en högst allvarlig tillvaro där deras rättigheter attackeras,” är Terra Livres kollektiva budskap. Bara dagar innan Terra Livre startade tvingades hövdingen för landets urfolksförmedling (FUNAI) att avgå och ersattes istället med Wallace Moreira Bastos, som är en konservativ pastor och affärsman med ingen som helst erfarenhet i urfolkens sakfrågor. Detta genomfördes på grund av starka politiska krafter som finns i Brasilien.

"Vi har aldrig ens hört talas om den här personen, vi känner honom inte, men det största problemet är att han har blivit utvald av politiker som motsätter sig det som FUNAI står för och skall verka för; att backa upp urfolkens intressen," säger Dinamā Tuxá, från The Association of Brazil's Indigenous Peoples (APIB). "För oss betyder det ett komplett avslut för hela organisationen."

Urfolksledare marscherade in på justitieminister Grace Mendonças kontor och krävde att hon skulle dra tillbaka dessa attacker. Dessutom uppmanades hon att backa på ett direktiv som kallas för "Opinion 001", vilket innebär att krav på territorier av urfolk kan inte göras om de kontinuerligt inte bott på platsen i fråga. Vilket i sig är ologiskt då urfolken brutalt drivits iväg från sina hem av samma makter som nu hävdar att de inte vistats på platserna utan avbrott. 

 Foto: Brasiliens Nationella Urfolksrörelse (MNI).

 Foto: Brasiliens Nationella Urfolksrörelse (MNI).

Detta års Terra Livre hade även ett högt antal deltagande av kvinnliga urfolk som öppnade upp veckans aktiviteter med en ensemble som fokuserade på politiskt engagemang, kampen om marken, vård och kulturell utbildning.

”Jag ser många kvinnor här som medverkar i urfolkspolitiska [diskussioner]. Så var det inte förr,” säger Suzana Xokleng, en veteran inom urfolkens kamp för sina rättigheter. ”Vi är mormödrar och gammelmormödrar och vi står här! Vi står tillsammans, vi kvinnor, för våra hem!”

I en sista handling, i kraftfull symbolistisk anda, lämnade Terra Livres sista marschtåg ett spår av röd färg efter sig för att representera blodet som spillts av alla de urfolksaktivister som dödats för att skydda sina hem. I marschtågets framkant, vecklades det ut en flagga där det stod "Stoppa Folkmord på Urfolk".

”Detta symboliska blodspår representerar allt det våld som skapats av staten och riktats mot landets urfolk,” säger ledaren Marcos Xukuru. ”Många mord sker, jämsides med en kriminalisering av våra ledare, men trots detta kommer vi, urfolken, alltid motsätta oss och kämpa för våra rättigheter, så som våra förfäder och krigare lärt oss göra”.

Förra veckans mobilisering var ett praktexempel på att spirande motstånd lever och frodas även under denna mörka tid som nu råder under Michel Temers presidentskap. Detta outtröttliga motstånd till det förtryck och miljöförstöring som sker förtjänar allt stöd - på både lokal och global nivå. Vi måste gemensamt ge ett starkt budskap till den brasilianska regeringen att attacker mot urfolkens rättigheter helt enkelt inte tolereras.

Titta gärna på filmen nedan:

Av: Christian Poirier

Översättning: Amanda Berglund