Shuar Arutam kommer inte att splittras av kanadensiska gruvföretaget Solaris Resources

Företaget har lett en PR- kampanj i syfte att splittra urfolket i ett försök att skapa samtycke för gruvprojektet Warintza.

Shuar- Arutam.jpg

Amazon Watch, tillsammans med lokala organisationer, har stöttat urfolket Shuar Arutams (PSHA) motstånd mot storskaliga utvinningsprojekt, exempelvis gruvdrift I ecuadorianska Amazonas. Projekten riskerar att skapa oåterkalleliga skador för miljön, urfolkssamhällen och deras kultur. Skadan projekten skapar är väldokumenterade. Faktum är att Ecuadors första storskaliga gruvprojekt “Mirador” är ett exempel på tragiska konsekvenser som drabbade området Shuar Arutam-territoriet. Sedan projektets start har det orsakat massavskogning, förorenade vattendrag, fördrivit urfolkssamhällen och splittrat sociala överenskommelser inom samhällen på grund av att organisatoriska strukturer har blivit korrupta. 

Under de senaste månaderna har det kanadensiska gruvföretaget Solaris Resources, Inc., ansvariga för Warintza-projektet, inlett en aggressiv PR-kampanj i ett försök att tvinga samhällen att tillåta utvinningsprojektet att fortskrida på Shuar Arutams territorium.

PSHA motstår dessa strategiska attacker från gruvbolaget men kampen är hård. De kämpar mot ett företag som har betydande ekonomiska resurser och makt. Det är anledningen till att vi behöver internationell solidaritet för deras rätt och stärka deras kampanj. Shuar Arutam har redan bestämt: “Ingen gruvindustrin på våra territorier”. Nu har vi en möjlighet att lära från tidigare misstag och skapa historia, så att gruvprojekt aldrig mer skapar förflyttningar, föroreningar eller kränkning av urfolket i Shuar Arutam territoriet. 

Shuar Arutams historia och gruvlicenser

Territoriet för Shuar Artuams urfolk består av 45 samhällen placerade i Cordillera del Cóndor, gränsområdet mellan Ecuador och Peru. Bergen i området har ett unikt och väldigt känsligt ekosystem av biologisk vikt, med höga mängder biologisk mångfald och unika arter. Bergen är en källa för tre viktiga floder i Amazonas - Santiago, Zamora och Coangos.

Urfolket Shuar Arutam har en kollektiv beslutsstruktur, där alla samhällen deltar. Alla beslut  utförs sedan av det styrande rådet, vilket består av demokratiskt valda representanter. 

Ända sen början av organisationens historia har PSHA formellt nekat utvinningsprojekt på deras territorium, speciellt gruvprojekt som varit ett återkommande hot. Trots deras ståndaktiga position har Ecuadors regering genomfört flera storskaliga gruvprojekt, vilka nu täcker 50% av urfolkets ärvda mark. Pågående gruvprojekt inom området är San Carlos-Panantza av den kinesiska firman Ecuacorrientes SA (för tillfället pausat på grund av konflikt mellan militären och Shuar-samhällen som tvingats från deras hem till följd av byggnationer av läger för arbetarna) och Lost Cities-Cutucu - projektet av Aurania Resources och lokala medhjälpare. Ytterligare ett pågående projekt är Warintza Project som utförs av det kanadensiska företaget Solaris Resources, Inc.

Solaris taktik: splittra och erövra

Warintzaprojektet har lett till seriösa interna konfliketer inom PSHA eftersom Solaris Resources Inc. använder sig av taktik för att splittra samhällen, med mål att framställa samtycke för projektet. Företaget etablerade direktkontakt med två av samhällena utan godkännande från församlingen och det styrande rådet. Genom att göra detta kringgår och ignorerar Solaris PSHA:s organisationsstruktur. Målet är att skapa en “strategisk allians” genom att erbjuda ekonomiska fördelar som splittrar PSHA:s sociala struktur och försvagar relationerna inom samhället.

På PDAC-konferensen (the Prospectors and Developers Association of Canada) i mars 2020 presenterade Solaris Resources, Inc. resultatet av ett påstått “tidigare samråd” som de hade fått genom den “strategiska alliansen”. Uttalandet blev offentligt ifrågasatt och avvisat av PSHA eftersom processen saknade laglighet och legitimitet. Processen följde inte den ecuadorianska statens konstitutionella mandat för garanti av rätten till “fritt, informerat förhandssamtycke” (FPIC) i samordning med PSHA. Det kräver att PSHA: s traditionella beslutsfattande struktur respekteras för att få FPIC, vilket indikeras av nationella och internationella standarder för urfolkens kollektiva rättigheter. 

För att ytterligare främja den olagliga "strategiska alliansen" har Solaris Resources Inc. använt en PR-kampanj för att positionera sitt program för sociala samhällsrelationer (Community Social Relations program) som "framgångsrikt och innovativt." Den 8 september meddelade företaget sina aktieägare att ett "avtal för samarbete, förmåner och tillgång för Warintza-projektet" hade undertecknats av Shuar-centret i Warintza och Yawi.

Som ett svar till uttalandet skrev Shuar Arutam-folket ett öppet brev till Solaris Resources Inc:s VD och aktieägare:

This ‘Strategic Alliance’ is not an ‘innovative relationship’ as Solaris portrays it. It is the same strategy that many mining and oil companies have used to advance their projects, while side-stepping and disrespecting the legitimate and traditional Indigenous organizational structures.
— Shuar Arutam-folket
We demand that Solaris Resources, Inc. abstain from continuing to manipulate our communities since we see that their activities are causing social impacts in our communities like provoking much tension and conflict and rupturing our social fabric. We demand that the company immediately leave our territories. In the event that you do not comply with our wishes, we will exercise our constitutional right to resistance and take other measures (Article 98).
— Shuar Arutam-folket

Shuar Arutam behöver ditt stöd för motstånd

Det är viktigt att visa för ledande beslutsfattare och aktieägare att företaget praxis inte är innovativt. Istället producerar de samma koloniala modell som utvinningsföretag har använt i årtionden för att skada urfolkens territoriella rättigheter och undvika de rättigheter som fastställts i Ecuadors konstitution och internationella mänskliga rättighets-dokument.

Shuar Arutam-folket ber om solidaritet och stöd från det nationella och internationella samhället i kampen för deras liv, skog, vatten, territorium, kultur och rättigheter. Du kan stötta Shuar Arutams kamp genom att be Solaris Resource att omedelbart dra sig tillbaka från Shuar Arutams territorium, upphöra med fysiska aktiviteter och avsluta dess konfliktframkallande PR-aktiviteter! (https://amazonwatch.org/take-action/tell-solaris-resources-to-leave-shuar-arutam-territory)