Kartläggning av bränderna i Amazonas

I en nyligen publicerad intervju hävdade Brasiliens förödelseminister Ricardo Salles (officiellt Brasiliens miljöminister) att Brasilien är ett skolexempel på ett land som skyddar miljön. Salles uttalade detta absurda påstående under tiden som Amazonas regnskog brinner och mer än 20% av brasilianska Pantanal, världens största våtmark och biologiska område, förvandlats till aska.

Genom att både Bolsonaro och Salles undviker allt ansvar för årets katastrofala brandsäsong och framställer Bolsonaro-regimen som en ledare inom miljö, fortsätter ministern att helt utan skam sprida lögner till en skeptisk allmänhet. Det är så sant som det är sagt: Bolsonaros makt vilar på lögn och Salles är hans vassaste vapen för att sprida dessa lögner. 

Screenshot 2020-11-02 at 13.27.16.png

Den här “post-fakta” eran har gett oss grymheter så som Bolsonaro och Trump, som har gynnat miljömässig plundring och pushar vårt ekosystem mot kollaps. Ett effektivt botemedel mot alla lögner är att erbjuda objektiv sanning, grundad i data och analyser. Data som otvetydligt visar verkligheten och utvecklingen på marknivå. 

Amazon Watch:s nya plattform för kartläggning av bränder gör just detta och avslöjar de miljöbrott som utspelar sig i brasilianska Amazonas, som först aktivt förminskades och sedan bortförklarades av Bolsonaro-regimen. Genom att kombinera infraröd och annan satellitinformation från Brazil's National Institute for Space Research (INPE) tillsammans med stor mängd branddata i kombination med högupplösta bilder från Monitoring of the Andes Amazon Project (MAAP), kunde man placera datan över en detaljerad karta över regnskogen och dess skyddade områden.  Verktyget gör det möjligt för oss att visualisera och analysera den verkliga och katastrofala omfattningen av årets brandsäsong.

Besök den interaktiva kartan här: Amazon Burning Season Tracker

Screenshot 2020-11-02 at 13.29.33.png

Bränder i urfolksterritorier i Amazonas slog rekord i juli i år med en ökning på 77% jämfört med juli 2019, från 305 till 539 bränder. Förstörelsen förgicks av en 59% ökning av avskogningsvarningarna på urfolksmark sen 2019. Detta bekräftar sambandet mellan ökad illegal avverkning och de förödande bränderna. Denna tendens stämmer över hela regionen där skogshuggare och markövertagare arbetar tillsammans för att rensa oersättliga skogar till förmån för mäktiga jordbruksintressen.

Bolsonaro och hans kompanjoner vill få oss att tro att “Amazonas inte kan brinna”  och att “Amazonas inte alls brinner” eller till och med att “Afrika brinner mer än Brasilien” i ett desperat och ynkligt försök att övertala allmänheten, speciellt utländska investerare, och att de verkliga resultaten av regimens kaotiska och katastrofala miljöförvaltning har förstorats upp. Trots detta kan inte de här oklara argumenten stå emot den faktabaserade dokumentation om hur så hjärtskärande bränder har våldfört sig på Brasiliens ekosystem och landets en gång hyllade miljöengagemang, tillsammans med trovärdigheten hos landets “så kallade” ledare. 

Amazon Watch:s “Amazon Burning Season Tracker” är en ansträngning som motarbetar fake news genom att belysa en av de värsta katastroferna för miljön och mänskliga rättigheter i vår tid. Medveten ignorans tog oss hit; ett fast grepp om verkligheten kommer motverka att historien upprepar sig, och göra så att bedragare avsätts från makten och att vi inte bara tar kontroll över narrativet utan också tar kontroll över vår gemensamma framtid.

Christan Poirier