Amazonas kvinnor mobiliserar i Quito

’Vi är inte ensamma. Vi är organiserade, vi skyddar varandra, och vi är inte rädda’’.  – Patricia Gualinga, Representant för Amazonian Indigenous Women.

08.jpg

Över 100 Amazoniska kvinnor, som representerar flera urfolksgrupper i Ecuador, samlades för att marschera för deras folks värdighet, för att återta deras sånger och visdom, för att återuppväcka deras kamp mot utvinningsverksamheter och för att belysa den sociala ojämlikheten och den utbredda straffriheten för de som attackerar miljöförsvarare. Amazonian Indigenous Women Network, som koordinerade mobiliseringen bildades officiellt år 2013.

Enligt Patricia Gualinga hotades och stämplades tre miljöförsvarare detta år som “terrorister” och kriminaliserades för att ha försvarat sitt territorium från utvinningsföretag. Hon säger ’’Vi har blivit offer för förföljelse och blivit smutskastade av media’’. Mot bakgrunden av ständiga hot mot människorättsförsvarare, bekräftar Patricia att ’’som ett resultat av koncessionen av våra territorier, förenas Amazoniska kvinnor för att få våra röster hörda’’.  Urfolks territorier i Ecuador förblir under hotet om koncession, en process där regeringen ger företag tillgång för oljeprospektering och utvinning.

06.jpg

De allvarligaste händelserna inträffade under 2018, när fyra kvinnor hotades, och situationen ledde så småningom till, enligt Patricia, att hemmet till en av hennes kollegor sattes i brand. De ansvariga har fortfarande inte namngivits. Samma år överlämnade de Amazoniska urfolkskvinnorna ’’The Mandate of The Amazonian Defenders of the Jungle on the Front Lines Against Extractivism’’ till Ecuadors president Lenin Moreno. Dokumentet förklarar deras ståndpunkt mot utvinningsföretagen, och fördömer ojämlikheten gällande tillgången till sociala trygghetsprogram, kriminaliseringen av naturförsvarare och den begränsade tillgången till rättvisa för människorättsförsvarare.

Trots att president Moreno offentligt åtagit sig att genomföra Mandatet av Amazoniska urfolkskvinnorna, har det nu gått nästan två år och regeringen har ännu inte gett någon respons till Mandatet, och inte heller visat några framsteg eller politisk vilja att genomföra det. På grund av bristen på uppföljning av regeringen, under den sista dagen av årets mobilisering, fördömde Amazoniska urfolkskvinnorna offentligt avsaknaden av garanterad skydd för människorätts- och naturförsvarare (Earth defenders). De lämnade in en namninsamling till regeringsmyndigheter som kräver rättvisa och stöd för människorättsförsvarare, med mer än 250 000 insamlade underskrifter, som representerade över 168 länder. 

07.jpg
03.jpg
04.jpg
01.jpg

De Amazoniska Urfolkskvinnorna kräver även stöd för medlemmarna i deras nätverk: Patricia Gualinga, Nema Grefa, Salomé Aranda och Margoth Escobar. Alla de fyra urfolkskvinnorna har utsatts för en serie attacker och dödshot under de senaste två åren.

’’Vi kommer att fortsätta denna kamp. Vi kommer att fortsätta göra motstånd för att nå våra mål. Historien illustrerar att skydda naturen kräver motståndet av urfolk och nationaliteter. Vårt motstånd är nödvändigt för vår överlevnad’’. – Margoth Escobar, Miljöförsvarare

 ’’Denna attack är hämnd för min kamp för att försvara livet och våra territorier mot hotet om oljeutvinning’’. – Salomé Aranda, Moretecochaledare

Dom hotar mig med döden, men jag kommer inte skrämmas av de orden. Som en Sáparakvinna kommer jag kämpa för mitt territorium.” - Nema Grefa, Sáparaledare

05.jpg
09.jpg


Rösterna från Amazonian Indigenous Women’s mobilisering förstärktes också på lokal och internationell nivå genom solidaritet och stöd från Amnesty International, Amazon Watch, Fundación Pachamama/Pachamama Alliance, Rainforest Action Network, Acción Ecológica och REPAM.