Klimataktivister ökar trycket på BlackRock

Förra veckan hölls en global Week of Action, där en serie klimatrelaterade aktioner genomfördes mot de största företagen och finansinstituten som tjänar på förstörelsen av regnskogar runt om i världen. Veckan organiserades av Amazon Watch, Friends of the Earth U.S., Rainforest Action Network och SumOfUs, och inkluderade flera direkta och virtuella aktioner, manifestationer och seminarier. Klimataktivister kunde höra direkt från ledare vid frontlinjen om de skogsskövlande handelsvaror som förstör deras hem och strategiska nya sätt att pressa några av de största företagen som tjänar på denna kris, inklusive BlackRock – världens största kapitalförvaltare. 

Foto: Brooke Anderson

Foto: Brooke Anderson

Bränderna som förekommer i regnskogar runt om i världen är inte ”wildfires”. De antänds av kriminella människor som vill frigöra mark till lantbruksnäring. Oroväckande nog har bränder på urfolksterritorier ökat med 77 procent jämfört med samma period 2019. Eftersom början av detta års brandsäsong i Amazonas redan är värre än på tio år, växer också den allmänna ilskan mot BlackRocks oansvariga investeringar exponentiellt. Trots att de tidigare i år positionerade sig själva som en ledande finansfirma gällande klimat, fortsätter BlackRock att vara en enorm investerare av skogsskövlande handelsföretag som underblåser bränderna i Amazonas. Analyser från Amazon Watch och Friends of the Earth U.S. visar att BlackRock är en topp-investerare i varor med avskogningsrisk runt om i världen, och trots vaga åtaganden att prioritera ”hållbarhet” saknar företaget tydligt definierade policys som förhindrar skogsskövling eller säkerställer urfolks rättigheter i sina investeringar. 

Djupet av BlackRocks greenwashing är makalöst. Kapitalförvaltaren är bland de topp 3 delägarna i 25 av världens största börsnoterade företag som riskerar att kopplas till avskogning. BlackRock är också en stor investerare i världens största köttföretag, JBS, som köper boskap från skövlade områden i Amazonas och som länkas till människorättskränkningar. Det senaste årtiondet har BlackRock röstat emot varenda aktieägarresolution som inneburit att man agerar mot avskogning.

Amazon Watch ingick ett partnerskap med Friends of the Earth U.S. för att sammanställa en serie nyckelprinciper och guidelines som en policy om avskogning och urfolksrättigheter från BlackRock, och alla andra kapitalförvaltare, borde innehålla. Amazon Watch rapporterar i Investing in Amazon Crude och Complicity in Destruction II att den ryktesmässiga risken som associeras med att investera i klimatskadande industrier som förstör Amazonas är väldokumenterad. BlackRock är medvetna om vilka åtgärder de måste vidta för att stoppa bränderna, men vägrar ändå att genomföra dem. 

Foto: Erik McGregor

Foto: Erik McGregor

Klimatrörelsen har väntat länge nog. Under ett onlinemöte som hölls på måndagen lanserade Fires Week of Action-koalitionen en gemensam petition som uppmanar flera ledande företag, inklusive BlackRock, att motarbeta avskogningen i deras leverantörskedjor. Amazon Watch ledde en virtuell aktion mot BlackRock under mötet och uppmanade klimataktivister att fylla röstbrevlådan till BlackRocks Managing Director of Investment Stewardship, Michelle Edkins, med samtal om att företaget måste anta en bindande policy om skogsskövling och urfolksrättigheter. 

På tisdagen genomförde aktivister i San Francisco och New York City aktioner på BlackRocks kontor i båda städerna och klistrade upp dekaler på byggnadens ingång som exponerar hyckleriet i företagets investeringar i Amazonas förstörelse. Genom vår #AmazonCeaseFire-kampanj har tusentals aktivister signerat krav till BlackRock på att utveckla en bindande policy om avskogning och urfolksrättigheter. Kommande aktiviteter – inklusive att leverera namnlistorna – planeras för resten av september medan trycket ökar på att BlackRock och andra stora finansinstitut går från ord till handling. 

Foto: Erik McGregor

Foto: Erik McGregor

När Fires Week of Action kom till sitt slut, uppdagades att på grund av ett fel på en NASA-satellit har bränderna i brasilianska Amazonas inte minskat med 5 procent i augusti så som tidigare rapporterats. Faktum är att bränderna sannolikt ökat med mellan 1 till 2 procent jämfört med augusti 2019. 

Bränderna som tändes i Amazonas förra året fångade hela världens uppmärksamhet och mobiliserade miljoner till att agera för att förhindra regnskogens kollaps. Men när denna eldsäsong inte visar på någon förbättring, kräver bevarandet av Amazonas och stabilisering av det globala klimatet ett förnyat engagemang. 

Pendle Marshall-Hallmark