Hoten mot Amazonas: Dammar

Floder har genom alla tider haft en stor betydelse för urfolken i Amazonas. De fungerar som en källa till mat, hygien och dricksvatten, samt som transportmedel. Floderna är tyvärr också en källa till energi via vattenkraftsel. Brasilien är ett land där 85% av elen kommer just från vattenkraft men trots detta finns en önskan om att utvidga byggnationen av dammar, många i det redan drabbade och väldigt känsliga Amazonasområdet.



Belo Monte

Det planeras en mängd olika dammbyggen i Amazonas. En av de största som planerats är bygget av dammen Belo Monte i Brasilien. Dammen skulle vara världens tredje största vattenkraftprojekt på en av Amazonas största floder, Xingu. Den skulle avleda floden och förstöra ett omfattande område av den brasilianska regnskogen, fördriva 20.000 människor och hota urfolkens överlevnad. Projektet skulle bli ett av de största och mest förödande infrastrukturprojekt som någonsin byggts i Amazonas.

Mikael Juruna (10-year-old son of Jairson Juruna) at the cofferdam. Bild: Atossa Soltani

Mikael Juruna (10-year-old son of Jairson Juruna) at the cofferdam. Bild: Atossa Soltani

Bygget är mycket komplext. Projektet inkluderar två dammar, två konstgjorda kanaler, två reservoarer och ett omfattande system av vallar, några stora nog för att kvalificera sig som dammar. För att kunna genomföra byggnationen måste mer jord grävas ut än vad som krävdes för att bygga Panamakanalen. Projektets enorma omfattning skulle innebära att ett område på mer än 1500 kvadratkilometer skulle förstöras vilket i sin tur skulle leda till en tvångsförflyttning av 20.000 - 40.000 invånare. Resultatet skulle vara förödande för naturen och försörjningen för ca 1000 urfolksgrupper. Det skulle innebära direkt påverkan på ca 24.000 personer från 24 olika etniska grupper.




Förödelsen för djurliv och mark 

Amazonas biologiska mångfald är helt unik. 10 % av alla världens arter lever i regnskogen. Den är den mest artrika regnskogen på vårt jordklot. Många av de bosatta arterna är endemiska, vilket betyder att det inte finns någon annanstans i världen. Om regnskogen förstörs försvinner arterna för alltid. Ingen vet än hur många insekter det finns i Amazons, många kvarstår att upptäcka. Ett flertal arter i regnskogen kan bara pollineras av en specifik insekt, som i sin tur är beroende av att hitta rätt växt. Just detta ömsesidiga beroende är grunden för en enorm biologisk mångfald. Om en del av kedjan går förlorad, på grund av exempelvis översvämningar faller också hela kedjan. 

Bygget av dammarna skulle allvarligt skada den biologiska mångfalden över omfattande områden i Amazonas och sätta just det naturliga kretsloppet ur spel. Vissa områden längs floderna skulle översvämmas och andra skulle torka ut. Bland annat skulle vandrande fiskarter drabbas svårt och levande djurarter i området förlora sina hem, i värsta fall utrotas. Ytterligare ett litet exempel på förödelsen är sköldpaddorna som skulle få deras häckningsområden förstörda.



Klimatpåverkan

Amazonas är en viktig kolsänka för jordens natur och fungerar som planetens lungor. Att exploatera regnskogen får förödande konsekvenser inte bara lokalt för området utan för hela vår planet. 


Trots att vattenkraft i media och av regeringar främjas som en ren källa till energi, bidrar dammbyggnationerna till miljö- och klimatmässig skada. Som ett resultat av avskogning, förbränning, metanutsläpp från reservoarer och översvämningar, stiger mängden CO2-utsläppen i atmosfären.  Dammarna är ofta en del av större initiativ för att bygga infrastrukturnätverk i området och öka exporten av råvaror. Därför kan inte följdeffekter som hamnbyggen, flodtrafik, vägbyggen och den sannolikt ökade omvandlingen av skogsmark till odlingsmark ignoreras. 

Bild: Amazon Watch

Bild: Amazon Watch


Översvämmade skogspartier och sönderfallande vegetation avger stora mängder metangas under lång tid, och enligt forskaren Phili Fernside på Nationella Institutet för Amazonasforskning i Manaus, tar det minst 40 år innan dammarna i Belo Monte ger ett positivt klimatnetto.

Philip säger också att bygget av Belo Monte troligtvis inte är ett fristående projekt på grund av dess låga produktionskapacitet under den torra säsongen. Han anser därför att oavsett om man räknar in de positiva effekterna av dammen, kan projektet inte anses miljövänligt. 

Strömmen som kommer från kraftverken ska i första hand användas till eltörstiga gruvor och smältverk. Endast en liten del av den genererade elen förväntas komma landets invånare till godo. Vägarna som byggs möjliggör ökad skogsavverkning, boskapsuppfödning och sojaodling. Brytning av olika metaller kommer ytterligare bidra till ökad avskogning. 


Alternativa lösningar

Brasilien behöver inte vattendammar. En studie av brasilianska världsnaturfonden (WWF) som publicerades 2007 visar att Brasilien fram till i år hade kunnat minska den förväntade efterfrågan på el med 40% genom investeringar i energieffektivitet. Den sparade elen skulle motsvara 14 st vattenkraftverk som Belo Monte. Den förväntade nationella summan elbesparing skulle vara 19 miljarder dollar men detta har inte skett.

Brasilianska WWF:s projekt “Power Switch Scenario” skulle generera 8 miljoner nya jobbmöjligheter genom elförsörjning av förnybar energi såsom biomassa, vindkraft och solenergi, detta utan att behöva bygga nya dammar i Amazonas. De förnybara källorna kan stå för 20% av den totala energin i landet.


Den största mängden av finansiering av dammarna förväntas komma från brasiliens offentliga bank (Brazil’s Economic and Social Development Bank) BNDES. BNDES har lovat att använda offentliga medel för att finansiera kostsamma projekt av aldrig tidigare skådad skala. Investeringsriskerna har därför belastat de brasilianska skattebetalarna. Bara 2009 betalade BNDES ut 8 miljarder US-dollar till landets elsektor. Endast 0.1% av summan gick till energieffektivitetsprojekt. Med rätt politik och incitament från regeringen och elsektorn har Brasilien möjlighet att vara världsledande inom energieffektivitet och förnybar energi, skapa miljontals arbetstillfällen, minska koldioxidutsläppen drastiskt och bevara det globalt ovärderliga ekosystemet i Amazonas, men det kräver förändring.  




De drabbade människorna

Konsekvenserna av dammbyggnationer är även förödande för människorna, då många skulle fördrivas från sina hem. Familjer som levt längs floden på fiske och småskaligt jordbruk i årtionden skulle tvingas lämna sina hem som ett resultat av förstörd natur. Bara av den planerade Belo Montedammen skulle officiellt 19.000 människor fördrivas, de flesta till staden Altamira. En oberoende granskning av projektet fann att det verkliga antalet av direkt drabbade människor skulle vara dubbelt så många som den officiella siffran. 

Leiliani Juruna. Bild: Atossa Soltani

Leiliani Juruna. Bild: Atossa Soltani


Som ett resultat av torka skulle ett dammbygge göra det omöjligt för lokala samhällen att nå närliggande städer. Torkan skulle försämra eller förstöra jordbruket som är en livsviktig produktionen för människorna bosatta i områdena. Ett resultat av stillastående vattendrag är i sin tur en idealisk miljö för spridning av malaria och andra sjukdomar.


Förflyttning av människor till städerna skulle leda till överbefolkning med vanligtvis våldsbrott som en följd. Människor skulle tvingas konkurrera om väldigt få jobb, de flesta lågavlönade. Instituto Madeira Vivo (The Living Madeira Institute) i staden Porto Velho har samlat in vittnesmål från lokalsamhällen som visar hur de sociala konsekvenserna av dammarnas konstruktion inte har behandlats korrekt. Problemen sträcker sig från brist på samråd med lokalsamhällen till otillräcklig tillhandahållande av alternativa bostäder, som förmedlas i olika uttalanden: 


”Företaget bestämmer allt utan att fråga vad folket vill, och de bygger hus tillverkade av tunna metallplåtar i bosättningarna. ”


” Vi vet bara att vi måste lämna våra hem, men vi vet inte vad kompensationen kommer att bli eller om alla kommer att få ersättning. ”


” Det är en modell som inte fungerar med Amazonas verklighet. Eftersom regionen är väldigt het, kommer det vara outhärdligt att bo i dessa hus, dessutom är kvaliteten (på husen) inte alls bra och vi vill inte bo på dessa platser. ”


” Dussintals av dessa hus har fallit ner, även innan de
har ockuperats. ”


Även dammbyggnationen på plats skulle påverka området. Eftersom byggnationen kräver en stor mängd arbetskraft skulle många arbetssökande söka sig mot området. De allra flesta migranter som inte hittar arbete vid dammen skulle söka mark i regnskogsområden, vilket skulle leda till omfattande avskogning och påverkan på fisk och vilda djur. 

Dammarna förstör för alla, fiskare, flodfolk och urfolk. Regeringen har inte konsulterat befolkningen innan bygget startade och garanterar inte våra mänskliga rättigheter. Mer än 40 dammar planeras i Amazonas, Belo Monte är bara en av de första.
— Maria Elena, representant för afrobrasilianarna i området.


Kampen för rättigheterna

I ett antal olika dokument, exempelvis Internationella arbetsorganisationens konvention nr 169 (ILO169), om ursprungs- och stamfolks rättigheter, brasiliens federala konstitution, samt FN:s urfolksdeklaration (UNDRIP) står det att urfolk måste konsulteras på lämpligt vis innan man genomför projekt som påverkar eller berör dem. Detta sker inte kontinuerligt. Ett exempel är byggnationen av ett annat stort dammprojekt, Madeira-komplexet som planeras i den västra delen av brasilianska Amazonas. Enligt ESBR konsortiet, som ansvarar för byggnationen av dammen, har lokala ledare inkluderats i en offentlig konsultation angående projektet, vilket tyder på samrådan med lokalbefolkningen. FUNAI (National Indian Foundation) har i sin tur starka motbevis på att just detta skett och att konsortiet därmed brutit den internationella överenskommelserna som kräver samtycke. Rättigheten kränks också eftersom frivilligt isolerade urfolksgrupper lever i avlägsna skogsområden med liten eller ingen kontakt med omvärlden. Det är starkt beroende av skogsområdena och floderna och är de är även sårbara för sjukdomar. 

Parakana warriors. Bild: Atossa Soltani

Parakana warriors. Bild: Atossa Soltani


Ecuador blev 2008 första landet i världen att erkänna naturens egna rättigheter. Artiklarna 10 och 71–74 i den ecuadorianska konstitutionen erkänner ekosystemens ofrånkomliga rättigheter att existera och blomstra, ger människor befogenhet att göra framställningar å naturens vägnar och kräver att regeringen tar ansvar för att rättigheterna inte kränks. 


En mängd olika organisationer jobbar lokalt i Amazonas. En av organisationerna är tidigare nämnda FUNAI (National Indian Foundation) som arbetar aktivt i Brasilien. De genomför expeditioner, sammanställer rapporter och försöker i så stor utsträckning som möjligt skydda urfolken och påverka beslut.


Arbetet pågår dagligen med att stötta berörda urfolksgrupper med ekonomiskt och juridiskt stöd. Vi på Amazon Watch anser att stödet till urfolken och deras rättigheter är vägen att skydda dels de drabbade människorna men också regnskogen.


Situationen idag

Den 27 november 2019 firade brasilianska presidenten Jair Bolsonaro att den 18:e och sista turbinen av Belo Monteprojektet installerats. Bevisligen var beräkningarna av projektet missvisande. På grund av Xinguflodens skiftande flödeshastigheter samt att det inte heller redogjorts för minskningar i flödet på grund av avskogning till fördel för växande nötkreatur och plantager, genererar dammarna betydligt mindre el än vad som förväntades och var utlovat.


Dammen har allvarligt skadat urfolken, naturen och djurlivet. I ett protestuttalande från Xingu Alive Forever Movement skriver gruppen om dammens förödande konsekvenser. Protesten avslutas med: 

Damn you all! May those who commemorate Belo Monte be cursed. May the one who comes to inaugurate the last turbine of the dam be cursed. May the pain of Volta Grande keep you up at night, take away your peace and quiet, and may it strip the laughter from your mouth. May all of the violence against the Xingu people come to haunt you one day. Damn you all!

— Xingu Alive Forever Movement



Amazon Watch har lett en internationell kampanj för att stoppa Belo Monte sedan 2010. Våra ansträngningar har varit avgörande för att rikta uppmärksamhet mot mänskliga rättigheter och rättsliga kränkningar bakom dammen, samt det miljömässiga kaos det har lämnat efter sig i kölvattnet. Amazon Watch jobbar tillsammans med en koalition av brasilianska och internationella organisationer för att stödja kampen för lokala sociala rörelser och drabbade samhällen mot Belo Monte.