Oljebolag vill avsluta sanering av oljeläcka i Amazonas

Oljebolag vill avsluta sanering av oljeläcka i Amazonas

Drabbade urfolksgrupper i ecuadorianska Amazonas kräver rättvisa och bevisar att föroreningar fortfarande existerar i två stora floder efter den värsta oljeläckan på 15 år. 

Ecuadors två oljeledningsoperatörer stoppade i förtid oljesaneringsarbetet förra veckan och deklarerade att saneringen var genomförd trots bevis på att förorening fortfarande existerar i både Coca och Napo-floden, bifloder till Amazonasfloden. Försöket från oljeledningskonsortiet OCP, som inkluderar CNPC, Sinopec, Repson och statligt drivna Petroecuador med flera, kom i samband med en tidigare dom som drabbade 1000-tals människor från urfolket Kichwa hårt. Den beräknade mängd läckt råolja uppgick till 15,800 fat. Även andra föroreningar har läckt ut i Amazonas floder och bifloder. 

Företagen försöker nu ignorera landets värsta oljeläcka på 15 år genom att sammankalla offentliga möten med samhällen för att diskutera saneringen. Detta trots synliga bevis på olja i floden och tydligt försämrad hälsa hos de lokala samhällena. Samhällena planerar att överklaga domen från 1 september och driva fallet på alla rättsliga plan, nationellt och sedan internationellt, om det behövs.

Foto: Ivan Castaneira/Agencia Tegantai

Foto: Ivan Castaneira/Agencia Tegantai

Foto: Ivan Castaneira/Agencia Tegantai

Foto: Ivan Castaneira/Agencia Tegantai

I ett brev till de drabbade samhällena där man presenterade “saneringsresultaten” hävdar företagen att läckan som ägde rum 7:e april var ett resultat av naturliga fenomen som stod utanför deras kontroll. Företaget hävdar att de vidtagit direkta åtgärder och har därför inget ansvar i händelsen. Utöver detta hävdar företagen att de har utfört nödvändiga reparationer, miljöåtgärder och tillhandahållit kompensation för de drabbade. Det visuella beviset av pågående föroreningar i floder och påverkad växtlighet motbevisar tydligt de vattentester och analyser som genomförts. Rapporter från miljö- och vattenministeriet tyder på att vissa områden vid floderna Napo och Coca fortfarande har oljerester mindre än en meter ner i flodsedimenten. Dessutom varnar vittnesbörden från samhällsmedlemmar om att det finns en tydlig minskning av fiskebestånd och att hudsjukdomar från exponering av olja ökar. Även den kulturella påverkan på spirituella metoder kopplade till floden påverkar urfolkens förhållande till landet.

Foto: Ivan Castaneira/Agencia Tegantai

Foto: Ivan Castaneira/Agencia Tegantai

Foto: Ivan Castaneira/Agencia Tegantai

Foto: Ivan Castaneira/Agencia Tegantai

Bevis presenterade i rättsliga förfaranden visar att utsläppen kränker grundläggande mänskliga rättigheter och naturens rättigheter som finns garanterade i Ecuadors konstitution. Det är ett resultat av grov vårdslöshet och avsaknad av prognos från företagens och statens sida. Utsläppen har kränkt rätten till vatten, hälsa, livsmedelsförsörjning, mark och naturens rättigheter. Dessa kränkningar får inte förbli ostraffade eller olösta.

Företagen och vår egen regering gör allt de kan för att undvika ansvar. De ignorerade vetenskapen, de ignorerade varningarna, och nu lider vi. Vi vill inte ha deras rättfärdigande. Vi behöver inte gå till ett möte och lyssna när de säger att floden är densamma som tidigare, att den är okej att bada i, simma i, fiska i och dricka vatten från. Jag ser med egna ögon att det fortfarande finns olja i vattnet. Vi vill ha åtgärder. Vi vill ha rena floder.
— Carlos Jipa, ledare för Kichwa-federationen FCUNAE.

Både OCP: s och Petroecuadors beteende visar att företagens enda intresse är att dölja sina skyldigheter gentemot de drabbade och att de vägrar tillhandahålla en säker och permanent vattenkälla. Utöver detta tar de inte ansvar för att garantera en omfattande saneringsprocess av de drabbade ekosystemen. Företagen har också använt metoder för att trakassera samhällen med mål att avstå från sina rättigheter gällande kompensation. Brevet tydliggjorde företagens hot: genom att inte delta i mötet skulle samhällen inte räknas som ”förmånstagare” och skulle därför uteslutas från regeringens ersättningsprocess.

Foto: Ivan Castaneira/Agencia Tegantai

Foto: Ivan Castaneira/Agencia Tegantai

Foto: Ivan Castaneira/Agencia Tegantai

Foto: Ivan Castaneira/Agencia Tegantai

I ljuset av dessa händelser har organisationerna som tillsammans bildar Alliance of Organizations for Human Rights stöttar målet för skyddsåtgärder som blivit aktuellt i och med utsläppet.  FCUNAE, CONFEIANE, Amazon Watch och Amazon Frontlines, som är del av alliansen, fördömer OCP och Petroecuadors försök att avsluta saneringen när föroreningen fortfarande är uppenbar. De kräver vidare att Oleoducto de Crudos Pesados ​​SA (OCP), Petroecuador EP och miljö- och vattenministeriet tar sitt ansvar gentemot de drabbade samhällena och naturen genom att genomföra en grundlig saneringsprocess och omfattande reparation i områdena som skadats vid utsläppet 7:e april. Processen ska grundas på tekniska kriterier och innehålla en omfattande saneringsplan. En sådan process kräver stöd och samtycke från de drabbade samhällena för att följa kriterierna för återställning av de kränkta rättigheterna. Alliansen kräver också ett slut på samhällsuppsökande program som presenterats i samband med “ återställandet av vattenresurser” tills dess att den omnämnda planen har implementerats och godkänts. 

Vi motsätter oss att företagen vill legitimera deras bristande åtgärder genom samhällsmöten som införts under tvång och på så sett avskriva sig ansvaret för den katastrof som drabbat både miljön och det sociala livet.

De upprörande och vilseledande påståendena från oljebolagen OCP och Petroecuador gällande deras försök till så kallad sanering förstärker det som målsägande redan tidigare har bevisat och fördömt genom sin stämning: företag prioriterar bolagens intressen framför de grundläggande rättigheterna för tusentals urfolk och ignorerar samhällens rätt till sanering av detta massiva oljeutsläpp som förorenade två stora floder i Amazonas. Trots de överväldigande bevisen förnekar företagen sitt ansvar för utsläppet som hade kunnat undvikas och agerade i medskyldighet med miljöministeriet, själva institutionen med ansvar för miljöskydd mot effekterna av aktiviteter som oljedrift.
— María Espinosa, Advokat för de lokala målsägande från Amazon Frontlines