Ese Eja - En ung nation guidad av sina förfäders vision

Som ett resultat av Covid -19 har de globala kriserna förvärrat situationen för de redan hotade urfolket. Hälsosystemet i de nio länder som delar Amazonas har kollapsat och har inte möjlighet att täcka behoven för människorna, än mindre det historiskt försummade hälsosystemet som är tänkt att tillgodose urfolkens behov. Den 25 augusti rapporterar organisationen Red Ecclesial Panamazonia (REPAM) att viruset dödat 1556 människor och det finns 47 623 rapporterade fall av smittade, majoriteten i Brasilien. Pandemin har hittills drabbat minst 223 urfolksgrupper i Amazonas. 

0826-ese-eja-a-young-nation-guided-by-ancestral-vision.jpg


Vår fond, Amazon Defenders Fund (ADF) är en solidaritetsfond som styrs av urfolkens prioriteringar för att skydda Amazonas och upprätthålla kollektiva rättigheter på lokal, nationell och regional nivå. ADF hjälper till med projekt som har begränsad tillgång till finansiering. Fonden gör det möjligt att snabbt mobilisera resurser och tillgodose behov för att stödja våra partners visioner genom lång och kortsiktiga strategiska processer, organisering och utveckling av lösningar. ADF hjälper även till att stötta allierade gräsrotsrörelser så som Afro-ättlingars organisationer, invånare vid floden och traditionella folkgrupper.


En urfolksgrupp i Amazonas som har prioriterat kollektiva behov i deras samhälle under pandemin är Ese Eja. Cesar Augusto Jojaje, en ledare för folket, hade en vision att återförena människorna som skingrats i samhällen längs floderna Tambopata och Heath. Floderna är belägna vid Puerto Maldonado i södra delen av peruanska Amazonas, nära Bolivia. Det är nu en ung nation med en tydlig politisk vision, solid organisering och starka band.


Med ett direkt stöd från ADF har Esa Eja utrustat deras vårdcentraler med syrgaskoncentratorer i alla deras samhällen, grävt vattenbrunnar och stärkt flodtransporter mellan samhällen som använder sig av kanoter. 

Vårt samhälle har nu syrgaskoncentratorer och grundläggande hälsoutrustning som vissa av de större centrala sjukhusen inte har.
— Cesar Augusto Jojaje


Cesar kommer från en familj med spirituella rötter, som han själv uttrycker det. Han minns sin förfader Felipe Jojaje, en beaktad shaman som använde kraften av vatten, sol, skog, luft och himlen. 

Jag växte upp med synen av att världen är en levande plats där allt hänger samman. Vår befolkning och skogen var tätt sammankopplade.
— Cesar Augusto Jojaje


Sen kom gummiindustrin och splittrade nationen Ese Eja. Staten drog gränser mellan Bolivia och Peru, bredvid floden Heath och de så kallade nationella naturreservaten i Peru.

Heathfloden är livets flod enligt Ese Eja. Vårt territorium är inte en gräns eller ett nationellt naturreservat, det är våra förfäders land som omfamnar oss och som vi i vår tur omfamnar.
— Cesar Augusto Jojaje

Cesar tillsammans med de andra spridda samhällena har återuppbyggt det politiska och socialt kollektiva minnet av Ese Ejas förfäders gemensamma land, som de kallade territorio integral, eller holistiskt territorium. 


Med sina starka band och kollektiva arbetssätt har Ese Eja-folket överlevt i årtusenden. Som med andra urfolksnationer kommer Ese Eja att fortsätta värna om ett ömsesidigt förhållande mellan ett andligt, socialt och miljöanpassat liv. Urfolkssamhällen inspirerar till lösningar för att motverka den destruktiva klimatkris vi står inför som ett resultat av ökande skövling, bränder, översvämningar, industriell utvinning och expansion av lantbruksnäring. När vi blickar framåt och försöker handskas med klimatförändringarna, är det klokt att följa förfädernas samhällsvision, precis som Ese Eja.