Rätten att leva i fred i peruanska Amazonas

Zulema, urfolksledaren för Kakataibofolket, söker rättvisa efter mordet på hennes man Apu Arbildo Melendez.

Foto: Handrez García Gonzales

Foto: Handrez García Gonzales

Det enda jag ber om är rättvisa för min man
— Zulema Guevara, urfolksledare för Kakataibofolket

Under de senaste sju åren har urfolkssamhället Unipacuyacu, bebott av medlemmar från Kakataibofolket inom den centrala regionen i peruanska Amazonas, förlorat fem personer av sitt folk på grund av landgrabbers kopplade till drognätverk. Detta är det pris de fått betala för att inte ha slutat sträva efter att säkra juridiska titlar för sina förfäders territorier. 

Arbildo Meléndez mördades i början av april förra året och är den senaste urfolksledaren i samhället som blivit mördad. Idag får hans fru, Zulema Guevara, ta emot dödshot från samma grupp av människor som dödade Arbildo. Med tanke på denna farliga situation tvingades hon fly från sitt samhälle till jungelstaden Pucallpa tillsammans med deras små barn, vilka hon nu tvingas uppfostra och utbilda ensam. 

Amazon Watch pratade med Zulema på måndagen den 15 februari för att direkt från henne få höra vad som har skett sedan hon inledde sin strävan efter rättvisa, vad det innebär att erkännas av den peruanska regeringen som människorättsförsvarare och vad hon konfronterar dagligen. 

I Pucallpa får hon stöd från urfolksorganisationer som medlem av urfolket i Unipacuyacu. Zulema har tvingats ta saken i egna händer för att hålla sin familj borta från fara och för att se till att personerna som tog hennes mans liv hålls ansvariga. 

Amazon Watchs team i Peru har följt ärendet sedan maj förra året och stöttat vår partner ORAU (Ucayali regional organization of the Interethnic Association for the Development of the Peruvian Rainforest). ORAU har lett strategin för att upprätthålla ett ständigt tryck på den peruanska regeringen. De förstärker Zulemas krav på rättvisa för sin man och ytterligare 14 urfolksledare som är under allvarliga hot från narkotikasmugglare och olagliga avverkare som försöker utvidga sin illegala verksamhet in till urfolkens territorier. Chefen för ORAU, Apu Berlín Diques, är en av de 14 som blivit hotade. 

Tidigt i december förra året arrangerade ORAU möten med ministrar, kongressledamöter, polis och andra högt uppsatta tjänstemän. Detta var en del av ORAUs långsiktiga strategi för att tvinga den peruanska regeringen att fullfölja sitt ansvar att garantera dessa ledares rätt att leva i fred och säkra de territorier som tillhör dem. I alla dessa diskussioner har meddelandet från Zulema och de andra ledarna varit detsamma: Undersök och håll gärningsmännen ansvariga, tillhandahåll polisskydd och viktigast av allt; utfärda juridiska landtitlar för deras territorier. Att kräva detta formella erkännande av deras mark skulle innebära att myndigheterna agerar och vidtar åtgärder för att hålla sina länder fria från droghandel och olaglig avverkning, men också förhindra att urfolken tvångsförflyttas med våld från sina territorier. 

Som ett resultat av dessa möten utnämnde den peruanska regeringen Zulema och andra hotade ledare som “människorättsförsvarare vars liv är i fara”. Zulema bidrog med ett kraftfullt vittnesmål och bevis för att hon hade tagit emot verbala hot när hon reste till staden Puerto Inca för att följa upp Arbildos ärende. Zulema berättade också att hon fick hotfulla telefonsamtal och var en måltavla redan innan mordet på Arbildo, detta då en båt medvetet krockade in i henne på floden nära deras samhälle vilket skadade henne och hennes åttaåriga son. 

Med tanke på att en återkomst till sitt samhälle utgör en fara för hennes liv, är Zulema i behov av ekonomiskt stöd för att kunna upprätthålla sin familj. Hon försöker också balansera hennes barns utbildning och undvika att få dem att förlora ett helt läsår, med tanke på att de inte har tillgång till datorer eller en stabil internetanslutning i staden. Amazon Watch har bidragit med en solidaritetsfinansiering för Zulema och hennes familj via vår Amazon Defenders Fund. ORAU och andra allierade har också uppmanat regeringen att ge någon form av statligt stöd. Exempelvis har Perus kvinnodepartement ett program utformat speciellt för kvinnliga människorättsförsvarare i fara. 

Vad gäller den nuvarande situationen säger Zulema: “Jag bor i ett hyreshus som jag betalade för tack vare arbete jag hittade som köksassistent på en restaurang. Tyvärr sprids Denguefeber snabbt här i staden. Jag blev sjuk tillsammans med ett av mina barn. Jag kunde inte gå till jobbet på fem dagar och fick sparken”.  

Perus sjukvårdssystem, ett av de sämsta i världen, har kollapsat helt under den andra vågen av COVID-19. Samtidigt har staden Pucallpa, dit Zulema och hennes familj har flyttat, haft en ökning av fall av Denguefeber - en utbredd myggburen virussjukdom - över hela regionen. Att gå på läkarbesök och köpa medicin mot Denguefeber kan innebära att stå i kö i över fem timmar. Zulema måste nu välja mellan konkurrerande prioriteringar: ta hand om sin egen hälsa, ta hand om sina barn eller gå till jobbet. Allt detta samtidigt som hon arbetar för att säkra rättvisa för sin avlidne man Arbildo. 

Som svar på denna brådskande situation har Amazon Defenders Fund skickat ett nytt bidrag för att köpa mark där Zulema kan bygga ett hus och sin egen restaurang. Helst skulle hon då inte behöva lämna sin 12 åriga dotter att ta hand om de andra tre små barnen, för att kunna gå till jobbet. 

Vi frågade Zulema vad som har skett sedan mötena i Lima i början av december, där hon fick möjligheten att förklara sin situation för högt uppsatta tjänstemän. 

“Ingenting har varit effektivt än så länge. Jag utnämndes till människorättsförsvarare men fick aldrig polisskydd. En gång kom en polis till mitt hus och ställde frågor. Jag fick ingen uppföljning. Efter stor ansträngning fick vi ett möte med kvinnodepartementet så att de kunde ge mig lite stöd, som en mamma och försvarare. Efter det kom de på besök och erbjöd hjälp. De bad om foton och jag skrev på några dokument, men hittills har ingen riktig hjälp kommit. Om det inte vore för arbetet av ORAU och allierade som Amazon Watch skulle allt detta vara omöjligt”. 

I have formally requested that the Public Ministry and the Ministry of Justice remove the Prosecutor and Judge on Arbildo’s case. In addition to not having issued an arrest warrant for the person who murdered my husband, they are trying to accept his defense, which was that he mistook Arbildo for an animal when he fired his rifle. That version, however, contradicts the forensic report, which indicates that the shot was fired from less than 100 meters away. We want the case to be transferred to another jurisdiction. This all happened in Puerto Inca where public officials are bought off by drug traffickers.
— Zulema Guevara, urfolksledare för Kakataibofolket

I mitten på februari skickade ORAU ett nytt brev till justitieministeriet som är ansvarig för implementeringen av skydd för människorättsförsvarare som Zulema. Ministeriet har gått med på att delta i ett nytt möte för att tillgodose kraven från de hotade ledarna. 

“Det är väldigt tufft”, säger Zulema, “att gå på så många möten utan att någonting händer. Men jag vill ha rättvisa för min man och jag måste fortsätta”. 

Under press att följa OECDs (organisationen för ekonomiskt samarbete och utveckling) normer för mänskliga rättigheter - och samtidigt som ORAUs ständiga kampanj - har den peruanska regeringen börjat utveckla en policy för skydd av människorättsförsvarare. Dessutom diskuterar den peruanska kongressen ett nytt lagförslag för att stödja justitieministeriet i enlighet med deras ansvar inom detta område. 

Amazon Watch följer försvarare av urfolksmark i Peru och står i solidaritet med våra urfolkspartners och organisationer, för att förespråka att denna lag behandlar hotet mot urfolken och kvinnor som är under hot. Det är viktigt att se till att justitieministeriet har befogenheten att kräva att polisen skyddar ledare inom sina samhällen, och inte bara när de tvångsförflyttas in till staden. Dessutom är det viktigt att kvinnodepartementet stödjer jordförsvarare som Zulema med ekonomiskt stöd, så att Zulema kan fortsätta kräva rättvisa för Arbildos fall och för andra jordförsvarare. 

ORAU är tydliga med att de inte kommer uppnå förändring enbart genom möten på hög nivå. De förbereder flera medborgarmobiliseringar under 2021 för att begära brådskande uppmärksamhet. De har aldrig besegrats av dem som försöker förflytta dem från sina territorier, och i år kommer det inte att bli annorlunda. Internationell solidaritet kan hjälpa till att bibehålla trycket och lyfta upp deras kamp. Tillsammans kan vi sluta upp bakom jordförsvarare i Peru när de säkrar rätten till sina territorier och rätten att leva i fred. 

- Ricardo Perez