Svenskägda tradingbolaget Gunvor handlar med råolja från Amazonas

Svenskägda tradingbolaget Gunvor handlar med råolja från Amazonas

Gunvor, ägt av ”Sveriges hemligaste miljardär”, är ännu en gång i blåsväder. Denna gång gäller det mutor och korruption i oljehandeln med Ecuador, där urfolk i Amazonas drabbas hårt av oljeutvinning i regnskogen.

unsplash-image-GrmwVnVSSdU.jpg

Enligt schweiziska watchdog-organisationen Public Eye är Gunvor djupt involverade i Ecuadors oljeutvinning. Med finansiell hjälp från schweiziska banker övertalade Gunvor Ecuador att bli beroende av kinesiska bolag, och pressade för mer oljeutvinning för att betala skulden. Nu utreds Gunvor i USA och Ecuador för att ha mutat till sig fördelaktiga kontrakt.

Oljeutvinningen orsakar stor skada för människor och miljö i området. De giftiga gaserna som förbränns orsakar hälsoproblem för lokalbefolkningen och lukten är så hemsk att man blir illamående. Råolja läcker ständigt ut och så sent som förra året brast rörledningar och orsakade den största oljeläckan i modern tid i Ecuador. Cancernivåerna är höga i förorenade områden och vatten och matförsörjningen hotas. För de drabbade finns liten chans till saneringsåtgärder eller kompensation, eftersom regeringen prioriterar landets oljeekonomi, och skulderna till Kina, framför medborgarnas och miljöns hälsa.

Gunvor är ett av få företag som dominerar handeln av råvaror. Tidigare var bolaget störst i världen på export av rysk råolja, något som gjort att bolaget kunnat kopplas till Rysslands president Vladimir Putin. Det var Gunvors delägare Timtjenko som tros ha haft nära kontakt med Putin tidigare i sin karriär och därför fått fördelaktiga avtal, något som Uppdrag Granskning också antyder i ett reportage från 2011.

När Ryssland ockuperade Krim reagerade USA:s finansdepartement med sanktioner mot Timtjenko på grund av hans länkar till Putin. Men dagen innan sanktionerna slog till hade Timtjenko köpts ut ur Gunvor av den kvarstående delägaren, svensken Torbjörn Törnqvist. Törnqvist benämns ofta som Sveriges hemligaste miljardär, eftersom han håller låg profil och sällan yttrar sig i media. 2014 var han Sveriges tredje rikaste man.  

Trots skilsmässan med den förre delägaren, och med hela den ryska oljeindustrin, fortsätter Gunvor att göra vinst. Men inte utan konflikt och misstankar om fult spel.

I över nio år har USA utrett en Gunvor-anställd som länkas till pengatvätt i det statliga oljebolaget Petroecuador. FBI citerar en anställd mellanhand, Raymond K, som talar om hur högt uppsatta personer inom företaget vet om att mutor betalas ut, varav en uttryckt ”what’s the big deal?”. I april i år erkände Raymond K att han mutat tre ecuadorianska tjänstemän, med cirka 22 miljoner dollar, för att få kontrakt som var fördelaktiga för Gunvor.

Gunvors involvering i ecuadoriansk råolja härleds till när Ecuador slöt ett avtal med Kina om lån för oljeutvinning och återbetalning i råolja. Enligt det amerikanska åtalet mot Gunvor var företaget med bakom kulisserna och faciliterade avtalet. Sedan dess har de varit bland de oljehandlare som monopoliserat den ecuadorianska marknaden. I en serie komplexa anskaffanden och ägarstrukturer lyckas Gunvor positionera sig själva som en nyckelspelare i oljeexploatering i Amazonas. Läs gärna Public Eyes reportage för detaljerad redogörelse av Gunvor i Ecuador: A Predator Called Gunvor in the Amazon

”The US criminal complaint is scathing. In order to convince Petroecuador officials to draft contracts that were damaging to their country and to obtain confidential information, Gunvor allegedly paid commissions to three Ecuadorian officials.”

Vår och Stand Earths rapport ”European Banks Financing Trade of Amazonian Oil to the US” från 2020 dokumenterar hur europeiska banker faciliterar handel med olja från Amazonas, bland annat genom Gunvor.

Nu har även Schweiz, där Gunvor har sitt huvudkontor, inlett en undersökning om misstänkt mutning och pengatvätt gällande företagets oljehandel i Ecuador. Gunvor har redan, så sent som 2019, dömts i Schweiz för att ha faciliterat korruption i Demokratiska republiken Kongo och Elfenbenskusten, och tvingades betala motsvarande ca 1 miljard SEK i böter och olagligt erhållen vinst.

Anklagelserna gällande aktiviteterna i Ecuador är enormt mer omfattande än de i Afrika, och dessutom upprepade efter att de redan blivit dömda, vilket borde innebära strängare straff för Gunvor och andra inblandade.

Men för de drabbade folken i Ecuador är det en klen tröst. Föroreningen kommer fortsätta så länge oljehandlare och banker fortsätter att finansiera industrin. Därför kämpar vi, tillsammans med urfolken, för att behålla oljan i marken!