Gör skillnad för Amazonas genom att delta i vår kampanj #FrågaFörFörändring

Om du sett våra tidigare artiklar har du troligtvis redan läst om JBS förödande verksamhet i Amazonas samt det nya svenska lagförslaget med krav på ursprungsmärkning av kött som serveras på restauranger. Till följd av denna händelseutveckling vill vi på Amazon Watch Sverige bjuda in våra följare, månadsgivare och medlemmar att delta i vår kampanj #FrågaFörFörändring med målet att uppmärksamma sveriges restauranger om behovet av, och efterfrågan på, denna lag!

Ett stort hot mot regnskogen i Amazonas är den brasilianska köttindustrin, med JBS i spetsen. Det kött som JBS producerar hamnar tyvärr på våra tallrikar, delvis eftersom restauranger serverar det. I dagsläget så importeras nötkött som bidragit till avskogningen av Amazonas av det svenska företaget Norvida, som i sin tur säljer vidare det till både matvarubutiker och restauranggrossister. I och med osäkerheten i JBS spårbarhet av sina leverantörer och de otaliga skandaler som företaget varit en del av under åren betyder det att det i princip är omöjligt för svenska restauranggäster att veta om det nötkött de äter en gång varit en ko som betat på avskogad mark eller inte. Men detta kan förändras!

Det nya lagförslaget som den svenska regeringen presenterat innebär i sin enkelhet att restauranger och storkök skulle vara tvungna att informera sina gäster om köttets ursprungsland. Denna information är något som restaurangerna redan har. Vetskap om köttets ursprungsland är absolut avgörande, då det ger svenska konsumenter en större möjlighet att göra informerade och medvetna val gällande sin köttkonsumtion - även under sina restaurangbesök. Genom denna information skulle du som konsument alltså medvetet kunna välja bort det kött som riskerar att ha förödande konsekvenser för Amazonas regnskog och urfolk.

Det viktiga är att du kan påverka detta! Med kampanjen #FrågaFörFörändring vill vi uppmana er konsumenter att använda er konsumentmakt genom att fråga om köttets ursprungsland på era restaurangbesök. Detta är ett utmärkt sätt att visa restaurangerna att vi som konsumenter faktiskt vill ta del av denna information och tydliggöra att vi inte står bakom Avskogning På Menyn. Genom att fråga om köttets ursprung på ditt restaurangbesök kan du visa på den minskade efterfrågan av brasilianskt kött och den ökade efterfrågan av införandet av en liknande lag! Tillsammans kan vi vända den katastrofala utvecklingen i Amazonas där regnskog blir till betesmark för våra framtida oxfiléer och där urfolks rättigheter fortsättningsvis kränks! Tillsammans vill vi visa att svenskarna inte vill ha brasilianskt skandalkött i våra matbutiker eller restauranger.

Nedanför har vi färdigställt en handbok med frågor som du kan ställa på restaurangen och även information gällande hur JBS produktionen av nötkött är så skadligt för Amazonas. Du kan även nå handboken HÄR (länk till kampanjsidan). Dela gärna dina erfarenheter på sociala medier och använd mer än gärna hashtagsen #FrågaFörFörändring och #AvskogningPåMenyn 

Tack för ditt stöd och engagemang!

Isabelle Holman