Svenskt lagförslag vill ursprungsmärka kött på restaurang - det vill även konsumenterna!

Nyligen presenterades ett svenskt lagförslag med krav på att kött som serveras på restauranger ska märkas med sitt ursprungsland. I och med detta lyfte vi i vår förra artikel hur JBS genom sin verksamhet fortsättningsvis bidrar till avskogning i Amazonas, då mycket av det brasilianska nötkött som säljs i Sverige importeras från JBS. Vidare har vi i en tidigare kampanj uppmärksammat att matvarubutiker som Coop, Ica och Willys säljer nötkött från Norvida som i sin tur importerar det från JBS och därmed troligen från avskogad mark i Amazonas regnskog. Med bakgrund i detta vill vi nu rikta uppmärksamheten mot restaurangernas roll i detta!

Genom en snabb undersökning av några restauranggrossisters hemsidor (Martin & Servera, ChefsCulinarMårdskog & Lindkvist, Snabbgross, Menigo) går det att se hur dessa fortsättningsvis säljer naturkött från bland annat Norvida, som vi tidigare nämnt importerar sitt kött från det brasilianska företaget JBS. Även nötkött från företaget Minerva säljs hos dessa grossister, vilket tillsammans med JBS utgör två av de tre största köttexportörerna i Brasilien och därmed också två av de företag som bidrar mest till avskogningen av regnskogen. Grundat i denna information ser vi ett behov av att lyfta hur även restaurangbranschen har en avgörande roll i att stoppa avskogningen, genom att stoppa sin servering av brasilianskt kött - både från JBS och de andra stora brasilianska köttpackningsföretagen med starka kopplingar till avskogningen. 

Under 2021 gav regeringen i uppdrag till Livsmedelsverket att ta fram underlag för ett nytt lagförslag gällande restaurangers skyldighet att informera sina konsumenter om varifrån köttet de serverar kommer ifrån. Lagförslaget och dess underlag har senare anmälts till EU-kommissionen. Förslaget baseras i stor del på en liknande process som genomförts i Finland, men liknande bestämmelser återfinns även i exempelvis Frankrike och Spanien. Mest nyligen presenterades dessutom ett nytt lagförslag inom EU som skulle kräva att de produkter som importeras inom unionen inte bidrar till avskogning vilket presenterar ett ytterligare hinder för försäljningen av brasilianskt nötkött. Dock har även detta lagförslag fått kritik för att inte ta tillräcklig hänsyn till urfolks besittningsrätt och för att det inte heller erkänner urfolk som skogens bästa förvaltare. Hur som helst är det tydligt att omvärlden blir alltmer engagerad i frågan och att det därmed hade varit ett naturligt steg framåt att ta även för Sverige.

Det som ligger till grund för det svenska lagförslaget är konsumenternas ökade efterfrågan på information om köttets ursprungsland. Livsmedelsverkets konsumentundersökning visade att drygt 8 av 10 svenskar tycker att information om köttets ursprung på restauranger är antingen mycket viktigt eller ganska viktigt. Anledningen som gavs till dessa svar var konsumenternas intresse av att bedöma köttets miljö- och klimatpåverkan, men också att undvika kött som bedömdes som mindre säkert. Både regeringen och Livsmedelsverket menar att information om köttets ursprungsland därför är en grundförutsättning för att konsumenter ska kunna ta medvetna beslut. Det finns alltså en efterfrågan på denna typ av information.

Lagförslaget skulle i stort sett innebära att restauranger som serverar brasilianskt nötkött skulle vara tvungna att tydligt förmedla detta till sina gäster. Livsmedelsverket är noggranna med att poängtera att informationen om köttets ursprungsland redan är något som restaurangerna och storköken har. Lagförslaget gäller alltså endast att restaurangerna tydligt förmedlar information som de redan har till sina konsumenter. Om konsumenterna även är medvetna om de effekter som en stor del av den  brasilianska köttproduktionen får för regnskogen skulle detta kunna leda till en ökad konsumentmakt i Sverige. Svenskarna skulle genom att vara välinformerade kunna kräva att restauranger slutar köpa in och servera kött som med stor risk bidrar till skövlingen av Amazonas. På så sätt kan beslutet om lagförslaget få en stor påverkan, då varje brasiliansk oxfilé som säljs är en för mycket. Detta låter enligt oss bara positivt, men vad har åsikterna inom restaurangbranschen varit? 

Livsmedelsverket skickade ut sitt underlag till 49 berörda livsmedelsföretag, branschorganisationer och myndigheter och fick svar från 30 utav dessa. Bland dessa återfinns bland annat Axfood, Folkhälsomyndigheten, Djurens rätt, Sveriges kommuner och regioner samt Martin och Servera. Reaktionerna på lagförslaget har varit blandade bland de remissinstanser som Livsmedelsverket kontaktat - många av de tillfrågade har ställt sig positiva till förslaget medan andra har en väldigt negativt inställning. Kritiken gäller dels att förslaget borde innefatta andra typer av kött och produkter och många riktar även kritik till tidpunkten för införandet av förslaget på grund av pandemin. De som avstyrker förslaget helt är Livsmedelsföretagen, Svenskmärkning och Visita som alla ger olika anledningar. Branschorganisationen Visita har uttryckt att restaurangerna redan har det svårt ekonomiskt och att de därför ställer sig kritiska till förslaget. De anser även att förslaget bidrar till ökade administrativa kostnader. Axfood har istället uttryckt sitt stöd för att liknande informationskrav som redan finns för butiker även bör utökas till att inkludera restauranger och storkök. 

Vi på Amazon Watch Sverige välkomnar det nya lagförslaget för att stoppa att Sverige fortfarande har Avskogning På Menyn. Vi ser ingen anledning till att inte införa lagen, då den endast möjliggör för konsumenterna att göra informerade val om vilket kött de vill äta eller ej grundat i dess troliga klimatpåverkan. Med stöd i ny aktuell rapportering gällande JBS verksamhet ter det sig dessutom omoraliskt och direkt fel att fortsätta köpa deras köttprodukter och senare servera dessa till svenska restauranggäster. Vi uppmanar dig att delta i vår kampanj och #FrågaFörFörändring, vilken går ut på att du som restauranggäst frågar om köttets ursprung när du äter på restaurang. Genom att använda din konsumentmakt kan du upplysa restaurangbranschen om konsumenternas vilja att få information om köttets ursprungsland och även uppmärksamma restaurangerna om den påverkan som det brasilianska nötköttet får för Amazonas regnskogar. Tillsammans kan vi göra skillnad!

För mer information om kampanjen, besök vår kampanjhemsida HÄR

Isabelle Holman