Citi finansierar fortfarande kränkningar av urfolks rättigheter och förlust av biologisk mångfald i Amazonas

Nemo Guiquita, Waoraniledare

Amazonas, som förvaltas av miljontals urfolk från hundratals olika kulturer i tusentals år, är en av världens största och artrikaste skogar. Den rymmer cirka 10 % av planetens biologiska mångfald och har historiskt sett varit en av världens största kolsänkor, absorberar miljarder metriska ton kol och spelar en nyckelroll i global klimatreglering. Men på grund av ökad utvinningsaktivitet driven av finansiering från mäktiga banker, är Amazonas nu vid en tippningspunkt. I vissa delar av regnskogen har så mycket trädtäcke förlorats till industriell olja och gas, gruvdrift och jordbruksverksamhet att biomen nu släpper ut mer kol än den absorberar, vilket hotar att slå världens mat- och vattensystem ur balans och orsakar oåterkallelig skada för lokala samhällen.

Olje- och gasaktiviteten i Amazonas utgör flera hot mot människor och planet. Industriella fossilbränsleverksamheter är ofta de första som bygger infrastruktur som skär in i avlägsna delar av regnskogen och öppnar dem för ytterligare avskogning från andra industrier. Transport, bearbetning och konsumtion av olja och gas är inte bara den främsta drivkraften bakom den globala uppvärmningen, utan orsakar också förödande oljeutsläpp som förorenar lokala vattenkällor och orsakar långvariga hälsoproblem för invånarna. Forskning har visat att finansiering och investeringar i Amazonas olje- och gasindustri är oundvikligt kopplade till avskogning, förlust av biologisk mångfald, kränkningar av urfolks rättigheter, föroreningar, korruption och förvärring av klimatförändringar, och den växande styrkan och effekten av motstånd mot olja- och gasverksamheten på marken i regnskogen innebär betydande ryktes och juridiska risker för investerare och finansiärer.

Urfolksledare från Amazonas har upprepade gånger uppmanat banker att anta en uteslutningspolicy för Amazonas regnskog. I likhet med den arktiska uteslutningspolicyn om att inte längre finansiera oljeborrningar i Arktis som antogs av praktiskt taget alla större banker 2020, kräver Amazonas uteslutningspolicy att banker ska utesluta finansiering av all olje- och gasverksamhet i Amazonasområdet. Internationella energibyrån har hävdat att för att världen ska kunna uppfylla Parisklimatavtalets mål att begränsa den globala uppvärmningen till mindre än 1,5 grader Celsius i slutet av detta århundrade, måste expansionen av fossila bränslen ha avslutats senast förra året. Och den mellanstatliga panelen för klimatförändringar har krävt snabba och stora nedskärningar av fossilbränsleaktiviteten detta årtionde. Ett åtagande att inte längre finansiera olja och gas i Amazonas skulle anpassa bankerna till deras uttalade mål att minska finansierade utsläpp, respektera urfolks rättigheter och skydda biologisk mångfald och klimat.

Trots de första stegen från europeiska banker för att minska finansieringen av oljehandeln från västra Amazonas, har inga större amerikanska banker förbundit sig till en uteslutningspolicy för Amazonas. Detta inkluderar medlemmar av Net Zero Banking Alliance, en allians av banker som skenbart tar steg för att anpassa sina portföljer till att uppfylla målen i Parisavtalet.

Citi är den främsta banken som tillhandahåller finansiering och stöd till företag som är verksamma i Amazonas olje- och gasindustri, med uppskattningsvis 42 miljarder USD i pågående eller nyligen avslutade affärer, enligt preliminära undersökningar som slutfördes av Stand Research Group i april 2022. Detta inkluderar över 14,6 miljarder USD i direkt utlåning, främst till statliga oljebolag som PetroEcuador (Ecuador), EcoPetrol (Colombia) och PetroBras (Brasilien). Det inkluderar också över 9 miljarder USD i indirekt finansiering och garantier för oljehandlare som handlar med miljontals fat Amazonasolja till Kalifornien varje år. Förutom att vara den främsta finansiären av Amazonas oljeindustri, är Citibank en stor förhandlare och tar ledande roller i att skapa finansiella instrument för oljeindustrin.

Citigroup har en lång relation med Ecuadors regering och underlättar för många ecuadorianska företag – inklusive PetroEcuador – att skaffa kapital via obligationsemissioner för att finansiera sin verksamhet. Mellan 2014 och 2019 var Citi involverad i 12 affärer värda 9,4 miljarder USD, med en andel på 52,9 % av kapitalmarknadsplattformen i Ecuador – den högsta av alla utländska banker som var verksamma i landet vid den tiden.

Citis ekonomiska stöd till den ecuadorianska regeringen är direkt kopplat till oljeborrningar på och nära urfolks territorier i Amazonas, där samhällsledare upprepade gånger har uttryckt motstånd mot sådana projekt.

Förra året lovade Ecuadors president Guillermo Lasso att fördubbla oljeproduktionen i landet, och oljekoncessioner som sträcker sig över cirka 7,5 miljoner hektar eller 3 miljoner hektar (30 000 kvadratkilometer) regnskog skulle auktioneras ut för ”utveckling”. 2017 var Citi den enda finansiären av obligationsemissioner för PetroAmazonas (nu PetroEcuador) värd 300 miljoner USD. Banken var också den enda rådgivaren i obligationsemissioner för PetroAmazonas värda 670,5 miljoner USD det året. Kapitalet som samlades in från det sistnämnda användes sannolikt för att göra betalningar till underleverantörer som är involverade i oljeborrning och andra expansionsaktiviteter i Yasuní nationalpark, ett område som finns på UNESCO världsarvslista där urfolken Tagaeri och Taromenanerna väljer att leva i frivillig isolering.

Citi kallar sig en klimatledare samtidigt som de skjuter in miljarder i olje- och gasutvinning på urfolks territorier i orörd regnskog, trots deras bristande samtycke till sådana aktiviteter. Slå dig samman med urfolksledare som Nemo Guiquita (bilden ovan) och uppmana Citi, JPMorgan Chase och andra stora banker att sluta finansiera fossilbränsleexpansion och anta en uteslutningspolicy för Amazonas nu!

Lär dig mer om det här problemet genom att läsa hela rapporten, Banking on Climate Chaos: Fossil Fuel Finance Report 2022.