Från lokalt till globalt: Peruanska Earth Defenders konfronterar Deutsche Bank i Tyskland

Delegation av urfolksledare från Amazonas byggde upp nätverk av stöd och solidaritet i rörelsen mot oljeexpansion i regnskogen

Som vi skrev om för några veckor sedan, väckte ett oväntat meddelande intresse hos nyhetskanaler i flera latinamerikanska städer. Den stora revisionsbyrån PricewaterhouseCoopers (PwC) meddelade att de har beslutat att inte granska boksluten för sin tidigare kund, Petroperú. Oljebolagets giftiga rykte ledde till att urfolksledare reste till Tyskland med en delegation för att hänga ut de finansiella aktörerna som var delaktiga i förstörelsen som orsakats av oljeutvinningen i Amazonas.

I juli följde vi med delegationen av påverkanssamordnare från urfolkssamhällena Wampis och Achuar. Tillsammans med flera andra allierade organisationer i Peru hjälpte vi till att sätta dem i kontakt med europeiska civilsamhällesorganisationer så att de kunde hjälpa oss att säkra ett möte med Deutsche Bank, som ansvarat för att ta ledningen av de senaste lånen som gavs till Petroperú och fungerar som administrativ kontakt med de nio andra bankerna.

Vi anlände till Frankfurt, Tyskland för att lansera en kampanj där vi frågade Deutsche Bank hur den skulle kunna lita på ett företag med Petroperús bakgrund. Använde banken någon typ av filter innan den fattade beslutet att finansiera byggandet av oljeinfrastruktur? Funderade banken ens på sina egna åtaganden för hållbarhet eller mänskliga rättigheter? Vad Perus ekonomipolitik behöver är en rättvis övergång bortom fossila bränslen, och istället finansierade Deutsche Bank precis motsatsen. Wampis- och Achuarledare reste i flera dagar för att ge banken detta direkta meddelande och se till att det hördes. Petroperú kan inte undvika sina finansiella skandaler, inte ens i Europa.

Enligt det multinationella företaget PwC, känt för att stötta sina kunder i tveksamma situationer med minimala invändningar, var en av klausulerna som det statliga oljebolaget föreslog för mycket för PwC att ta på sig. Petroperú bad PwC att skydda revisionsresultatens konfidentialitet för alltid, trots att standardpraxis för dessa typer av kontrakt är en period på endast två år av konfidentialitet.

Konflikten mellan Petroperú och PricewaterhouseCoopers verkade vara ett alltför stort hinder för oljebolaget – nedsänkt i en djup kris till följd av årtionden av dålig ledning och miljöansvar. Petroperú har nu funnit sig oförmögen att hitta nya investerare, vilket hindrar dess förmåga att uppnå ett av sina två långsiktiga mål: att få de 4,7 miljarder dollar som behövs för att slutföra bygget av det gigantiska Talara-raffinaderiet och att kunna utvinna sin egen olja från oljeblock på den peruanska kusten och i landets norra Amazonas, inklusive Block 64.

Ändå är det fortfarande inte tillräckligt att vara ansvarig för hundratals läckor, dussintals korruptionsskandaler och att försöka dölja sina finansiella rapporter för alltid för att världens största banker ska sluta förse företaget med finansiering. Genom forskning tillsammans med Stand.earth under 2021 fann vi att några av Petroperus kärnfinansiärer inkluderar Deutsche Bank, JPMorgan, Citi och BNP Paribas. För att göra finansieringen av Petroperú socialt oacceptabel för tidigare och föreslagna bankpartners, stöttade Amazon Watch Wampis- och Achuar-folken i att utvärdera processen för att motarbeta utvinning i Block 64 och byggde upp en solidaritetskampanj inklusive denna europeiska delegation.

I det speciella fallet med Petroperú, faktumet att några av de viktigaste globala bankerna med huvudkontor i Europa och USA – som Perus nyhetsmedia gärna betonar – beslutade att investera miljarder dollar i att färdigställa Talara, ett av de största raffinaderierna i regionen, representerar mycket mer än pengar för Petroperú. Så nu har Peru ett gigantiskt raffinaderi som kräver en betydande mängd olja för att vara ekonomiskt lönsamt och inte bli ett enormt underskott. Genomförandet av Talara-projektet ger oljebolaget det stöd som behövs för att söka partners på den internationella marknaden för att genomföra den andra delen av sin strategi för att överleva sin institutionella kris: utvinning på Block 192, 1 och naturligtvis 64.

Många oljemarknadsanalytiker, och till och med presidenten för Petroperú själv, har sagt att majoriteten av den petroleum som kommer att raffineras i Talara kommer att importeras (en del från ecuadorianska Amazonas) och att "det inte kommer att bli en megamotor för oljedrift expansion i hela Amazonas." Den bedrövande sanningen är att oavsett var den kommer ifrån eller dess inverkan, betonar Petroperú att oljan måste komma snabbt, annars riskerar den att påverka landets ekonomi.

Stora banker investerar enorma summor i bedrägliga PR-kampanjer för att övertyga världen om att de är "väsentliga" aktörer i kampen mot klimatförändringarna samtidigt som de skapar scenarier som bidrar till klimatkaos. När banker finansierar oljebolagsprojekt i Amazonas bryter och saboterar de sina egna åtaganden, skyddsåtgärder, standarder och riktlinjer.

Nationerna Wampis och Achuar kommer inte att tillåta oljeproduktion på Block 64, och de har lanserat en internationell kampanj för att göra det klart för alla som fortfarande tror att det kan vara en bra investering att försöka utvinna olja från deras territorier. För att främja denna strategi kräver dessa samhällen i motstånd er solidaritet. Det är upp till oss alla att uppmana klimatrörelsen att omfatta deras kamp och mobilisera olika samarbetsnätverk över hela världen.

Delegationens tid i Frankfurt var framgångsrik i att bygga upp ömsesidigt samarbete och partnerskap med stöd från Urgewald, BankTrack och flera andra organisationer. Tillsammans nådde vi ut till unga aktivister, konstnärskollektiv och det europeiska civilsamhället, och kopplade ihop de punkter som är nödvändiga för att förhindra finansiella kolonisatörer från att fortsätta komma till Amazonas med sina falska löften om hållbar utveckling.

Vi kommer att fortsätta att följa Achuar- och Wampis-folken och hjälpa dem att få ut sitt budskap på ett kraftfullt sätt till de mest strategiska platserna, för att åstadkomma verklig förändring som gynnar alla.

- Ricardo Pérez