Anti-Chevron-rörelsen får nya allierade

Aktivister, arbetare och aktieägare driver företaget att agera för klimat och mänskliga rättigheter under årsstämman

Chevrons rykte som grov förorenare, miljörasist och giriga företagshärskare med en armé av hänsynslösa advokater och grönmålande PR-företag blir värre för varje dag. Onsdagen den 25 maj höll Chevron sin årliga bolagsstämma digitalt för tredje året i rad. Bolagets ledning stod inför en kaskad av aktieägarförslag såväl som motstånd mot valet av styrelseledamöter Ron Sugar och Michael Wirth, som misslyckades med att svara på klimatrelaterade aktieägarförslag. Chevrons VD Wirth, liksom resten av Chevrons ledning, grävde helt enkelt ner huvudet i sanden och hade inget att säga.

Chevrons aktieägare fick också ett meddelande direkt från de drabbade samhällena i Ecuador, som fortfarande lider dagligen av företagets erkända och avsiktliga kontaminering.

För oss, under dessa 11 år som Chevron har förblivit en flykting från det ecuadorianska rättssystemet för det miljöbrott som begåtts här, har de tagit livet av hundratals människor genom cancer. Till Chevrons aktieägare och ledning: Jag vet inte hur många fler människor ni vill fortsätta döda med detta brott ni har begått... Ni som har familjer: Vet att denna skada som ni har orsakat har brutit familjebanden, lämnat barn föräldralösa … Nu räcker det. Det här måste upphöra. Chevron måste betala för vad de gjort.
— Donald Moncayo, ordförande för Union of Persons Affected by Texaco/Chevron (UDAPT)

Fem av de sex aktieägarresolutionerna om klimatförändringar och mänskliga rättigheter lyckades inte gå igenom med majoritetsstöd, men fick stöd från aktieägare som representerade miljarder dollar av tillgångar under förvaltning. Ändå beter sig Chevrons VD, styrelse och ledning som om business as usual är bra och antingen undvek eller helt ignorerade frågor om de ämnen som tas upp i dessa resolutioner. Faktum är att Chevron avslöjade att de fick in över 260 frågor och kommentarer före mötet, men VD:n svarade bara på ett fåtal utvalda av moderatorer.

En av de viktigaste aktieägarresolutionerna uppmanar till att sänka tröskeln för aktieägare att kalla till ett extra möte till 10 procent, infört av skådespelaren och aktivisten Lucy Lawless, som besökte Ecuador förra året. Resolutionen förklarade att Chevrons ledarskap inte bara har misskött företagets skulder i Ecuador (9,5 miljarder USD) utan har ignorerat de över 50,5 miljarder USD som företaget är skyldiga samhällen och regeringar runt om i världen för miljöbrott och kränkningar av mänskliga rättigheter, såväl som skatteflykt och andra brott. För några månader sedan frågade USA:s representant Rashida Tlaib Chevrons VD Mike Wirth om detta inför parlamentets tillsynskommitté och skickade ett eget meddelande till Chevrons ledning och krävde att den skulle svara på uppföljningsfrågor. I ett videomeddelande för Anti-Chevron Day pressade Tlaib ytterligare:

"Chevron-aktieägare och Chevron-offer förtjänar svar idag. Så jag frågar honom igen, när ska du skriva ut checken, Mike?"

En resolution om spårning av metanutsläpp fick majoritetsstöd, och ett annat förslag som kräver en racial equity-revision fick 48 % av rösterna – vilket är väldigt ovanligt för något ledningen motsätter sig. Jillianne Lyon från Investor Advocates for Social Justice anklagade Chevron för att "förvärra rasmässiga ojämlikheter genom sina bidrag till klimatförändringar, föroreningar och läckor och opinionsbildning, inklusive lobbyverksamhet och finansiering av polisstiftelser knutna till polisbrutalitet, detta är i motsats till rasjämlikhet och at upprätthålla medborgerliga rättigheter.

För första gången på över ett decennium hade Chevron absolut ingenting att säga under sitt årsmöte om dess förtal av människorättsadvokaten Steven Donziger. Chevrons attacker mot honom har väckt internationell ilska, och många hävdar att dess strategi har slagit tillbaka på dem själva nu när många internationella ledare, regeringstjänstemän och människorätts- och miljöledare återigen kräver rättvisa och en sanering i Ecuador.

Inför Chevrons årsstämma deltog vi också i den nionde årliga Global Anti-Chevron Day den 21 maj 2022. Amazon Watch gick med i en mäktig demonstration utanför Chevrons notoriskt farliga raffinaderi Richmond i Kalifornien för att gå med i solidaritet med våra Richmond-grannar. Steven Donziger reste till Richmond för att ansluta sig till demonstranter, och evenemanget, som inkluderade många från det burmesisk-amerikanska samhället, inkluderade solidaritetsmeddelanden från drabbade samhällen i Ecuador, Nigeria och Australien. Återigen enades samhällen runt om i världen för att skicka ett meddelande till Chevrons ledning bara några dagar före dess aktieägarmöte: Ta ansvar för era brott och sluta tjäna på förstörelsen av samhällen och miljön.

För tillfället kunde Chevrons ledning ignorera aktieägarnas och samhällets upprördhet vid sin manusliknande onlinestämma. Men Chevrons VD Wirth kommer att sitta kvar i den heta stolen, eftersom det amerikanska parlamentets övervakningskommitté snart kommer att kalla honom till ytterligare förhör. Wirth kommer inte att kunna fortsätta att ignorera den mängd skulder som Chevron är skyldiga för sin långa historia av miljöförstöring och brott mot mänskliga rättigheter.

- Paul Paz y Miño