Klimatkompensation: En farlig distraktion från verkliga lösningar

Ny rapport illustrerar hur LEAF-koalitionen möjliggör kolonialism på kolmarknaden. 

Ladda ner briefen här:

Engelska l Spanska

I kölvattnet av klimatkonferensen COP26, förlitar sig företag och rika regeringar mer än någonsin på koldioxidmarknader och kompenserar för att ursäkta föroreningar istället för att sträva efter verkliga utsläppsminskningar eller skogsskydd. Klimatkompensation är en falsk lösningar på klimatkrisen, tar inte upp de grundläggande orsakerna till avskogning och orsakar ofta konflikter inom och skadar urfolken. Detta har dock inte hindrat mäktiga aktörer från att komma på nya sätt att försöka sälja klimatkompensationer.

LEAF-koalitionen är ett sådant exempel. LEAF är ett offentligt-privat kolkreditprogram som leds av USA:s, Storbritanniens och Norges regeringar och finansieras av några av världens värsta företagsförorenare, inklusive BlackRock, Delta Airlines, Nestlé och Amazon. Även om det hyllas som ett stort steg för bevarandet av tropiska skogar, varnar vår forskning för att kolmarknadsprogram ofta har misslyckats med att skydda skogar och urfolks rättigheter, och på sin nuvarande bana kommer LEAF-koalitionen sannolikt att vara mer av samma sak: en gröntvättad distraktion från verkliga lösningar.

Den nya rapporten från Amazon Watch, A Leaf out of An Old Book, utforskar sammanhanget för LEAF-koalitionen i Ecuador, där dess program kommer att implementeras som en del av landets REDD+ Action Plan. Många program under denna plan har misslyckats med att skydda urfolks rättigheter och faktiskt inneburit en utvidgning av utvinningsgränsen i Ecuador. Rapporten tar särskilt hänsyn till erfarenheterna från urfolket Shuar Arutam (PSHA) och försvararna av Kutukú Shaimi Protected Forest.

LEAF-koalitionen kommer att fortsätta detta mönster att möjliggöra utvinningsverksamhet i urfolks territorier samtidigt som de tillhandahåller klimatkompensation för företagsförorenare: en farlig distraktion från rättvise-orienterade lösningar.

För att verkligen skydda skogarna, främja urfolkens suveränitet och stoppa klimatförändringarna måste regeringar och företag:

  • Prioritera klimatfinansiering för program som leds av samhällen och urfolk. Rika länder måste massivt öka sina klimatfinansieringsbidrag och måste se till att sådana program är ovillkorliga och fria från kompensationssystem eller modeller för att betala för att förorena.

  • Avstå från att främja program som skapar ekonomiskt beroende bland urfolk.

  • Följ fritt, informerat förhandssamtycke (FPIC) före något beslut som påverkar integriteten och den miljömässiga eller sociala balansen hos urfolken.

  • Dra snabbt ner förbrukningen av olja och gas, upphör omedelbart att prospektera och borra på urfolks marker och respektera alla urfolks markrättigheter.

  • Massivt minska produktionen av råvaror med risk för avskogning.