Amazonas i lågor återigen. Kan regnskogen överleva ytterligare en Bolsonaro-regim?

Röjd och bränd mark på Karipunaurfolkets territorium i augusti 2022

Röjd och bränd mark på Karipunaurfolkets territorium i augusti 2022

Sedan 2019 har den brasilianska Amazonas utsatts för rekordartade nivåer av bränder och förstörelse. Medan den “brinnande säsongen” väl överskrider 2019, har nivåerna av förstörelse skjutit i höjden under Bolsonaros styre och förvärras för varje år då hans retorik och policies uppmuntrar illegalt övertag av mark, förstörelse, och våld mot urfolk. Denna kris är inte enbart ett hot mot själva Brasilien och Amazonas utan mot det globala klimatet. Förra året nådde Amazonas sin ekologiska brytpunkt och kommer snart passera den oåterkalleliga gränsen om avskogning fortsätter.

“Den 12 augusti blev vi informerade om att inkräktarna skulle elda för att rensa marken inom Karipunas urfolksterritorium, och vi gick till platsen och såg rök stiga från skogen. Vi hittade nyligen rensade marker och nya stigar som inkräktare och avverkare använder. Detta händer inte bara på en specifik plats inom vår mark, utan genom hela. Vi har bett om att åtgärder ska vidtas angående denna situation i Karipunas urfolksterritorium. Det har varit åtskilliga klagomål om land-grabbing och invasioner av avverkare inom våra marker, men än har ingenting blivit gjort.”

Adriano Karipuna

Samhällets svar

I ljuset av inte bara inaktivitet från regeringen, utan policies som uppmanar till eldning, blir samhällets svar för att bekämpa brand kritiskt. Direkt finansiellt stöd håller igång dessa satsningar, och genom Casa Socio-Environmental Fund, förser Amazon Watch och andra internationella allierade solidaritetsfinansiering för att stärka brandkårer, utveckla integrerad brandhantering, och också för att stötta mobiliseringar, kontakt med tjänstemän, och offentliga fördömanden. Vår Amazon Defenders Fund kommer att fortsätta skicka direkt finansiellt stöd. Bidrag till Amazon Watch tillåter oss att förflytta en tredjedel av vår budget varje år till satsningar med snabbt svar som detta Amazon CeaseFire-projektet.

Frivillig brandkår. Foto: Açony Santos

Enligt volontärer från dessa frivilliga brandkårer i samhället, har det varit en avsevärd ökning av intensiteten i torka de senaste åren vilket också har reflekterats i intensiteten på spridningen av bränder genom Amazonas. Med det förändrade regnmönstret, vilket är en stark indikator på klimatförändringar i området, har lokalsamhällen år efter år bevittnat förvärrade bränder av floran och faunan som bibehåller deras traditionella livsstil.

Exempelvis, inom PDS Terra Nossa - en av byggmoddellerna som den brasilianska regeringen använder för att implementera sin jordbruksreform - där gruvbolaget Chapleau/Serabi är installerat och där en av försvararna som är del av Amazon Watch Brazil Defend the Defenders (DtD)-programmet lever, än en gång får lida av brandutbrotten. Terra Nossa var den bosättning som brann mest under den ökända “day of fire” år 2019. Området brann igen år 2020 och 2021. I  år 2022, är bränderna medvetet tända på de nybyggares mark som fördömer markövertagare inom PDS.

Brasiliens presidentval hålls nu i oktober. Inför det som kommer bli ett historiskt val med extrema konsekvenser för inte bara Brasiliens urfolk, utan även själva Amazonas, pågår avskogning i rekordfart och det har varit en farlig ökning av bränder i hela Amazonas. Tråkigt nog är detta inte av en händelse: Under de senaste fyra åren har Bolsonaros styre systematiskt avvecklat klimatlagstiftningar, och verksamheter som ser över klimatskydd har blivit tömda för att bana väg för ett system för total straffrihet för klimatförstörelse, allt detta med undanflykten att främja “ekonomisk utveckling” och tillväxt i affärsverksamheter.

“De lamslog Climate Fund, Amazon Fund, Plan for Preventing and Combating Deforestation in the Amazon [PPCDAm], som i stort är ansvarig för kontroll av avskogning - som landet lyckades med att göra,” sa Suely Araújo, tidigare ordförande för IBAMA (Brazilian Institute of the Environment and Renewable Natural Resources) och specialist i Climate Observatorys offentliga policies.

Förstörelse på rekordnivå, igen

Förra året dokumenterade Brasilien mer än 75,000 Amazonasbränder. Under 2020 var det 103,000 bränder, en ökning med 51% från 2018, året innan Bolsonaro tillträdde.

Foto: Filipe Mendes

Enligt data från Queimadas Program of the National Institute for Space Research (INPE), stod regnskogen inför en ökning av bränder med 14% under de första sju månaderna av 2022 i jämförelse med samma period år 2021. Detta återspeglades också i de nedbrunna skogsområdena, med bränder som sträcker sig 7,625 kvadratkilometer över Amazonas under de första sex månaderna av året, en ökning med 53% i jämförelse med 2021. Amazonas rapporterades som Brasiliens andra hårdast drabbade ekosystem av bränder i augusti 2022, beräknat för 15519 bränder (36,8%), näst efter Cerrado, en vidsträckt bio-region av tropisk savann, vilken upplevde 19,500 bränder (46,2%).

Speciellt oroväckande är att många av dessa bränder har startat med avsikt i officiellt “Skyddade Områden”. Data från augusti 2022 visar att 32 Indigenous Territories och 55 Conservation Units (UCs) i Brasilien utsattes för brand. De mest drabbade staterna är hittills i Amazonasregionen och är Pará, Amazonas och Mato Grosso, med TI Karipuna, TI Kayapó och TI Andirá-Marau som några av de mest drabbade inhemska territorierna.

Ett nytt kapitel för Amazonas?

Experter förutspår att förstörelse av skogen kommer öka innan oktobervalet, då det har gjort det innan de tidigare fyra valen på grund av att kandidater som är ute efter röster kontinuerligt lättar på klimatlagar.

Tidigare president Luiz Inácio Lula da Silva, känd för att ha en tuffare hållning mot klimatkriminalitet, leder nu i valundersökningarna. Analytiker säger att detta kan uppmuntra till en våg av illegala skogsaktiviteter medan Bolsonaro fortfarande har makten.

Med det stundande nationella valet måste vi säkra tydliga och konkreta åtaganden från inkommande ledare för Amazonas biologiska mångfalds skydd och skydd för rättigheterna för de som håller skogen levande. Brasilianare förtjänar att veta hur deras nästa president planerar att göra gott i de föregångna åtagandena för att stoppa olaglig avskogning tills år 2028.

Men urfolk och Amazonas regnskog har inte råd att vänta på att ett val ska ske - vi behöver en “Amazon CeaseFire” nu! Det globala samhället måste förstå nivån av förstörelse och dess risker för vår gemensamma överlevnad och vi måste bistå med direkt stöd till de som bekämpar dessa bränder runtom i regnskogen. Ditt bidrag, din solidaritet och röst bidrar med stöd till samhällen på frontlinjen. Tack!

- Gabriela Sarmet