Massakern i Peru måste stoppas!

Våldet som släppts lös av Dina Boluartes regering riktar sig främst mot urfolk och campesinos i södra delen av landet och har redan krävt över 40 liv.

The U.S. ambassador to Peru, Lisa Kenna, shakes hands with PM Alberto Otárola. The U.S. ambassador has praised the Boluarte government on Twitter. Original photo: @USAmbPeru on Twitter

Under de senaste veckorna har peruaner levt genom en aldrig tidigare skådad politisk och social konflikt som redan har resulterat i mer än 40 dödsfall. De allra flesta av offren, inklusive flera barn, en läkare och medborgare som hjälpte de sårade, dödades genom brutalt förtryck och överdrivet våld från statens sida mot mobiliseringar som krävde politisk förändring i landet. Internationell solidaritet behövs omgående för att kräva att den peruanska regeringen respekterar sina invånares liv och mänskliga rättigheter.

Det statliga våldet äger rum i samma områden i landet där urfolksuppror under hela Perus koloniala och republikanska historia har inträffat, och där den väpnade konflikten under de senaste decennierna av 1900-talet var som värst. Vi ser ett uppenbart inslag av rasism i detta statliga våld, som identifierar den mobiliserade befolkningen, mestadels urfolk, som fiender. Politiska och militära myndigheter har kallat demonstranterna för "terrorister", "mobb", "kriminella" och "politiska konspiratörer", medan premiärministern själv kallade protesterna för ett "angrepp på huvudstaden Lima".

Mot denna bakgrund kräver våra allierade i Amazonas politiska förändringar för att klara krisen i solidaritet med protesterna, som är koncentrerade till den södra delen av landet.

Med våra USA-baserade allierade uppmanar vi Joe Bidens regering att intensifiera och avvisa våldet mot det peruanska folket och kräva en oberoende utredning av alla dödsfall, i synnerhet efter att USA:s ambassadör gjort ett uttalande som okritiskt stöder Boluartes regering.

Amazon Watch är i nära samordning med urfolk och allierade i det civila samhället för att utveckla solidaritetsåtgärder med offren för det pågående förtrycket. Amazon Watch kräver att den peruanska regeringen omedelbart upphör med våldet mot civilbefolkningen och fullt ut respekterar mänskliga rättigheter. En opartisk och rigorös utredning av alla demonstranters död måste genomföras. Vi är solidariska med våra urfolkspartners och vi förstärker kraven och förslagen från Perus nationella urfolksfederation, AIDESEP.

Tillsammans med andra allierade uppmanar vi USA:s regering att ta en stark ställning mot den peruanska regeringens våldsamma handlingar och kräver full respekt för befolkningens mänskliga rättigheter. Flera ambassader och FN:s och OAS människorättsorganisationer har uttryckt sitt förkastande av våldet, medan USA hittills har uttalat sig till stöd för Dina Boluartes regering.


En regeringsövergång som saknar politisk legitimitet

Den 7 december 2022 meddelade Perus president Pedro Castillo landet sitt beslut att upplösa republikens kongress. Även om Castillos verkställande gren hade en långvarig konflikt med kongressen, som också hotade att avskeda honom, var Castillos tillkännagivande en total överraskning. Flera av Castillos ministrar fick bara veta om hans planer via sociala medier. Varken de väpnade styrkorna eller polisen följde presidentens order, vilket lämnade honom helt isolerad.

Perus kongress sammanträdde samma eftermiddag och beslutade med god majoritet att avlägsna Castillo från presidentposten, i enlighet med artikel 117 i den peruanska konstitutionen. Vicepresident Dina Boluarte tog kontroll över regeringen enligt lagen. När han väl avsattes greps Castillo av polisen, precis när han var på väg till den mexikanska ambassaden för att begära politisk asyl.


Utbredd kritik från landsbygdsbefolkningen och rasistiskt våld från den peruanska regeringen

Sedan Dina Boluarte tillträdde har protester spridit sig över landet, främst i de södra Andinska regionerna: Puno, Apurimac, Cusco, Arequipa och Ayacucho. I dessa regioner med stora urfolksgrupper, så som Quechua och Aymara, har mobiliseringarna varit massiva, och demonstranter har etablerat vägspärrar och försökt ta över offentliga institutioner och flygplatser.

Protesterna avvisar den nya regeringens legitimitet och kräver presidentens avgång, hela kongressens avgång och nya allmänna val så snart som möjligt. Förtrycket av dessa protester har varit vårdslöst och våldsamt, vilket ledde till att 28 peruanska medborgare dog före det nya året, särskilt i Apurimac och Ayacucho. Det pågående förtrycket ledde 2023 till att 17 peruaner dödades i Puno den 9 januari och en dödades i Cusco den 10 januari. En polis dödades också i en fruktansvärd händelse som måste klargöras.

Nivån av våld från den peruanska regeringens sida överstiger allt som har hänt sedan landets återgång till demokrati, och det inkluderar väpnade styrkor agerande mot befolkningen. Attorney General's Office har redan inlett en brottsutredning mot Dina Boluarte, hennes premiärminister och inrikesministern för att fastställa ansvaret för dessa brott mot civilbefolkningen.

Under påtryckningar från mobiliseringarna utlyste den peruanska kongressen allmänna val, men bara så snart som i april 2024. Samtidigt förklarade Boluarte sin regering som en övergångsregering. Dessa åtgärder är i stort sett otillräckliga för den mobiliserade befolkningen, som kräver att Dina Boluarte omedelbart lämnar och att kongressperioden förkortas för att ha allmänna val i år.


Grundorsakerna bakom protesterna

Dina Boluartes tillträdande regering beslutade att alliera sig med högerkonservativa delar av kongressen och har etablerat en samregering med dem, stödd av de väpnade styrkorna, som våldsamt förtrycker sociala protester i vad som ser ut som ett krig mot sin egen befolkning. Många känner svek och ett djupt avvisande av majoriteten av kongressen, som idag är politisk partner till Dina Boluarte.

Peru är en stat skapad och konsoliderad mot dess urfolk, som permanent diskrimineras och endast är av intresse för regeringen när deras territorier behöver nås för utvinningsgruvor, olje- och gasprojekt. Tillämpningen av ultranyliberal politik sedan Fujimoris auktoritära regim på 1990-talet resulterade i ekonomisk tillväxt, men också i enorm ojämlikhet, systematiska kränkningar av mänskliga rättigheter och uteslutning av breda sektorer från landets ekonomiska framsteg. Inför denna situation har det peruanska folket under de senaste decennierna kontinuerligt mobiliserats för att kräva social förändring, fått möta förtryck och kriminalisering av protester.

Valet 2021 var också en uppmaning till förändring, eftersom Pedro Castillo förväntades vara en genuin representant för de marginaliserade sektorerna i landet, särskilt i Anderna. Hans regering har inte varit konsekvent och inte heller genomfört någon relevant politik (den hade också många tecken på korruption), och han bröt till slut mot lagen genom att försöka upplösa kongressen. Trots problemen med hans administration motsatte sig många sektorer hans avskedande och sa att han avlägsnades av politiska krafter utan social legitimitet - endast 8% av befolkningen stöder parlamentet, enligt flera undersökningar - och som idag styr med Boluarte.


Uppmaningar till handling och regeringskrav från Amazonas

Även om protesterna och dödsfallen är koncentrerade till peruanska Anderna, har AIDESEP uttryckt sin solidaritet med dessa kamper och har utfärdat ett antal uttalanden där man klargör sin politiska ståndpunkt. För den nationella Amazonas-organisationen är det oacceptabelt att en regering som påstår sig vara demokratisk bibehålls av civila dödsfall. AIDESEP hävdar att efter dödandet av dussintals människor saknar Dina Boluarte all legitimitet och borde avgå.

AIDESEP föreslår att val ska äga rum 2023, men dessförinnan bör kongressen byta styrelse, de fyra lagstiftare som kongressen väljer för att sammansätta presidentskapet och vicepresidentskapet. Vidare måste de välja en kongressmedlem som skapar konsensus till president. Om inte skulle tidigare generalen José Williams Zapata, som nu leder kongressen och har ställt sig bakom de massakrer som staten utfört, bli president. AIDESEP efterlyser också en debattprocess om en ny konstitution i Peru, eftersom det nuvarande politiska systemet inte representerar landets verklighet. Genom en konstitutionell process skulle Amazonas urfolk förhoppningsvis få ett bredare erkännande av sina rättigheter och större autonomi över sina territorier, inom en stat som verkligen representerar dem.

Våldet som släppts lös av regeringen i Dina Boluarte riktar sig främst mot urfolk och bönder i landets södra delar. Den bygger på stigmatiseringen av dessa samhällen från ett tydligt mönster av rasism. För att stoppa den överdrivna våldsanvändningen och söka politiska lösningar på krisen är internationella påtryckningar och solidaritet med peruanska urfolksorganisationer avgörande. Var med och fördöm våldet!

- Vladimir Pinto och Raphael Hoetmer