Brasilien vid vändpunkt: “Aldrig igen utan oss!”

Under Lulas regering tar Brasiliens urfolk tillbaka rätten att bestämma över sina liv och territorier

Foto: Mídia Ninja

Söndagen 1/1 2023 gick urfolksledaren Raoni Metuktire hand i hand med Brasiliens nya president Luiz Inácio Lula da Silva upp på scenen under installationsceremonin vid regeringens högkvarter Palácio do Planalto. Att få bevittna den här minnesvärda stunden gav stor glädje till många av oss brasilianare. Blandade känslor av lättnad, hopp och en känsla av rättvisa låg över landets huvudstad Brasília. För första gången har en regering satt urfolken i centrum, erkänner deras medfödda rätt att bestämma över sina liv och territorier.

Med hjälp av den här nya regeringen kan vårt arbete få större verkan. Det kommer att förbättra våra möjligheter och tillgängliga strategier i vårt arbete att förhindra att Amazonas når en brytpunkt. Vi har förnyat hopp om att vi under Lulas mandatperiod, och med många allierade vid makten, kan sakta ner takten i vilken Amazonas förstörs. Arbetet kommer fortsatt att vara utmanande, och vi kommer att behöva fortsätta sätta press, stötta urfolkssamhällen och hålla Lula ansvarig för sina löften. Den brasilianska kongressen innebär en fortsatt svår utmaning oss, fylld med lobbyister för lantbruksnäringen och människor som är mer intresserade av värdeutvinning från Amazonas snarare än värdet av att Amazonas bevaras. Men vår rörelse har visat sig kraftfull och vi kommer att fortsätta att hylla och höja rösterna hela vägen från gräsrötterna och uppåt. Än så länge är vi exalterade över möjligheterna som Lulas vändning för klimatet och Amazonas för med sig!

Många känner till den stora ledaren Sonia Guajajara. Som en del av den nya övergången har hon utsetts till första minister för den nya ministerposten för urfolk. “[Det här är] en milstolpe i historien för vår kamp och vårt motstånd”, sa minister Guajajara till The Guardian. “Tillsättandet av en urfolksminister är bevis på president Lulas engagemang för vår autonomi och möjlighet att fatta beslut om våra territorier, våra kroppar och vårt sätt att leva”.

Joênia Wapichana, Brasiliens första urfolkskvinna i kongressen, har utsetts av Lula till ordförande för National Indigenous Peoples Foundation, FUNAI, Brasiliens statliga myndighet för urfolksfrågor. Aldrig tidigare i Brasiliens historia har en urfolksperson haft ordförandeskapet i FUNAI eller haft en ministerpost. 

Foto: Ascom / Joênia Wapichana

Lula har också garanterat att Special Secretariat for Indigenous Health (SESAI) ska ledas av en urfolksperson. “De är mer än beredda att arbeta för sina problem och lösa dem”, sa Lula i Brasília förra veckan då han presenterade de sista ministrarna i hans regering. Weibe Tapeba utsågs till specialsekreterare för SESAI. Han blir den första urfolkspersonen som utsetts till specialsekreterare, en roll som är central för urfolks hälsa och som allvarligt nedprioriterades under Bolsonaros regeringstid, särskilt under covid-pandemin.

Den 3:e januari organiserade FUNAI:s anställda den historiska demonstrationen “Ta tillbaka FUNAI” tillsammans med Raoni, Joênia, Sonia, Weibe och Celia Xakriabá, som valdes till ledamot i kongressens underhus för regionen Minas Gerais (den region som påverkats mest av gruvdriften), vid FUNAI:s lokaler. Med en stor bild på Bruno Pereira och Dom Phillips i bakgrunden bekräftade Joênia sitt engagemang för organisationen: “Vi kommer att möta många utmaningar, men tillsammans kommer vi att arbeta för att få FUNAI att verkligen fungera. Ett FUNAI som är vårt”.

Den nya urfolksministern har redan börjat med två progressiva handlingar: Guajajara twittrade på måndagsmorgonen att en förordning som underlättade för olaglig “småskalig” gruvdrift i det juridiska området Amazonas har upphävts. Hon meddelade även att FUNAI, som tidigare stått för den nationella “indianska” myndigheten (ett rasistiskt sätt att referera till urfolk i Brasilien) har bytt namn till nationella urfolksmyndigheten. Ett sådant skifte i terminologin har stor symbolisk betydelse och signalerar ökad respekt för deras självbestämmanderätt. På onsdagen utnämnde Sonia urfolksjuristen Eloy Terena till generalsekreterare för urfolksministeriet. “Jag tar emot uppdraget med stor ära och jag är medveten om utmaningarna. Vi kommer att arbeta outtröttligt med våra allierade och verka för urfolks rättigheter”, sa Eloy. 

Konstitutionen erkände urfolkens existens, och nu kommer Lulas tredje regering äntligen ta det hela ett steg längre och erkänna urfolkens autonoma kapacitet och oinskränkbara rättigheter att bestämma och formulera sina egna krav i relation till stat och myndigheter, deras rätt att “säga nej” till destruktiva projekt och deras rätt till självbestämmande.

“Utmaningarna är uppenbart enorma. Den första utmaningen blir att tänka ut en struktur som kan tillgodose mångfalden av människor som bor i Brasilien, vilket också kan fungera som en möjlighet till historisk läkning. Det blir viktigt att ta hänsyn till alla olika viljor i Brasiliens stora socio-kulturella mångfald med 305 olika urfolk och deras mer än 270 olika språk (enligt 2010 års folkräkning)”, skrev de brasilianska antropologerna Clovis Antonio Brighenti och Barbara Arisi, som bidrog med ett mycket viktigt perspektiv och analys i en nyligen publicerad artikel i Amazonia Real.

“Vi har gjort motstånd under många, många år. Vår kamp, mot allt våld och alla kränkningar av våra rättigheter, vilka till och med finns skrivna i konstitutionen, har aldrig respekterats. Vi tar nu tillbaka vår plats, vår plats för att ta hand om vårt folk. Vi vet att vi kommer att möta många utmaningar, men arbetet kommer aldrig igen ske utan oss”, sa minister Guajajara.

Vi tar ledning efter våra allierade och urfolkspartners kring hur vi bäst kan förvalta den här möjligheten och tillvarata det momentum vi har nu. Vi kan knappt bärga oss att dela våra planer med er. Idag bjuder vi in er att fira med oss: Låt det aldrig igen bli en brasiliansk regering utan urfolk!

- Ana Carolina Alfinito, Camila Rossi och Gabriela Sarmet

Översättning: Isabella Hjorth