Rörelsen mot Belo Sun har momentum i Kanada

Med allierade vid makten, som miljöministern Marina Silva och urfolksministern Sonia Guajajara, hur ser möjligheterna ut för att bromsa gruvnäringen i Amazonas?

Demonstranter under konferensen för biologisk mångfald COP15. December 2022. Foto: Kamikia Kisedje/APIB

I vår senaste framgångsrika kampanj Belo Sun Out, och med aktioner på plats och online vid konferensen för biologisk mångfald COP15, hittade vi många allierade i den kanadensiska pressen, myndigheterna och civilsamhället. Nu under 2023, med en nyvald regering i Brasilien, har vi förnyat hopp och ser en horisont av möjligheter. Samtidigt är vi fortsatt vaksamma och förberedda på strategiska manöver från gruvsektorn. Industrin har planer på att avancera in i Amazonas regnskog oavsett vilken regering som sitter vid makten. Så vi måste fortsätta kämpa mot gruvnäringen i Amazonas. Till att börja med ska vi tvinga Belo Sun Ut ur Amazonas med vår #ForaBeloSun-kampanj, särskilt nu när vi har fler kanadensiska allierade!

Som vi tidigare berättat är Belo Sun Mining Corporation ett kanadensiskt gruvföretag inom guldbrytning. Företagets främsta projekt, Volta Grande Project (VGP), är just nu under utveckling i Volta Grande do Xingu, eller Xingu-flodens Big Bend. Det är en region i staten Pará i Brasilien som utgörs av områdena runt Xingu-flodens stora kurva, eller krökning, i Amazonas regnskog. Om gruvan byggs blir det den största dagbrottsgruvan i Brasiliens historia, och den kommer att hota det redan sköra ekosystemet i Amazonas som lokala samhällen är beroende av.

I upptrappningen till COP15 lanserade vi Riskerna med att investera i Belo Sun, en ny rapport som blottlägger det kanadensiska företagets hot mot den redan sköra floddammen vid Xingu, en av de mest artrika platserna på jorden. Projektet skulle kunna ha förödande effekter på urfolken och campesino-samhällena som lever i området och på Amazonas och hela världens klimatstabilitet.

Avregleringen för gruvsektorn och skapandet av en brasiliansk trygg hamn för gruvinvesterare är ett av de stora arven som Bolsonaro-administrationen lämnat efter sig till Lulas nya regering. Sammansatt under de senaste fyra åren av förra regeringen, nu omkullkastat av folkomröstningen, är Mining and Energy Market Initiative – ett farligt paket av policys som underlättar gruvverksamhet, minskar regleringar och skapar nya fonder på São Paulos aktiemarknad som underlättar för gruvföretagens investerare – nu i Lula-administrationens händer. Initiativet speglar etiskt tvivelaktiga avregleringar som lobbats fram av den brasilianska lantbruksnäringen och liknar de regleringar som gruvnäringen har i Kanada, där industrin har finansiella säkerheter och resurser på börsen som lockat till ökade investeringar. Några av de största utmaningarna för Lula under hans mandatperiod blir att garantera att de brasilianska myndigheterna fullt ut respekterar och prioriterar miljölagstiftning och de rättigheter som de samhällen som drabbats eller kan drabbas av gruvnäringen har, snarare än vinsterna för några få investerare.

Med de här utmaningarna framför oss vill Amazon Watch understryka betydelsen av att vi fortsätter våra gemensamma insatser och noggrant övervakar allt som de kanadensiska gruvbolagen gör i Amazonas. Vi arbetar på olika fronter med våra kanadensiska allierade för att syna den kanadensiska gruvmodellen och dess falska hållbarhetsretorik genom att avslöja dess begränsningar och motsägelser. Brasilien har mycket att lära från ett land som är så djupt skadat av gruvnäringens våld som Kanada, särskilt när man lyssnar till de urfolk och samhällen som påverkats av de exploaterande verksamheterna.

En föredetta verkställande samordnare vid organisationen Association of Brazil’s Indigenous Peoples (APIB), Sonia Guajajara, leder nu urfolksministeriet och ger oss större möjligheter att bidra till urfolksvänliga reformer i Brasilien och internationellt. Vi är också tillitsfulla till att de utbyten och lärdomar som APIB delade med de kanadensiska urfolken, framför allt under COP15, kan resultera i långtgående samarbeten och verkliga reformändringar. Det här är ytterligare ett exempel på hur all den support vi fått i våra kampanjer har varit oumbärliga i skapandet av de nödvändiga förhållanden som krävs för strukturell förändring i Amazonas. Vi fångar tillfället och fortsätter bilda nya partnerskap!

Med Marina Silva som ny minister för miljö och klimatförändringar vill vi nu lyfta vårt andra mål med kampanjen mot kanadensisk gruvnäring i Amazonas. Förutom att belysa gruvnäringens uppenbara hot mot den biologiska mångfalden, är målet med vår kampanj också att avslöja kopplingarna mellan den aggressiva utvinningen och klimatkrisen. Genom att fördöma förändringarna i den ekologiska balansen i alla områden där gruvnäringen expanderar, oavsett om effekten blivit landskapsförändringar, föroreningar eller avskogning, hoppas vi kunna påverka det politiska arbetet och åsikterna i det nya ministeriet för miljö och klimatförändringar.

Vi räknar med fortsatt positiv energi och mobilisering från våra supportrar så att vi, tillsammans med våra partners på plats i Kanada och våra allierade i det nya brasilianska styret kan utvärdera och avslöja klimatriskerna som följer av att förstöra ekosystem som är så viktiga som Volta Grande do Xingu, som fortfarande hotas av det kanadensiska gruvföretaget Belo Sun. Även om Belo Suns licens fortsatt är upphävd inkommer nya rapporter om hot och rättighetskränkningar mot lokalinvånare regelbundet. Vi behöver ditt stöd för att kunna fortsätta göra det här projektet så svårhanterligt och olönsamt så att Belo Sun äntligen försvinner UT!

-Gabriela Sarmet

Översättning: Isabella Hjorth