"Falska positiva" i den colombianska regnskogen

Denna vecka följde Amazon Watch och allierade organisationer med colombianska gräsrotsföreträdare för urfolk och bönder till Interamerikanska kommissionen för mänskliga rättigheter. En avgörande del av vårt arbete har alltid varit att förstärka budskapen från våra partners i Amazonas och stå vid deras sida för att kräva respekt för deras rättigheter. Detta är inte bara en del av vår roll som en organisation för mänskliga rättigheter, utan också det mest effektiva sättet att skydda regnskogen från de många krafter som är inställda på att förstöra den. Människorättssituationen i Colombia har varit usel i årtionden, och urfolksgrupper fortsätter att leva under hot om våld från aktörer på alla sidor.

När du hör termen "falskt positiv" kan du tänka på ett felaktigt COVID-testresultat.

Men i samband med Colombias 50-åriga inbördeskrig får termen en mycket mer makaber klang.

För att visa kvantitativa resultat i sitt krig mot vänsterorienterade gerillagrupper i början av 2000-talet dödade colombianska soldater tusentals oskyldiga människor men uppgav att de var döda upprorsmän.

Detta blev en enorm människorättskatastrof, bland annat, som fick internationella rubriker.

Även om den colombianska regeringen 2016 undertecknade ett fredsavtal med landets största upprorsgrupp, Revolutionära Armén i Colombia (FARC), fortsätter colombianska Amazonas att vara ett epicentrum för våld, där man kombinerar egenskaper hos ett årtionden gammal väpnad konflikt, olagliga ekonomier och utvinningsindustrier som olje- och gruvdrift.

En manifestation av dessa "lågintensiva" konflikter är det alarmerande antalet miljöaktivister och lokala ledare som hotas och dödas i Amazonas varje år. Enligt Global Witness rapport från 2023, "Ett av fem mord på försvarare världen över ägde rum i Amazonas regnskog förra året, där våld, tortyr och hot är en delad verklighet för samhällen i hela regionen."

Väpnade aktörer - inklusive Colombias militärstyrkor och olagliga väpnade grupper som Carolina Ramirez Front och Comandos de la Frontera - kämpar för territoriell, finansiell och social kontroll av områden som i själva verket är urfolks förfäders territorier.

Urfolk och andra kämpar för att skydda sina förfäders landområden, försörjning och liv. När de gör det, stöter de på männen med vapen som inte tvekar att hota och döda.

Ett emblematiskt fall: Massakern i Remanso

På morgonen den 28 mars 2022, under sken av att gripa en "finanslöjtnant" från Comandos de la Frontera i samhället Upper Remanso, dödade en USA-stödd narkotikabekämpningsenhet i den colombianska militären 11 personer.

Regeringsföreträdare, inklusive dåvarande presidenten Ivan Duque, hävdade omedelbart att de elva offren var beväpnade medlemmar av "avvikande" gerillagrupper som inte hade lyckats demobilisera i fredsprocessen 2016.

Vittnesbörd som samlats in av människorättsgrupper och colombianska journalister skulle snabbt ifrågasätta den officiella versionen.

Enligt pressuppgifter och ögonvittnen flyttade soldaterna flera av offrens kroppar innan brottsutredare kunde anlända och placerade militära västar och gevär ovanpå deras livlösa kroppar. Dessa illgärningar kan vara ett implicit erkännande av att de visste att några av dem som dödades faktiskt var civila.

En av dessa försökta "falska positiva" i Remanso var Pablo Panduro, Kichwa-indianernas guvernör i grannsamhället Lower Remanso.

I ett vittnesbörd som förberetts för Interamerikanska kommissionen för mänskliga rättigheter, sade den nuvarande guvernören Yarley Ramirez, "Guvernören var en traditionell läkare, en lärare i vårt modersmål och en ledare för organisationsprocessen för vår urfolksregering. Med honom har vi förlorat ett oersättligt arv av kunskap om hur man tar hand om Amazonas."

Jämte Panduros lik manipulerade och klädde den colombianska militären också upp kroppen av en 16-årig student, Brayan Pama. Hans familj hävdar att han inte var medlem i någon väpnad grupp, utan i stället en student som var på fel plats vid fel tidpunkt när den colombianska militären öppnade eld.

WashingtonförbindelseN

Chockerande nog, men kanske inte överraskande, har den inblandade militärenheten kopplingar till amerikansk militärutbildning.

Colombianska pressuppgifter tyder på att Remanso-operationen genomfördes av den tredje narkotikabekämpningsbataljonen, som ingår i det USA-stödda kommandot mot narkotikabekämpning och transnationella hot.

Kongressledamoten Andy Levin uttryckte oro över massakern inom en månad under en utfrågning med USA:s utrikesminister Antony Blinken.

På årsdagen av morden skickade åtta ledamöter i USA:s representanthus ett brev där de ställde en rad frågor till utrikesminister Blinken, inklusive huruvida eller inte Leahy Law – den amerikanska lag som förbjuder vapenöverföringar till människorättsförbrytare – hade tillämpats i detta specifika fall.

Även om utrikesdepartementet svarade två månader senare med ett allmänt svar, lämnade de den väsentliga frågan obesvarad om huruvida Leahy Law har tillämpats i Remanso-fallet.

Internationalisera ropet på rättvisa

Sedan massakern har samhällsmedlemmar och familjer till de civila offren krävt sanning, rättvisa och skadestånd i detta fall. Som nyligen beskrivits av Human Rights Watch har framstegen i rättsprocessen varit smärtsamt långsamma.

Mer än ett och ett halvt år senare har en grupp gräsrotsföreträdare och deras anhängare kommit till Washington, D.C. för att internationalisera sin uppmaning.

På måndagen den 6 november konfronterade de tjänstemän från olika organ i den colombianska regeringen vid en utfrågning inför Interamerikanska kommissionen för mänskliga rättigheter, ett regionalt människorättsorgan som täcker västra halvklotet.

Bland delegaterna fanns Rodolfo Pama, far till Brayan Pama. Han sa, "den rättsliga processen har orsakat ständigt lidande på grund av de procedurmässiga förseningarna från den colombianska regeringen. Detta gäller särskilt eftersom det finns delar av nyckelbevis som definierar förövarnas ansvar. Tillgången till rättvisa i Colombia är alltid utmanande, men det faktum att detta är ett fall av "falska positiva" gör det ännu svårare med tanke på de hinder som presenteras."

Kärandena hoppas att denna internationella uppmärksamhet på Remanso-fallet kommer att bidra till att skapa den politiska viljan i Colombia att gå mot rättvisa. De har också krävt större transparens i fallet, att de högre militärofficerare som planerade och godkände operationen åtalas och en serie viktiga återställande åtgärder såsom utfärdandet av ett kollektivt markägarbevis för Lower Remanso, som har hållits uppe i byråkratiska hinder i åratal.

Stödja Amazonas försvarare

Amazon Watch är hedrad över att ha stöttat denna delegation, i nära samarbete med ett antal colombianska och internationella allierade. Det representerar en viktig utvidgning av vårt utvecklande arbete i colombianska Amazonas, där vi stöder både urfolks och bondesamhällens sociala processer för att försvara Amazonas regnskog.

Med tanke på hennes tidigare erfarenhet i Interamerikanska kommissionen, tillhandahöll Amazon Watch Advocacy Manager (och människorättsadvokat) Gisela Hurtado avgörande juridisk vägledning och fungerade som facilitator under själva utfrågningen.

Genom att utnyttja gruppens närvaro i Washington, D.C., arrangerade vi också möten med policymakare som har djup expertis i Colombia, både i USA:s representanthus och med USA:s utrikesdepartement.

I slutändan skulle hela initiativet inte ha varit möjligt utan närvaron och passionen från gräsrotsföreträdarna från Putumayo. Vi är ödmjuka inför deras kraftfulla ord och förnyar vårt engagemang för att ständigt stödja deras samhällen.

Publicerad 10:e november av Andrew Miller. Svensk översättning av Rasmus Hansson.