Urfolkskvinnor återplanterar hjärtan och sinnen för att hela Moder Jord

“Kampen för Moder Jord är alla kampers moder!” 

I början av september 2023 samlades över 8 000 urfolkskvinnor, som representerade 247 nationaliteter från alla Brasiliens biomer, i Brasilia för den tredje urfolksmarschen av Ancestral Warrior Women in Defense of Biodiversity and Ancestral Roots organiserad av National Association of Ancestral Indigenous Women Warriors (ANMIGA). 

De marscherade för att återknyta kontakten med varandra efter år av intensivt motstånd och för att fira sin växande makt att påverka politik som i sin tur påverkar deras liv, kroppar och territorier. De fick sällskap av International Solidarity Delegations of Indigenous Women och allierade, inklusive Amazon Watch. 

Urfolkskvinnorna reste tusentals mil för att delta i marschen. De kom från Amazonas (världens största och mest artrika tropiska regnskog), Cerrado (världens största tropiska savann), Pantanal (världens största våtmarker), Mata Atlantica (atlantisk regnskog), Caatinga och Pampa för att visa sin kollektiva kraft för Brasiliens nya regering och med eftertryck kräva “Nej till Marco Temporal!”. 

Marco Temporal är det juridiska försöket att återkalla urfolkens markrättigheter som åsidosattes av den brasilianska högsta domstolen i september. I oktober la president Luiz Inácio Lula da Silva (Lula) senare sitt veto mot ett andra försök att genomföra det, vilket gav ett stort slag mot Brasiliens jordbruks- och gruvindustri som försökte fortsätta den destruktiva utvecklingen på urfolkens marker. 

Som nära allierade till ANMIGA svarade Amazon Watch på inbjudan att gå med i marschen i Brasilia och organiserade en internationell solidaritetsdelegation av kvinnor bestående av aktivister, artister och influencers, inklusive Amazon Watchs styrelseledamot Favianna Rodriguez, skådespelare och aktivist Nat Kelley, fotograf och Earthrise-influencern Alice Aedy, Earthrise-journalisten Joi Lee, Artist for Amazonias grundare Scottie Thompson och Rainforest Action Networks verkställande direktör Ginger Cassady. 

Vår delegation började på Tapajósfloden i Amazonas, den största fritt strömmande floden utan dammar i den brasilianska Amazonas, med en solnedgångsceremoni där vi välkomnades av delfiner från Amazonas flod. Under de kommande fyra dagarna reste vi längst den enorma floden och besökte traditionella samhällen och urfolk, tillsammans med Alessandra Munduruku, krigare från urfolken och pristagare för Goldmans pris 2023, och Maira Irigaray, brasiliansk människorättsadvokat och mångårig kollega. Det var en otroligt inspirerande resa som återförenade oss med floden, skogen, samhället och varandra. Det här var inspirationen vi behövde för att marschera i Brasilia. 

Tillbaka i Brasilia såg vi kraften hos förfäders kvinnliga krigare när varje delegation av kvinnor anlände med sina målade kroppar och sina sånger, ramsor, hantverk och barn. Det var så vackert och kraftfullt att bevittna och se visionen av ANMIGA i verkligheten. 

Under tre dagar bevittnade vi sammankomster av urfolkskvinnor som delade med sig av sina bekymmer och krav, inklusive återplantering av skog, biologisk mångfald, klimatkris, könsvåld, psykisk hälsa, tillgänglighet och utbildning, vilket resulterade i en slutförklaring som presenterades för en delegation av regeringstjänstemän efter marschen. 

Sedan deras grundande under Bolsonaro-administrationen har ANMIGASs vision varit tydlig: stå emot och organisera för att flytta makt, att flytta medvetande på alla nivåer, att återplantera sinnen och hjärtan för att skydda Moder Jord och respektera kvinnors rättigheter. 

På bara några år har de organiserat ledarskapsroller i sina samhällen, på regional och nationell nivå, inklusive valet av ANMIGAS medgrundare Celia Xakriaba och Sonia Guajajara som representanter i den brasilianska kongressen. Vid president Lulas val utsågs Sonia Guajajara till Brasiliens första urfolksminister och Joenia Wapichana utsågs till den första urfolkspersonen att leda National Indigenous Foundation (FUNAI). Det här är bara början. ANMIGA planterar frön av inspiration för urfolkskvinnor över hela Brasilien för att leda sina samhällen, regioner och stater för att förbereda sig för att ta nationellt ledarskap i “headdress caucus” - det vill säga en samling av urfolk i politiken. 

På kvällen av Indigenous Women’s March höll Celia Xakriaba en session i deputeradekammaren. Kammaren, där hon är den enda urfolkskvinnan som konsekvent talar för urfolkens liv, rättigheter och territorier, var fylld med 500 kvinnor med traditionella huvudbonader. Det var en vision av framtiden. Där sa hon: 

“Vi är här för att säga att vi är Jordens helare, vi är Jordens förfäders röst som talar till oss. Det går inte att tänka på att värdesätta mänskliga rättigheter om man dödar Jorden. 

För bara de som vet hur man är frön vet hur man är människa. Vi är frö-kvinnor och inte bara kvinnor! Slutligen, vi kämpar för territorium, för den som har territorium har en plats att återvända till. De som har en plats att återvända till, har en mamma, har en fristad och helande.”

Och sedan, på morgonen den 13 september, marscherade över 8 000 kvinnor genom Brasilias gator och passerade alla federala ministerier på väg till portarna för den federala kongressen. Det var en livlig marsch fylld med dans och glädje, mitt i kraven mot våld mot urfolksliv, kroppar och territorier… och mot Marco Temporal. 

Som V, tidigare Eve Ensler, sa i sin Guardian uppsats: “Urfolkskvinnor visar oss hur man kämpar för mänskliga rättigheter och klimatet.

Veckan därpå var ledarna i ANMIGA på New York Climate Week och delade reflektioner från marschen och planer för vägen för kvinnors ledarskap från COP 28 till COP 30. Detta är vägen för att skydda vår Moder Jord. 

Som ANMIGA säger, “Kampen för Moder Jord är alla kampers Moder!”.

Leila Salazar-López