En akut handlingsplan för att få ett slut på morden i peruanska Amazonas

I vårt arbete med att stötta Earth Defenders och utsatta urfolkssamhällen, som Herlin Odicio och Kakataibo-folket i Peru, har Amazon Watch sett ljusglimtar i kampen mot de våldsamma invasionerna av urfolksterritorier. Dessa erfarenheter har övertygat oss om det brådskande behovet av att förbättra våra strategier. Som ett resultat av detta har vi kompletterat vårt stöd till motstånd- och säkerhetsplaner med förslag för att reformera hur Amazonas regeringar och internationella samarbeten hanterar frågan om våld. Detta nya fokus ligger på att ta itu med våldet och avskogningen som orsakas av transnationella kriminella grupper, som effektivt får territoriell kontroll och diversifierar produktionen i skogen. 

Med denna utmanande kontext i åtanke, lanserade vi vår nya rapport Amazon Underworld. Criminal Economies in the World’s Largest Rainforest där vi kombinerade vår mångåriga erfarenhet av att stötta hotade urfolksförsvarare med Global Initiative Against Transnational Organized Crime. Deras forskningskapacitet tillsammans med detaljerade kartor av brott som avslöjats av Amazon Underworld journalistikprojekt, resulterade i en rad specifika rekommendationer som syftar till att sätta urfolkens territoriella rättigheter i centrum för debatten. 

Syftet med lanseringen av rapporten var att snabbt uppnå specifika resultat. Inledningsvis gjorde rapporten det möjligt för oss att engagera oss i diskussioner och formulera en opinionsbildande- och kampanj-plan i samarbete med våra urfolkspartners. Denna plan är inriktad på att säkra direkt stöd och skydd för samhällen och försvarare som står inför hot

Efter en produktiv dialog med ledaren för Inter-Ethnic Association for the Peruvian Amazon (AIDESEP) nåddes konsensus om skapandet av ett förslag som syftar till att integrera urfolkens rättigheter i antidrog-politiken, som är planerad att läggas fram nästa år. 

Dessutom var vårt mål att kommunicera våras slutsatser till peruanska myndigheter, internationella institutioner och ambassadörerna i länder som importerar timmer, kokain och guld. Under denna presentation förmedlande den ledande forskaren Bram Ebus, urfolksledaren Herlin Odicio och Amazon Watchs fältkoordinator Vladimir Pinto till representanter från USA; Storbritannien, EU och andra ambassader, såväl som till FN:s kontor för narkotika och brottslighet, en rad olika peruanska ministrar, ombudsmannen och säkerhetssamhället, att den nuvarande politiken är ineffektiv

Gruppen förklarade för dessa institutioner att befintliga skyddsåtgärder och mekanismer inte implementeras och att det finns allt mer bevis på att medverkan mellan de illegala ekonomierna och statliga myndigheter inte bara inte begränsas, utan växer sig starkare. Vi måste börja agera nu och, återigen, det snabbaste sättet är att garantera fria och säkra urfolksmarker.  

Nödsituationen fortsätter

Bara några dagar senare förverkligades tragiskt nog de varningar som uttryckts av urfolksrörelsen. Quinto Inuma blev den trettioandra urfolksledaren som brutalt mördats sedan 2013. Liksom tidigare fall hade Quinto framgångsrikt byggt upp ett nätverk av allierade som underlättade spridningen av hans klagomål till media i Peru, USA, Storbritannien och Europa. Dessutom hade han fått säkerhetsåtgärder beviljade av Inter-American Commission on Human Rights (IACHR). 

Bara några veckor tidigare hade han åstadkommit en formidabel bedrift: att få åklagarmyndigheten i samarbete med skogskontrollmyndigheter, att besöka sitt samhälle. Syftet med denna insats var att dokumentera den avskogning som orsakats av narkotikahandeln i deras skogar. Trots dessa proaktiva åtgärder blev Quinto, som så många andra före honom, sviken av institutionerna, både peruanska och utländska

I samarbete med AISESEP och dess mest drabbade institutioner (ORAU och CODEPISAM) samt Amnesty International, Forest Peoples Programme, Rainforest U.S. och andra allierade har vi utfärdat en uppmaning till regeringen och internationella samarbeten. Syftet med denna uppmaning är att genomföra och stödja nio akuta åtgärder som syftar till att förhindra ytterligare mord och bekämpa straffrihet. 

Omedelbara åtgärder är absolut nödvändiga. Under samma vecka som Quinto Inuma tragiskt mördades verifierade vi att hotnivån mot urfolksförsvarare eskalerat till en punkt där vi, tillsammans med andra allierade på plats, har varit tvungna att vidta säkerhetsåtgärder. Detta inkluderar att flytta hotade försvarare från deras samhällen, särskilt på grund av framsteg som gjorts i fall som Saweto och andra. 

Vi är fast beslutna att utöva påtryckningar, i enlighet med vad som begärts av våra partners i AIDESEP och dess förbund. Den här veckan måste världen svara på vädjan från dem som riskerar sina liv i dessa territorier, liksom de miljontals aktivister världen över som förespråkar klimatåtgärder som överskrider retoriken och omvandlas till konkreta åtgärder. Förslagen ligger på bordet och väntar på svar

Den mördade urfolksledaren blir ännu en statistik 

I samband med att denna handlingsplan skapades och mordet på Quinto Inuma meddelar även den regionala organisationen AIDESEP Ucayali ORAU och Native Federation of Kakataibo Communities FENACOKA en beklaglig händelse som upprör Kakataibo-folket och urfolken som helhet. Det handlar om det fega och grymma mordet på en broder från Kakataibos urfolk. Mot bakgrund till denna situation vill vi uttrycka följande till allmänheten:

  1. The Communal Authorities of the Native Community of Mariscal Cáceres har just informerat oss om det fega och grymma mordet på Kakataibobrodern, BENJAMIN FLORES RIOS, en föredetta kommunal agent. Han hade blivit hotad för en vecka sedan av en kokaodlare i området och han var en miljöförsvarare. Händelsen inträffade vid tiotiden på kvällen när han vilade i sitt hem i kommunen Mariscal Cáceres, i distriktet och provinsen Padre Abad i regionen Ucayali. 

  2. ORAU och FENACOKA uttrycker våra djupaste kondoleanser till familjen, samhället och Kakataibo-folket för det fega och grymma mordet och den oersättliga förlusten av deras ledare BENJAMIN FLORES RIOS. Han kämpade för att ta hand om hela sitt samhälle och territorium för att förhindra inkräktare från att komma in på deras mark. Vi avvisar och fördömer också våld från vilken källa som helst. Återigen är Amazonas fläckad av blod för att tysta en miljöförsvarares röst

  3. När det gäller denna händelse fördömer och håller vi den peruanska regeringen ansvarig, eftersom den trots våra ständiga krav och förslag ännu inte har implementerat ett verkligt skydd för livet av en miljöförsvarare som hotas på sitt eget territorium. Vi är säkra på att polismyndigheterna, offentliga myndigheter och de rättsliga myndigheterna nu kommer att sättas in igen även om de vid varje möte insisterar på att det inte finns någon budget. Hur länge, statens herrar? Vi är trötta på regeringen likgiltighet. Vi kommer inte att tillåta mord på våra ledare längre och vi kommer att vidta radikala åtgärder för självskydd. Vi har inget annat val än att försvara oss på ett organiserat och kollektivt sätt. 

  4. Vi kräver att den peruanska regeringen grundligt undersöker, fångar och har en offentlig rättegång med de intellektuella och materiella författarna som ansvariga för denna handling. Vi begär också att det nödvändiga skyddet ges till familjen och myndigheterna i Community of Mariscal Cáceres. 

  5. Vi kräver att den peruanska regeringen omedelbart tillhandahåller ekonomisk och psykologisk hjälp till BENJAMIN FLORES RIOS släktingar och familj för att säkerställa ett värdigt liv och för att förhindra vedergällning, samt för att skydda deras liv. 

  6. Än en gång kräver vi att den nationella kongressen och den verkställande avdelningen avsätter en budget till förslaget om skydd av miljöförsvarare, som ligger i händerna på Multisectoral Commission, som leds av Ministry of Justice and Human Rights. 

NU ÄR DET NOG! RÄTTVISA FÖR BENJAMIN! DET BLOD SOM SPILLS AV VÅRA FÖRSVARARE KAN INTE GÅ OSTRAFFAT!